Skocz do zawartości

Felgi 8x17 i opony 205/45/17 ? :-S

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie

Mam problem z prowadzeniem w koleinach (nawet plytkich, taki ledwo widocznych) mojej z3. zawieszenie zrobione (nowe amorki takze, wraz ze sprezynami, wszystkie sworznie itp) , geometria ustawiona na laserze hunter , wszystko wyszlo idealnie.

Opony najpier seria 225/50/16 felgi org. 7x16 ET47 (opony rowno starte , przod 2006 r. continental sport contact 1) - przy wyprzedaniu i co za tym idzie przejezdzie wzdluz kolein (takich na 1-2 cm koleiny) bylo bujniecie calym autem tak ze az podobno z zewnatrz bylo widac :oops: .

Zmiana na felgi 8x17 ET35 - opony uzywane goodyear f1 gsd3 germany 215/45/17 , rok 2002 opon , bieznik 5-7 mm wszystkie - jesli lepiej , moze juz tak nie buja autem jak sie przejezdza "na ukos" kolein ale za to czuc wozenie nawet bez zmiany pasa, samochod ucieka to na prawo to na lewo, powtarzam wszystko przy koleinach ledwo widocznych moze 2 cm glebokosci . Trzeba mocno trzymac kierownice, co meczy .

I teraz mam pytanie - felgi 8x17 et35 zostaja, co zrobic z oponami by bylo dobrze ? Myslalem o zalozeniu opon 205/45 lub 205/50 NOWYCH, lecz jak one sie beda spisywaly na feldze 8 cali ? Ma ktos jakies doswiadczenia w tej materii ? Widomo scianka bedzie "naciagnieta" z tytulu szer. felgi 8 cali .

Dlaczego mysle o 205 ? Bo w drugim aucie tj 320d e46 mam kola 7x17 et47 oraz kupione jako nowe dunlopy sp9000 205/45/17 i jest IDEALNIE - nawet przy wyprzedaniu w koleinach ok. 3-4 cm jest komfort i lekkosc prowadzenia jak na 15' (tak jak na 195/65/15), kiera lekko sie kreci, auto nie ucieka, jest miekko .

Co mi radzicie ?

prosze darujcie sobie wypowiedzi typu "ja mam 225/45/17 i jest super" - to super mozna roznie rozumiec (u mnie na plaskiej jak stol drodze takze jest super na 215/45/17 i 8x17 - na zakretach jest jak przyklejony, warunek - idealnie rowna droga) .

pozdr.

piotrek

Edytowane przez piotres
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powiem Ci ze ja mam 225\40 18 i tez musze trzmac mocno kiere na koleinach. Kumpel ma to samo tylko ze na 17 i jest identycznie. Problem jest tylko taki ze ani ja ani ty nie wiemy jak to jest te nasze "mocno"

tak samo jak Ty mówisz zeby nie pisali "super"

pozdrawiam

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii