Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,,

dzis oglądałem mój tłumiki (dwie rurki) i zobaczyłem przepustnice w jednej z rurek(była zamknięta),a nad nią takie małe uządzenie do podcisnienia do którego dochodzi cienki węzyk,,

i co z tym fantem?

to sie otwiera?jesli tak to kiedy?

a moze wogóle to usunąć?czy cos sie stanie złego ?

prosze o odpowiedz,,

typing.....
Opublikowano

przepustnica w układzie wylotowym służy do poprawy pracy silnika na biegu jałowym (zwiększenie ciśnienia), kiedy obroty wzrastają przepustnica sie otwiera i opory przepływu spadają.

Mam ten wynalazek w swojej E36 328i po lifcie, mój brat w e46 320i rocznik 99 tego nie ma, może od 2000 już mają.

:)
Opublikowano

czyli jezeli na biegu jałowym zwieksze mu obroty do ponad 3tys. to powinna sie otworzyć, tak?

chodzi o to ze jedna rurka jest bardziej okopcona niz ta z przepustnicą i po prostu mysle ze moze nie działac,,,a jesli sie jednak nie otworzy to moge to wymontowac?

typing.....
Opublikowano
tak, jak sie przygazuje to powinna sie otworzyć (tak jest u mnie). Jak sie nie bedzie otwierać na wyzszych obrotach to raczej lepiej żeby tak nie było bo bedzie to wpływało na osiągi i spalanie. Nie wiem jak silnik zareaguje na wymontowanie tej przepustnicy. Można spróbować ją otworzyć mechanicznie na biegu jałowym i zobaczyć co sie dzieje.
Opublikowano

coś ci się zacieło.wedlug mnie to ona powinna byc normalnie otwarta,a dopiero po przegazowaniu zamykac...w celu wlaśnie dopalenia spalin.

tak jest przynajmniej u mnie.normalnie jest otwarta.

Opublikowano
a nie jest to czasami hamulec górski :?:

Hamulec górski to są takie Łapki (pazurki) które wbijają się w ziemię, żeby zatrzymać auto. SŁabo dziaŁają na asfalcie gdy są stępione.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a nie jest to czasami hamulec górski :?:

Hamulec górski to są takie Łapki (pazurki) które wbijają się w ziemię, żeby zatrzymać auto. SŁabo dziaŁają na asfalcie gdy są stępione.

Hamulec "górski",to masz w ciężarówkach i autobusach...i nie w tłumiku...

:mrgreen:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
Moja też jest zamknięta. Mi się zawsze wydawało że ona się otwiera dopiero gdy silnik przekroczy jakąś liczbę obrotów. Muszę to jutro sprawdzić dokładnie ale przy spokojnej jeździe mam skroploną wodę tylko w rurze bez tej przepustnicy a po ostrzejszej w obydwóch. To jak to w końcu powinno działać? Po odpaleniu silnika na biegu jałowym powinna być otwarta czy zamknięta i otwierać się dopiero jak silnik przekroczy określone obroty?
Opublikowano
Gargi4482 ma rację,to jest retarder.Mało przydatne w osobowym.

Hahahaha - no popatrz popatrz BMW zadbało o swoich klientów i montuje w osobówkach hamulec górski ;P

Pewnie dlatego aby oszczędzać powietrze znajdujące się z zbiornikach :P

Pzdr,

P.S. czy BMW nie jest jedyną firmą montującą w osobówkach hamulec górski?? :twisted2:

Opublikowano

u mnie przy wyłączonym silniku jest otwarta, na biegu jałowym zamknięta, przy określonych obrotach otwarta...

Superczaro, może ci siłownik od tej klapki padł jak jest cały czas zamknięta lub sie zawiesił. Patrzyłeś w rure i ktoś dodawał gazu czy sam to sprawdzałeś?

Opublikowano
Gargi4482 ma rację,to jest retarder.Mało przydatne w osobowym.

Hahahaha - no popatrz popatrz BMW zadbało o swoich klientów i montuje w osobówkach hamulec górski ;P

Pewnie dlatego aby oszczędzać powietrze znajdujące się z zbiornikach :P

Pzdr,

P.S. czy BMW nie jest jedyną firmą montującą w osobówkach hamulec górski?? :twisted2:

nie wiem co cię tak cieszy,wystarczy poczytać.Nie wiem czy BMW jest jedyną firmą która stosuje w osobówkach hamulec górski ale stosuje i nazywa się to MOTORBREMSE.

