Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niedawno kupilem swoje pierwsze bmw. W zwiazku z tym ze ma juz 180tys. przebiegu i spora moc chcialbym zalac mu jakis dobry olej.

Poszukuje czegos dobrego ale nie przesadnie drogiego.

Zaznacze, ze przy wymianie oleju zawsze stosuje ceramizer Panther lub Autorepair.

Czy mozecie polecic cos ciekawego i uzasadnic swoj wybor (np. jakims konkretnym testem? - nie interesuja mnie opinie typu "ten jest fajny bo ja kowalski tego uzywam"

Z gory dziekuje

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy mozecie polecic cos ciekawego i uzasadnic swoj wybor (np. jakims konkretnym testem? - nie interesuja mnie opinie typu "ten jest fajny bo ja kowalski tego uzywam"

OK, poczytalem sobie pdf o LIQUI MOLLY i juz wiem ze go wleje. Tylko gdzie go dostac ?? :P

Kolego ten "test" jest dość ciekawie napisany, lecz niestety tendencyjny. Wszyscy producenci kontra LIQUI MOLLY. Ja tego oleju (semi 10W40) używałem już 3 lata wstecz i powiem, ze kosztował mnie wtedy troszkę więcej niz jakiś Castrol w sklepie za rogiem. Ponoć nie popularny = nie podrabiany. Po 2 wymianach zauważyłem troszkę większe jego zużycie przez silnik (około litr na 10000km) praca silnika ani lepsza, ani gorsza. Po zmianie na "zwykły" sklepowy zużycie powróciło do "normy" na około 0,5l miedzy wymianami. Nie wspominam marki specjalnie, aby nie wzbudzać bezsensownej dyskusji.

Może i LM jest dobry ale to już lekkie zboczenie szukać "niespotykanych" specyfików, kiedy w normalnym sklepie można kupić dobry olej od ręki.

A co powiesz na zalecenia BMW ?? Może i jest to kwestia dobrych warunków finansowych dla producenta, ale nie można zapominać , że producent daje gwarancje na silniki i musi zawsze pamiętać o dobrej jakości. Wolę takie "argumenty" niż artykuł tajemniczego eksperta z jakiegoś niemieckiego forum.

Twojej "specyficznej" dbałości o silnik z użyciem ceramizerów nie skomentuję. Zdrowy silnik+dobry olej to JEDYNA gwarancja długowieczności posiadanego auta.

Opublikowano

Kolego ten "test" jest dość ciekawie napisany, lecz niestety tendencyjny. Wszyscy producenci kontra LIQUI MOLLY.

To samo chciałem zauważyć - może autor z niemieckiego forum ma z tego jakies tantiema???

Może i LM jest dobry ale to już lekkie zboczenie szukać "niespotykanych" specyfików, kiedy w normalnym sklepie można kupić dobry olej od ręki.

A co powiesz na zalecenia BMW ?? Może i jest to kwestia dobrych warunków finansowych dla producenta, ale nie można zapominać , że producent daje gwarancje na silniki i musi zawsze pamiętać o dobrej jakości. Wolę takie "argumenty" niż artykuł tajemniczego eksperta z jakiegoś niemieckiego forum.

Twojej "specyficznej" dbałości o silnik z użyciem ceramizerów nie skomentuję. Zdrowy silnik+dobry olej to JEDYNA gwarancja długowieczności posiadanego auta.

Dokładnie tak - ja kiedyś stałem przed wyborem oleju do E36 i wszedłem do pierwszej lepszej hurtowni z olejami i zaproponowano mi tam olej TEXACO. Niby dobry - ale jednak pewnego rodzaju wynalazek.

Potem dopiero zobaczyłem iż ogólnie reklamują TEXACO - więc rzecz jasna iż będą go polecać każdemu.

Potem poszedłem do innej hurtowni i zapytałem o oleje (ogólnie).

Zapytałem także o owe TEXACO - i gość powiedział mi tak:

"Kup pan popularny olej dobrej marki a nie coś, za czym potem będzie pan biegał całe miasto bo jest dostępny tylko w nielicznych sklepach".

No i miał chyba race bo owe TEXACO nie jest dostępne od ręki w każdym sklepie z olejami.

Dlatego wydaje mi się iż dobrym rozwiązaniem jest stosowanie olejów Castrol/Mobil, które przecież nie są złe - a na dodatek potrafią być tańsze niż LM i nie latasz po całym mieście aby zakupić na wymianę.

Natomiast twój wybór co zalejesz. Ważne aby trzymało parametry lepkościowe zalecane przez producenta auta.

Pzdr,

• 2 tygodnie później...