Skocz do zawartości

JAKI OLEJ DO BMW E39 3.0 D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
....... nie do konca sie z tym zgodzę, co piszesz, bo z tego by wynikało, że xW60 ma najlepsze wlasciwosci temperaturowe i każdy by taki kupował, a jednak xW30 ma swoje zastosowanie.

Cóż ale tak właśnie jest.

.... między np 5W30 a 5W60 również jest różnica w konsystencji ...

Tak, ale po przekroczeniu temperatury :]

W doborze klasy oleju do własnych aut kieruję się zaleceniami producenta.

W moim osobistym rankingu olej Mobil 1 jest na końcu, Castrol obok niego. Pomijam rodzime wynalazki.

Czytałem kilka tematów "jaki olej" na forach i każdy chwali to co akurat ma w silniku. Ba! są tacy którym super hiper zenon ksenon olej zastąpił remont silnika. Dodać do tego ceramizer i za grosze mamy nowy silnik....ehh cuda na kiju..cuda :duh:

• Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
A Ty jaki zalałeś do swojej 3.0d ?

5W40 API CF, BMW Longlife Oil - zatwierdzony. Nazwy nie podam bo nie chcę wywoływać dyskusji o wyższości jednego oleju nad innym, nic mnie nie obchodzi jaki kto leje olej :wink:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

10W-40 to od biedy do M40 w E36, chyba troche slaby olej do 530d, nie mowiac o tym ze to polsyntetyk chyba, a ten silnik potrzebuje pelnego syntetyka :(

wlacze sie do dyskusji. Poniewaz zbliza mi sie wymiana oleju i ze wzgledu na bliskosc niemieckiego serwisu postanowilem tam zasiegnac jezyka. I oto co wyszlo: do mojej buni 530d zalecaja olej 10W40 castrola. Przebieg 220tys. Z tego co czytam wypowiedzi szanownych kolegow wynika ze taki olej nie da rady. a w serwisie daje rade. jak to w koncu jest? komu wierzyc?

Dodam, ze wymiana z filtrem kosztuje u nich 140 euro.

czy ktos moze cos sensownego powiedziec w tej kwestii??

• Moderatorzy
Opublikowano

10W-40 to od biedy do M40 w E36, chyba troche slaby olej do 530d, nie mowiac o tym ze to polsyntetyk chyba, a ten silnik potrzebuje pelnego syntetyka :(

wlacze sie do dyskusji. Poniewaz zbliza mi sie wymiana oleju i ze wzgledu na bliskosc niemieckiego serwisu postanowilem tam zasiegnac jezyka. I oto co wyszlo: do mojej buni 530d zalecaja olej 10W40 castrola. Przebieg 220tys. Z tego co czytam wypowiedzi szanownych kolegow wynika ze taki olej nie da rady. a w serwisie daje rade. jak to w koncu jest? komu wierzyc?

Instrukcja podaje olej 10W40 jako jeden z zalecanych do silnika 3.0d

Opublikowano

tylko powstaje pytanie, czy to jest olej, na ktorym mozna zrobic kolejne 20-25tys. km. Bo jezeli nie, to wymiana wychodzi dosc drogo.

• Moderatorzy
Opublikowano

tylko powstaje pytanie, czy to jest olej, na ktorym mozna zrobic kolejne 20-25tys. km. Bo jezeli nie, to wymiana wychodzi dosc drogo.

Aby robić na oleju 20tys czyli jeździć wg. inspekcji w aucie olej musi spełniać LL98.

Opublikowano

Czy olej o parametrach poniżej można uznać za odpowiedni na duże przebiegi? A co z zaleceniami wymiany oleju co rok bez względu na przebieg ?

ACEA B3/B4, API CF, MB 229.3, VW 505.00, Peugeot/Citroën PSA D, BMW (Longlife Oil, Special Oil), Rover - zatwierdzony

• Moderatorzy
Opublikowano
Czy olej o parametrach poniżej można uznać za odpowiedni na duże przebiegi? A co z zaleceniami wymiany oleju co rok bez względu na przebieg ?

ACEA B3/B4, API CF, MB 229.3, VW 505.00, Peugeot/Citroën PSA D, BMW (Longlife Oil, Special Oil), Rover - zatwierdzony

Jesli rzeczywiście spełnia normę Longlife LL04 lub LL98 to oczywiście tak i to można wyczytać w fabrycznej instrukcji.

Opublikowano
Jesli rzeczywiście spełnia normę Longlife LL04 lub LL98 to oczywiście tak i to można wyczytać w fabrycznej instrukcji.

W instrukcji do mojej beemki pisze że :

Olej silnikowy musi odpowiadać specyfikacjom ACEA: A3 oraz ACEA: B3.

