Skocz do zawartości

jaka roznica 184 km a 193 km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety jest poprawka. Bodajże w listwie common rail - i nie ma co się dziwić. Będąc nowością w tamtych czasach system ten raczkował i musiał mieć choroby wieku dziecięcego :? A co dokladnie zmienili, to Ci nie powiem bo nie wiem. Zawsze lift wprowadza jakies poprawki, niby to wygląd, ale za bardzo nie chcą sie przyznawać co do poprawek mechaniki.

Co do jazdy, to między 184KM a 193 nie ma specjalnej różnicy i może się zdarzyć tak, zaleznie od egzemplarza, że 184 pojedzie lepiej.

Życze udanego wyboru.

Pzd.

PS. Ustaw, jak bedziesz mial okazję, obie wersje koło siebie. Zwróć uwagę, że nieco inaczej brzmią.

Opublikowano
zczytany kluczyk wyswietlil ....... :duh: 437 tys !! a carsoft w chwili zakupu 310.

A książka serwisowa? A historia w bazie danych w ASO? Sprawdzałeś przed zakupem?

• Moderatorzy
Opublikowano
Niestety jest poprawka. Bodajże w listwie common rail - i nie ma co się dziwić. Będąc nowością w tamtych czasach system ten raczkował i musiał mieć choroby wieku dziecięcego :? A co dokladnie zmienili, to Ci nie powiem bo nie wiem. Zawsze lift wprowadza jakies poprawki, niby to wygląd, ale za bardzo nie chcą sie przyznawać co do poprawek mechaniki.

Co do jazdy, to między 184KM a 193 nie ma specjalnej różnicy i może się zdarzyć tak, zaleznie od egzemplarza, że 184 pojedzie lepiej.

Życze udanego wyboru.

Pzd.

PS. Ustaw, jak bedziesz mial okazję, obie wersje koło siebie. Zwróć uwagę, że nieco inaczej brzmią.

Poprawka w układzie wtrysku paliwa była jeszcze przed liftem chyba w lutym 2000.

Opublikowano
Nie chce mi się wierzyć w 80tyś przebiegu w 530d, czy 200tyś i wymagana regeneracja pompy.

Ktoś w tym maczał palce, no chyba, że rozbił i wtedy sie chcial pozbyć. Wówczas przebieg jest juz bardziej realny.

Ile bezawaryjnie nastukaliście swoimi autami od momentu zakupu?

.

ja jak kupiłem rok temu moje bmw miało 56 tys przebiegu :) teraz ma 80ty i nic niebyło robione w aucie a przebieg potwierdza cała historia w aso w francji oraz folia ktora zdzierałem z pod siedzen

p.s wiem ze przedrozyłem zakup ale warto było mam spokoj przez bardzo długo :)

e90 330i manual :D http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=180705

///M - The most powerful letter in the world!

Opublikowano

W sumie to ja bym brał 530d tylko po lifcie - przede wszystkim auto sporo ładniejsze, ale i jakoś minimalnie inaczej jedzie, a jeździliśmy w sumie z kolegą, który kupował ostatnio auto 6 szt. 530d. Silnik 193 KM chodzi wg mnie bardziej "dieslowsko", ale i bardziej głucho, sucho, może trochę basowo. 184 Km jest bardziej miękki, soczysty. Ot, subiektywne doznania.

Tak naprawdę to każda 530d, którą jechałem, lub oglądałem chodziła inaczej. W osiągach nie wyczułem większej różnicy.

Artekk
Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników E39. Od dwóch lat jeżdżę 530d '2000 przed liftem 184KM. Przed zakupem obadałem sprawę i okazało się że przed liftem BMW miało pompę ciśnieniową Bosha a po lifcie Delphi, co oczywiście wymagało nowego softu - stąd minimalnie inna moc. Różnica była także w układzie wydechowym. Co do awaryjności - mity o awaryjności w moim przypadku się nie sprawdziły wogóle. Mam 192TKM i nie było żadnych problemów. Przy zakupie dołożyłem szczególnych starań aby auto było z pierwszych (niemieckich) rąk i miało wiarygodny przebieg. Do tej pory przejechałem ponad 40TKM i poza eksploatacją nie zdarzyło się nic. BWM jest w czołówce pod względem sprzedaży a my Polacy kupujemy najtańsze sztuki, stąd zbieramy najbardziej wyeksploatowane egzemplarze. Nie ma co się dziwić, że ten model ma opinię awaryjnego - każde auto w takim wypadku by miało.

I jeszcze jedno - zwłaszcza w dieslu automat nie jest w stanie tak ładnie jak manual wykorzystać momentu obrotowego tego silnika. W 530d najlepszy efekt "odpychania" jest w zakresie między 2000 a 2500 obr/min. Tymcazsem automat przy mocnym wciśnięciu nie zejdzie poniżej 3tys obr. Cały efekt idzie w komin.

Opublikowano

nie chce mi sie czytac tego calgo ... ;] diesel rzadzi i bedzie rzadzil i nie interesuja mnie tony bzdor ludzi ktorzy kupili BMW z 2001 roku w dieslu za 25 tys zl :D lub kupili je zlozone z 3 sztuk :D

wracajac do tematu nie jest to dokonca tak. To taka sama historia jak byla przed laty z silnikami TDS (BMW i w limitowanej liczbie w Omedze B) i silnikami wlasnie z Omegi 2,5TD ktore na rzut oka wygladaly idealnie tak samo w szczegolnosci TDS w omedze do zludzenia to samo. W momencie rozkrecania go na czesci okazalo sie ze wszystko jest w nich inne i nic do niczego nie pasuje ;] Sam z ciekawosci zapytalem ostatniow ASO czy to tylko kwestia oprogramowania, koles sie ladnie usmiechna i powiedzial ze nie bardzo :D

Ja mam E38 z 2000 roku i moja ma 135KW kilka miesiecy pozniej wyszla jeszcze E38 doslownie na pol roku z podniesiona moca i za pewne jest ich strasznie malo bo przeciez z tego co kojarze to E65 byla juz produkowana w 2001

Opublikowano
to mam rozumiec ze autko z tej oferty jest przed liftem ?

http://www.amzautoforumloehne.de/?menu=detail&kfznr=2182

swiatla wygladaja jak po lifcie no i miesiac tez

stara kierownica, zderzaki chyba tez, stara nawigacja. zwroc uwage, ze boczne kierunki ma pomaranczowe. z tego co pamietam, to lift byl we wrzesniu, wiec miesiac rejestracji (no a produkcji tym bardziej) wskazuje na starszy model.

Opublikowano
to mam rozumiec ze autko z tej oferty jest przed liftem ?

http://www.amzautoforumloehne.de/?menu=detail&kfznr=2182

swiatla wygladaja jak po lifcie no i miesiac tez

stara kierownica, zderzaki chyba tez, stara nawigacja. zwroc uwage, ze boczne kierunki ma pomaranczowe. z tego co pamietam, to lift byl we wrzesniu, wiec miesiac rejestracji (no a produkcji tym bardziej) wskazuje na starszy model.

zgadza sie jedynie ktos zmienił lampy wersja z przed liftu

e90 330i manual :D http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=180705

///M - The most powerful letter in the world!