Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio miałem okazje sprawdzić spalanie mojego BMW

Zatankowałem w SHELu zwykły ON pełny bak, 4 osoby w aucie i pełny bagażnik załadowany walizkami i innymi pierdułkami, opony 225/50 16. Jazda Tarnobrzeg do Zgorzelca. Do Krakowa drogi boczne nie było nawet gdzie 5 wbić. Dopiero od Krakowa autostrada prędkość 120-140km/h czasem 160km/h. Tankowanie przed Zgorzelcem do pełna średnia trasy wyliczona to 6,2l na 100. Jedziemy dalej na Niemcy cały czas autostrada prędkości podobne tankowanie kolejne gdzieś w Niemczech (stacja Aral ON exelium), pełny bak. Kolejne obliczenia, spalanie spadło 5,8l na 100. Wydaje mi się ze średnia całej podróży nie przekroczyła 6l na 100km, ponieważ zrobiłem ok 4000km a obliczenia prowadziłem tylko w jedną stronę.

Jestem zadowolony ze spalania, mam trochę szerokie opony chyba zmienię na 205.

A jak wasze auta?

Opublikowano

Jak jechałem z Niemiec gdzie kupiłem auto to spalił z tego co pamiętam ok. 6,5l/100km z tymże było sporo korków i trochę jazdy koło 200km/h w Niemczech. W mieście (stołecznym) jest różnie zależy jak długi jest dystans - średnio około 8,5l, ale czasem zdarzy się o litr mniej ale czasem nawet powyżej 10l - to w wypadku bardzo krótkich dystansów i mega korków.

A i opony mam 225/40 r 18 gdybym nie miał oryginalnych felg m to bym je zmienił na mniejsze.

Pozdrawiam

Opublikowano

6,2 5,8 4,7 8,4 7,4 9,1 6,6 6,9

zasadniczo bardzo różnie palą, jak się chciałes pochwalić że mało pali to...lipa

mam szacun ale dla tych 3 litrowych potworów w benzynie i nie za spalanie a za POWER.

No Diesel mało pali i co tu jeszcze roztrzasać...takich wątków jest na pęczki.

Bardzo przepraszam za krytykę ale nie dałem rady się powstrzymać.

Wnioskuję o zamknięcie kolejnego watku o spalaniu...

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

A ja sobie wyliczyŁem, że moim przypaku (niewielkie przebiegi) różnica w spalaniu pomiędzy moim autem, a np 330d wyniosŁaby 800 PLN rocznie.

Czy warto męczyć uszy klekotem?

BTW tyle co ta 320d to w trasie paliŁa moja 318i Touring (też zaŁadowana ludzikami)

Opublikowano
A ja sobie wyliczyŁem, że moim przypaku (niewielkie przebiegi) różnica w spalaniu pomiędzy moim autem, a np 330d wyniosŁaby 800 PLN rocznie.

BTW tyle co ta 320d to w trasie paliŁa moja 318i Touring (też zaŁadowana ludzikami)

No to faktycznie niewiele jeździsz, jak byś postawił w garażu na cały rok to różnica wyniosła by 0. Ale jak byś musiał w koncu jeździć a nie tylko od niedzieli szpanować to byś wolał męczyć uszy klekotem.

Jak byś pchał trzecią częśc drogi 318i to może i by ci spaliło przy 120-160km/h 6,5l, bo inaczej nie ma szans, 8-8,5l to i owszem.

Sory za troszkę ostrzejsze słowa ale taka prawda.

Opublikowano

Ja generalnie uważam że benzyna jest zdecydowanie fajniejsza i dieslem się kompletnie nie zachwycam tym bardziej że przesiadłem się z v6 , tylko że w momencie wyższej akcyzy powyżej 2001cm3 model e46 poniżej 2l najmocniejszą wersją jest diesel. Z jego wadami i zaletami. Bo tak naprawdę różnica w spalaniu w benzynie pomiędzy 2.0 a 3.0 nie jest duża. Tak oczywiście 3.0 spali więcej jak się będzie jeździło b.szybko ale ja mówię o normalnej jeździe gdzie 2.0 będzie dajmy na to wykorzystywało 50% mocy a 3.0 35%.

Pozdrawiam

Opublikowano

No to faktycznie niewiele jeździsz, jak byś postawił w garażu na cały rok to różnica wyniosła by 0.

kiepsko u ciebie z matematyką,diesel według ciebie jeździ na powietrze?

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

No to faktycznie niewiele jeździsz, jak byś postawił w garażu na cały rok to różnica wyniosła by 0. Ale jak byś musiał w koncu jeździć a nie tylko od niedzieli szpanować to byś wolał męczyć uszy klekotem.

Jak byś pchał trzecią częśc drogi 318i to może i by ci spaliło przy 120-160km/h 6,5l, bo inaczej nie ma szans, 8-8,5l to i owszem.

Sory za troszkę ostrzejsze słowa ale taka prawda.

Szpanować ? Czym? BMW? nie rozśmieszaj mnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To czym teraz można jeszcze zaszpanować? :mrgreen:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano

Szpanować ? Czym? BMW? nie rozśmieszaj mnie.

Pamiętam gdzieś na forum, któryś z kolegów napisał iż zatrzymała go policja i nie miała się do czego przyczepić to dostał mandat za BMW, gdyż funkcjonariusze pozazdrościli mu auta -------------> E30.

Także wiesz - szpan na maxxx, ja ostro jeżdzę, chodź na parking......

Pzdr