Obok jest diagram z którego wynika że Long Life Oil to olej o lepkości 0W-X / 5W-X czyli syntetyczny. Olej 10W-X jest sklasyfikowany jako Special Oil.

Czyli ten który mam jest raczej odpowiedni do dużych przebiegów :dance:

No ale pozostaje pytanie o wymianę co rok bez względu na przebieg, ja robię średnio 15k na rok, czasem więcej czasem mniej, olej zawsze wymieniam po 10k.. rozrzutność ?

• Moderatorzy
Opublikowano
ja jeżdżę na oleju spełniającym normę LL98 i wymieniam co 10 do max. 12tys km.
Opublikowano

:D no.. i tej wersji będę się trzymał :D

Opublikowano

:D no.. i tej wersji będę się trzymał :D

jeśli masz zalewać LL to skasuj inspekcję i jej się trzymaj. 10 do 12 tys na LL to naprawdę mało, w takich odstępach można wymieniać półsyntetyk. Nie ma co przesadzać.
Opublikowano
SLX ma specyfikacje BMW LL03

EDGE 0W30 już LL04.

Szanowny kolego - mylisz się. Wielokrotnie pisałem o tym co to jest olej SLX a co to jest olej EDGE.

1. Nie ma specyfikacji LL03 - jak już to LL01

2. Olej SLX to jest TO SAMO co olej EDGE

3. Olej SLX można dostać zarówno ze specyfikacją LL01, jak i LL04.

4. Olej EDGE można dostać zarówno ze specyfikacją LL04 jak i LL01.

5. Róznica między tymi dwoma olejami jest TYLKO W OPAKOWANIU I NAZWIE.

SLX - to jest tzw. serwisówka nie dostępna w handlu detalicznym. Olej EDGE został wypuszczony na rynek tylko po to aby detaliczny odbiorca mógł zalać w swoim aucie olej klasy SLX o specyfikacji LL01/ LL04.

6. Olej SLX ( sprzedawany do ASO i stacji obsługi ) w sprzedaży detalicznej nazywa się właśnie EDGE.

Ode mnie tyle.

P.S. Ja zawsze kupuje oleje na allegro - bo jest taniej o podatek. Na allegro są nie tylko sprzedawcy indywidualni/prywatni ale takżę normalne sklepy działające na rynku, które sprzedają zarówno normalnie ( z podatkiem) jak i elektronicznie (bez podatku). Dostaje się paragon/f-re VAT oraz gwarancje na produkt.

Skoro nie ma róznicy w produkcie - to po co przepłacać????

Pzdr,

Opublikowano

Patrze w instruckji ze 5W-X tez moze byc, wiec sam nie wiem co lepiej zalac, edge 5W- , 0W- czy SLX :?

EDGE = SLX

hehe - to trochę jakbys miał wybierac między BMW 530d a ........... BMW 530d - identycznie wyposażonymi, identycznie wyglądającymi - tylko zakupionymi w innych salonach.

Pzdr,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
P.S. Ja zawsze kupuje oleje na allegro - bo jest taniej o podatek. Na allegro są nie tylko sprzedawcy indywidualni/prywatni ale takżę normalne sklepy działające na rynku, które sprzedają zarówno normalnie ( z podatkiem) jak i elektronicznie (bez podatku). Dostaje się paragon/f-re VAT oraz gwarancje na produkt.

Pzdr,

Ty w ogóle rozumiesz co napisałeś??? Jak bez podatku??? Oleje z allegro są albo z kradzieży (inni to nazywają "zakombinowany przez handlowca albo dostawcę") albo z importu jakiegoś spoza Polski stąd taka cena. Może też być opcja i ponoć całkiem realna, że są podrabiane. Nie ma czegoś takiego jak sprzedaż bez podatku. Przecież ten sklep, który to sprzedaje na allegro musiał kupić gdzieś ten olej u dystrybutora i zapłacił za niego ceną razem w podatkiem VAT więc jakim cudem teraz może sprzedać bez??? Nie ma takiej opcji.

Co do tego jaki olej zalać to ponoć najlepszy jednak jest Castrol Edge i lepiej go nalać i nie kombinować. Co do wymiany to wystarczy się trzymać tego co nam pokazuje beemeczka i wtedy wymianiać kiedy każe.

Opublikowano

albo z importu jakiegoś spoza Polski stąd taka cena.

Widzisz jakim dobrym tropem poszedłeś - :).

To ci dokończę dalej - skoro wiesz najlepiej skąd kupuję wszystko i jakie to tez jest.

1. Akumulator także kupiłem ze sklepu internetowego - i także był o około 50zł tańszy niż ten, który stał obok na półce.

Odbierałem osobiście ze sklepu - AKO z pełnym pakietem ASSISTANCE - po cenie niższej o kilkadziesiąt złotych.

