Skocz do zawartości

JAKI OLEJ DO BMW E39 3.0 D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://www.liqui-moly.de/liquimoly/mediendb.nsf/gfx2/3700_200_100.jpg/$file/3700_200_100.jpg

A spełnia takie normy

ACEA A3-04/B4-04/C3-04 ; API SM/CF ; BMW Longlife-04 ; Ford WSS-M2C 917-A ; MB-Freigabe 229.31 ; Porsche ; VW 505.01 / 505 00 / 502 00

stówka pękła na tym oleju moim 3.0dA

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dlugo szukalem i w koncu sie zdecydowalem. do swojej 530d bede zalewal Mobil 1 ESP Formula 5w30. Spelnia normy BMW LL04.

W DE koszt litra to 9,90Euro z VAT.

Info: http://www.mobil.com/Poland-Polish/Lubes/PDS/GLXXPLPVLMOMobil_1_ESP_Formula_5W-30.asp

Opublikowano
ten olej okazal sie jakas pomylka...

dzis zalalem 5w30 shella longlife 04

a co bylo nie tak z Mobilem?

odradzil mi go inny uzytkownik 530d, kolega z mojej miejscowosci, do tego okazalo sie, ze ze sprzedawca sa same klopoty

najpierw podniosl cene o 3 euro pozniej sie okazalo, ze nie ma tego na stanie, trzeba czekac...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi się wydaje, że znacznie ważniejsze jest paliwo na jakim się jeździ niż sam producent oleju. Najczęściej spełniają one te same normy i w sumie wiele od siebie się nie różnią, bo każdy czymś tam się chwali że ma lepsze od konkurencji, ale po to są te wszystkie normy żeby te oleje nie mogły być jakieś lewe. Ważne też jest, szczególnie w turbodieselu, żeby zmieniac systematycznie ten olej i przede wszystkim filtry, a którego z czołowych producentów będzie to olej to już chyba nie jest aż takie istotne dla naszych autek.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Mi się wydaje, że znacznie ważniejsze jest paliwo na jakim się jeździ niż sam producent oleju. Najczęściej spełniają one te same normy i w sumie wiele od siebie się nie różnią, bo każdy czymś tam się chwali że ma lepsze od konkurencji, ale po to są te wszystkie normy żeby te oleje nie mogły być jakieś lewe. Ważne też jest, szczególnie w turbodieselu, żeby zmieniac systematycznie ten olej i przede wszystkim filtry, a którego z czołowych producentów będzie to olej to już chyba nie jest aż takie istotne dla naszych autek.

I tu jest problem !!By oleje nie były lewe!!

Dlatego leję Motula bo mam znajomego który je sprowadza i jestem pewien że to oryginał. :wink:

Opublikowano

Napisz tylko jaki model lejesz do diesla, ten który podałem?

Argumentacja moich znajomych jest identyczna, Motul orginaknie pakowany nie rozlewany. Jak spojrzałem pakowany po 5l a nie jak Castrol po 4 l.

Opublikowano
używałem w 3.0d mobil 0W40 - wymiana co 20 tyś, zero poborów, silnik chodził cicho i bardzo miekko, może miałem taki egzemplarz, to była jego jedyna zaleta :)
Opublikowano
używałem w 3.0d mobil 0W40 - wymiana co 20 tyś, zero poborów, silnik chodził cicho i bardzo miekko, może miałem taki egzemplarz, to była jego jedyna zaleta :)

Poprzedni właściciel lał Mobil 0W50 (tak przynajmniej wynikało z naklejki na nadkolu) i taki wlałem po kupnie ale zmieniłem po 2k na Shell Helix Diesel Ultra, ponieważ klekotały regulatory zaworów na zimnym. Po zmianie oleju jest OK. W benzynowym VW też mam Shella i jestem zadowolony.

Opublikowano

Poprzedni właściciel lał Mobil 0W50 (tak przynajmniej wynikało z naklejki na nadkolu) i taki wlałem po kupnie ale zmieniłem po 2k na Shell Helix Diesel Ultra, ponieważ klekotały regulatory zaworów na zimnym. Po zmianie oleju jest OK. W benzynowym VW też mam Shella i jestem zadowolony.

najwyraźniej silnik silnikowi nie równy,

ostatnio sporo poczytałem o Valvoline i spróbuję z tym olejem, ma same dobre recenzje,

a 0W50 to jakaś chyba rzadkość na naszym rynku?

Opublikowano
ostatnio sporo poczytałem o Valvoline i spróbuję z tym olejem, ma same dobre recenzje,

Też czytałem, warto się nim zainteresować.

Bez problemu dostępny, w nazwie ma Rally Formula.

Opublikowano

Też czytałem, warto się nim zainteresować.

Bez problemu dostępny, w nazwie ma Rally Formula.

to chyba 5W50?

• Moderatorzy
Opublikowano
Napisz tylko jaki model lejesz do diesla, ten który podałem?

Argumentacja moich znajomych jest identyczna, Motul orginaknie pakowany nie rozlewany. Jak spojrzałem pakowany po 5l a nie jak Castrol po 4 l.

Leję 8100x.

• Moderatorzy
Opublikowano

Oleje klasy lepkości 5W50 i 10W60 to propozycja dla tych których silniki konsumują go zbyt wiele.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A co z teoretycznie najlepszym olejem na świecie czyli Castrolem Edge i jego pochodnymi?
Opublikowano
Oleje klasy lepkości 5W50 i 10W60 to propozycja dla tych których silniki konsumują go zbyt wiele.

BMW zaleca oleje 0Wx i 5Wx a do diesla dopuszcza 10Wx, co to znowu za teoria?