Ewentualnie oglądnij sobie tutaj http://www.joemonster.org/filmy/9275/Top_Gear_BMW_330i

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

hej,,

przy przygazówce do 6 tys tez zamknieta,,

popsikałem siłownik i przepustnice wd40 i nic,,,

i co teraz?

na siłe otworzyć?

a wtedy ma bys silnik włączony czy nie?

typing.....
Opublikowano
hej,,

przy przygazówce do 6 tys tez zamknieta,,

popsikałem siłownik i przepustnice wd40 i nic,,,

i co teraz?

na siłe otworzyć?

a wtedy ma bys silnik włączony czy nie?

Musisz sobie kawałek górki znaleźć i zapuścić hamulec "górski" inaczej nie będzie działał bo nie masz poprostu górki :)

Opublikowano

nie wiem co cię tak cieszy,wystarczy poczytać.Nie wiem czy BMW jest jedyną firmą która stosuje w osobówkach hamulec górski ale stosuje i nazywa się to MOTORBREMSE.

Tak stosuje coś na zasadzie komputerowego ograniczenia obrotów przy pokonywaniu ostrych zjazdów - jest to urządzenie elektroniczne sterowane komputerem które daje podobny efekt jak hamowanie biegami. Natomiast nie można nazwać tego RETARDEREM.

Obejrzałem i co??? Jakiś grubas siedzi w aucie i cieszy się gdy kierownica sama skręca. I gdzie tutaj ów RETARDER?

Pomijając temat hamulca górskiego - nie chciałbym wierzyć temu komputerowi w tak daleko idący sposó jak ten Pan. Jestem ciekawy co byłoby gdyby puścić to auto w ruchu miejskim/podmniejskim i nakazać mu wyprzedzać :P.

Jestem ciekawy czy w razie kolizji urządzenie wybiera opcje:

1. Rów

2. Drzewo

3. Czołówka.

Opublikowano (edytowane)

Tak stosuje coś na zasadzie komputerowego ograniczenia obrotów przy pokonywaniu ostrych zjazdów - jest to urządzenie elektroniczne sterowane komputerem które daje podobny efekt jak hamowanie biegami. Natomiast nie można nazwać tego RETARDEREM.

Obejrzałem i co??? Jakiś grubas siedzi w aucie i cieszy się gdy kierownica sama skręca. I gdzie tutaj ów RETARDER?

wystarczy posłuchać co mówi ten grubas(2min00s)... i tyle.

Edytowane przez green71
Opublikowano
hamulec górski?

a coś blizej,,,,,,

działanie hamulca górskiego opiera sie na sprężaniu powietrza poprzez zamknięcie przelotu w rurze wydechowej za pomocą przepustnicy.Napędzany przez mechanizm przeniesienia napędu silnik spełnia rolę sprężarki samoczynnie regulowanej napięciem sprężyn zaworów.Taka jest mniej więcej zasada działania hamulca górskiego.Zasada działania retardera jest inna.

Opublikowano
hamulec górski?

a coś blizej,,,,,,

działanie hamulca górskiego opiera sie na sprężaniu powietrza poprzez zamknięcie przelotu w rurze wydechowej za pomocą przepustnicy.Napędzany przez mechanizm przeniesienia napędu silnik spełnia rolę sprężarki samoczynnie regulowanej napięciem sprężyn zaworów.Taka jest mniej więcej zasada działania hamulca górskiego.

No dobrze ale tutaj mamy do czynienia z przepustnicą na wylocie ( za tłumikiem ) i to w dodatku tylko na jednej końcówce wylotu - a druga na stałe jest otwarta.

Moim zdaniem ma to poprostu za zadanie zmniejszyć prędkość wylotu spalin :-).

Opublikowano

ok,juz wiem,,,

to co teraz z moja przepustnicą??

ma byc otwarta ,zamknięta,,,czy juz sam nie wiem co :cry2:

moze ma ktos taki silnik to niech sprawdzi?

zalezy mi na info poniewaz nie wiem co robic :?

kupic nowa,,wuzucic starą,spróbować ja ruszyc,,,,

typing.....