2. Opony także kupowałem ze sklepu co ma wystawione je na allegro - kupiłem nowe z gwarancją producenta - z fakturą i karta gwarancyjną - zapłaciłem 35zł taniej na sztuce niż kupowałbym bezpośrednio w sklepie. Oczywiście w sklepie wystawione za 35zł więcej od sztuki.

3. Oleje samochodowe i filtry - kupuję na allegro od kilku dobrych lat - nie miałem nigdy problemu z oryginalnością produktu - zawsze oryginalnie zapakowany, zalakowany z nabitym numerem serii oraz datą produckji - Ty kupując w sklepie dostajesz IDENTYCZNY TOWAR za większą kwotę.

Wiem, wiem - jesteś tak mądry - iż zaraz napiszesz mi, że pewnie AKO z reklamacji, oleje kradzione a opony bieznikowane - no cóż - skoro nie uzywasz internetu do robienia zakupów ( w sprawdzonych sklepach ), lub nie umiesz go obsługiwać - to już twoja sprawa czy dajesz więcej za TEN SAM TOWAR - czy kupujesz go taniej.

A może poprostu lubisz przepłacać - w to nie wnikam.

Pzdr,

P.S. sprzedaż internetowa jest także tańsza - ponieważ tańszy jest cały proceder zakupu/prowadzenia działalności. Nie jest naliczana marża sklepowa w tak wysokiej kwocie etc.

A jak masz dobry sklep - to i zamiast sławetnego EGDE z podatkami - kupujesz SLX - nieopodatkowany.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ty czytałeś w ogóle moją wypowiedź??? Bo mam wrażenie, że nic a nic. Przecież ja nie krytykowałem zakupów przez internet. Wytknąłem Ci tylko bzdurną teorię, w której twierdziłeś że na allegro jest taniej bo sprzedają bez podatku i na tym koniec moich uwag. Nie wiem po cholere cały Twój wywód i jakieś osobiste przytyczki do mnie. Napisałeś głupotę to trzeba było się poprawić i tyle, a Ty wywaliłeś elaborat na pół strony nie wiadomo po co (w którym tak naprawdę dopiero podałeś sensowne przyczyny lepszych cen na allegro nie związanych z podatkiem). :duh:

A co do mojego kupowanie to robię to u dystrybutorów bo mam taką możliwość jako firma z branży więc nie muszę kupować na allegro, ale to nie znaczy, że w jakikolwiek sposób mam coś do takich internetowych zakupów.

Opublikowano
SLX ma specyfikacje BMW LL03

EDGE 0W30 już LL04.

Szanowny kolego - mylisz się. Wielokrotnie pisałem o tym co to jest olej SLX a co to jest olej EDGE.

1. Nie ma specyfikacji LL03 - jak już to LL01

2. Olej SLX to jest TO SAMO co olej EDGE

3. Olej SLX można dostać zarówno ze specyfikacją LL01, jak i LL04.

4. Olej EDGE można dostać zarówno ze specyfikacją LL04 jak i LL01.

5. Róznica między tymi dwoma olejami jest TYLKO W OPAKOWANIU I NAZWIE.

SLX - to jest tzw. serwisówka nie dostępna w handlu detalicznym. Olej EDGE został wypuszczony na rynek tylko po to aby detaliczny odbiorca mógł zalać w swoim aucie olej klasy SLX o specyfikacji LL01/ LL04.

6. Olej SLX ( sprzedawany do ASO i stacji obsługi ) w sprzedaży detalicznej nazywa się właśnie EDGE.

Ode mnie tyle.

Pzdr,

SLX mozna kupic, przewaznie w hurtowniach z olejami jest dostepny, jest chocby na glupim allegro choc nie wiem czy orginalny, pewnie nie.

Tylko ze sugerowana cena DETALICZNA Castrol SLX to 80,99 za litr.

Jesli mozesz to podaj skad wzioles informacje o tym ze SLX i EDGE to jest to samo, jest to dosc smiale stwierdzenie, nie mowiac ze cena znacznie sie rozni.

Pozdrawiam

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

Jesli mozesz to podaj skad wzioles informacje o tym ze SLX i EDGE to jest to samo, jest to dosc smiale stwierdzenie, nie mowiac ze cena znacznie sie rozni.

Pozdrawiam

Skąd wziąłem to stwierdzenie - otóż pojechałem do hurtowni CASTROLA w Bydgoszczy i zapytałem czym różnią się owe oleje i taką też dostałem odpowiedź.

Taką samą dostałem odpowiedź gdy zadzwoniłem do hurtowni, w której kupowałem olej ( innej niż firmowa Castrola ).

Pzdr,

Opublikowano

Pozdrawiam

Skąd wziąłem to stwierdzenie - otóż pojechałem do hurtowni CASTROLA w Bydgoszczy i zapytałem czym różnią się owe oleje i taką też dostałem odpowiedź.

Taką samą dostałem odpowiedź gdy zadzwoniłem do hurtowni, w której kupowałem olej ( innej niż firmowa Castrola ).

Pzdr,

Hehe to tak jak kiedys kupowalem opony do E34, wcisneli mi matadory a chcialem continental, ale sprzedawca zarzekal sie ze to samo tylko tansze i ze Conti je robi, sprawdzilem fakt, robi je conti... tylko ze okazaly sie jednym wielkim gowni...ym wyrobem !

Powodzenia z takim zrodlem informacji :)

Oczywiscie to twoj wybor, ale mysle ze poza technologami, szefostwem i innymi osobami mocno zwiazanymi z firma nikt nie wie dokladnie na czym ta roznica polega, a szczegolnie sprzedawca w hurtowni.... nie oszukujmy sie , nie wie na czym polega roznica to mowi ze jej nie ma, a mowi tak bo te oleje spelniaje te same normy... tylko nie wszystko co spelnia te same normy jest takie samo :)

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Piotr 2569.. Ale to chyba Ci głupot nagadali. Po pierwsze SLX Longtex 0W30 kosztuje o ponad połowę więcej niż Edge 0W30. Po drugie SLX spełnia normy VW 504 00 i 507 00 a Edge 502 00 i 505 00. SLX ma "Clean Performance Technology", która pozwala w dieselach zredukować emisję sadzy.

SLX został stworzony konkretnie dla koncernu VAG i we współpracy z nim dlatego nie jest oferowany jako normalny olej do każdego auta. Można o tym poczytać na stronie Castrola (ja akurat na niemieckiej to czytałem).

Opublikowano
Piotr 2569.. Ale to chyba Ci głupot nagadali. Po pierwsze SLX Longtex 0W30 kosztuje o ponad połowę więcej niż Edge 0W30. Po drugie SLX spełnia normy VW 504 00 i 507 00 a Edge 502 00 i 505 00. SLX ma "Clean Performance Technology", która pozwala w dieselach zredukować emisję sadzy.

SLX został stworzony konkretnie dla koncernu VAG i we współpracy z nim dlatego nie jest oferowany jako normalny olej do każdego auta. Można o tym poczytać na stronie Castrola (ja akurat na niemieckiej to czytałem).

Jest tez robiony chyba przy wspolpracy z BMW, wtedy ma znaczek BMW na opakowaniu :)

Opublikowano

Jest tez robiony chyba przy wspolpracy z BMW, wtedy ma znaczek BMW na opakowaniu :)

No np - u mnie na butelce jest SLX 0W30 Powerflow BMWLL04 - więc chyba jednak nie tylko dla "łopla"

Pzdr,

• 4 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Żeby jeszcze trochę zagmatwać temat :lol:

Castrol SLX Professional to linia produktów skierowana wyłącznie do profesjonalnych serwisów samochodowych. Samochody wiodących producentów opuszczają fabryki zalane olejem Castrol, dzięki czemu od pierwszego dnia korzystają z wyjątkowej ochrony i korzyści, jakie dają oleje Castrol SLX Professional. Castrol SLX Professional gwarantują zwiększoną trwałość silnika oraz uzyskanie maksymalnych zalecanych przebiegów międzywymianowych. Zapewniają zwiększenie oszczędności zużycia paliwa i pełne osiągi silnika przy zachowaniu wymagań dotyczących niskiej emisji spalin.

1. Castrol SLX Professional Powerflow BMW LL 04 0W-30

- to w pełni syntetyczny olej silnikowy opracowany wspólnie z koncernem BMW, jako olej technologii niskopopiołowej LOW SAPS do nowoczesnych silników benzynowych i Diesla z filtrami cząstek stałych, opracowany zgodnie z Clean Performance Technology™. Olej rekomendowany przez BMW

Zalecana cena detaliczna brutto za opakowanie 1 L – 80,99 zł

SPECYFIKACJE: API SM/CF, ACEA A3/B3/B4/C3, BMW LongLife 04

2.Castrol SLX Professional Longtec 0W-30

- to w pełni syntetyczny olej silnikowy opracowany wspólnie z wiodącymi producentami samochodów osobowych przeznaczony specjalnie do silników benzynowych i wysokoprężnych (common rail), także z turbodoładowaniem.

Zalecana cena detaliczna brutto za opakowanie 1 L – 79,99 zł

SPECYFIKACJE: API SL/CF, ACEA A3/B3/B4, MB 229.5/229.3, BMW Longlife 01, VW 502.00/503.01/505.00, Opel GM-LL-A-025/B-025