Skocz do zawartości

530d 525d a Passat 1.9 TDI 130km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeździłem E60 z silnikiem 2,5 D ( dostałem jako zastępcze w ASO BMW ) .

Gdy odebrałem z powrotem swoje E39 530D , to myślałem,że jestem w rakiecie .

2,5 przy 3,0 to muł . Takie moje zdanie.

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Jeździłem E60 z silnikiem 2,5 D ( dostałem jako zastępcze w ASO BMW ) .

Gdy odebrałem z powrotem swoje E39 530D , to myślałem,że jestem w rakiecie .

2,5 przy 3,0 to muł . Takie moje zdanie.

bede miał to na uwadze.

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

Domniemam, że w miescie to spali nawet więcej. Silnik bardziej sie meczy, zeby rozpedzac ciezka bude.

W trasie przy stalej V, to moze i faktycznie mniej. Ale jak dla mnie wybór 2.5d jest malo rozsadny. No chyba, ze naprawde zadbany model sie trafi, ale jak sie poszuka, to i 3.0d wyhaczy.

Pozdro

Opublikowano
To jest tak samo jak 1.6 benzyna, moze i na trasie raz mi sie udalo zrobic ksiazkowe 5.9, choc tylko raz, ale w miejscie pali duzo, poniewaz silnik sie meczy, niektorzy potrafia 2 litrowka przy spokojnej jezdzie robic w miescie podobne spalania jak 1.6 tez przy normalnej jezdzie. Dlatego jak ma sie do wyboru 2.5d czy 3.0d lepiej chyba wziasc 3.0. Jak sie bedzie normalnie jezdzic spalanie nie bedzie sie jakos bardzo roznic.
Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

osd - dzieki za cynk z tym liberty :) faktycznei super cena.

Oczywiscie ze teraz w zimne dni czy w zimie auto palo mi okolo 8 - 8,5 litra na 100km przy różnej jezdzie ( raz szybciej raz wolniej) w zaleznosci od drogi.

Opublikowano

turlalem sie (doslownie) nie passatem a superB 1.9 tdi 130 KM. Generalnie masakra - auto w miescie zlopie 13-14 (wroclaw, korki), w trasie nie zeszlo mi ponizej 6,4 przy jezdzie emeryckiej. Do 90 przyspiesza, ponad 90 miewa problemy (auto serwisowane i chuchane, tak ze awarie czegokolwiek wykluczam...)

Jezdzilem tez e39 525d - i jesli o osiagi, i o spalanie chodzi - wychodzilo lepiej. Nie wspomne o tym ze koszty utrzymania sa zblizone. Co do 530d - nie mam opinii od strony kierowcy niestety.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
To jest tak samo jak 1.6 benzyna, moze i na trasie raz mi sie udalo zrobic ksiazkowe 5.9, choc tylko raz, ale w miejscie pali duzo, poniewaz silnik sie meczy, niektorzy potrafia 2 litrowka przy spokojnej jezdzie robic w miescie podobne spalania jak 1.6 tez przy normalnej jezdzie. Dlatego jak ma sie do wyboru 2.5d czy 3.0d lepiej chyba wziasc 3.0. Jak sie bedzie normalnie jezdzic spalanie nie bedzie sie jakos bardzo roznic.

Zadaje sobie z tego sprawę. Że pojemność nie musi być wyznacznikiem spalania a o minus 0,5 litra nie warto odpuszczać kilku sek. przewagi na elastyczności. Na pewno szukam zadbanej. A czy te automaty co na zdjęciu maja możliwość ręcznej zmiany biegów? (bo z tego co widzę to tak)

http://img217.imageshack.us/img217/4488/automatee6.th.jpghttp://img217.imageshack.us/images/thpix.gif

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
Maja mozliwosc recznej zmiany, + / -, drazkiem w odpowiedniej pozycji klikasz w gore lub w dol.. i sie zmieniaja, tylko akurat osobiscie nie uzywam, po to jest automat zeby sam sobie zmienial :D.
Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Maja mozliwosc recznej zmiany, + / -, drazkiem w odpowiedniej pozycji klikasz w gore lub w dol.. i sie zmieniaja, tylko akurat osobiscie nie uzywam, po to jest automat zeby sam sobie zmienial :D.

to jak w audi tiptronic. Ja miałem 524 automat i mnie denerwowało że jak sie jedzie wolno to piłuje na tej jedynce non topa a tak w audi sobie czepłem swój i było spoko. w 3.0 większość na tym steptronicu widzę ze jest

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

to jak w audi tiptronic. Ja miałem 524 automat i mnie denerwowało że jak sie jedzie wolno to piłuje na tej jedynce non topa a tak w audi sobie czepłem swój i było spoko. w 3.0 większość na tym steptronicu widzę ze jest

Wszystkie maja steptronic, ale nie ma tak ze ci piluj na jedynce, jesli jedziesz spokojnie to zmienia biegi bardzo nisko, jesli chcesz troche wiecej to dluzej trzyma, jesli deptasz do deski to kreci wysoko :).

Pozdrawiam

Opublikowano

Wszystkie maja steptronic, ale nie ma tak ze ci piluj na jedynce, jesli jedziesz spokojnie to zmienia biegi bardzo nisko, jesli chcesz troche wiecej to dluzej trzyma, jesli deptasz do deski to kreci wysoko :).

Pozdrawiam

Ja np. w takiej starej babci z 88 roku byłem zadowolony z reakcji na kickdown (zawsze wstrzeliła się w odpowiedni obroty do ataku :) ) ale brak ingerencji od czasu do czasu mnie denerwował. Mimo ze chodziła skrzynia dobrze to tęskniłem za manulem do tego stopnia ze później 3 kolejne były manuale. Może czas wrócić zwłaszcza że poszerzenie poszukiwań o automaty pomoże i to dużo, bo nie oszukujmy się wiecej jest 3.0d z tym steptronic

A czy wszystkie po lifcie mają w touringu elektrycznie zamykaną klapę czy to opcja jakaś rzadka?

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

Co do touringa ci nie powiem, ale ze skrzyni pomimo ze zawsze byl manual idzie sie przyzywyczaci i naprawda nie trzeba korzystac z kick-down, skrzynia dosc ladnie lapie o co chodz i sobie radzi :) .

Dosc przydatne jest tez to ze jesli np. zjezdrzasz z gory to redukuje, klikniesz lekko gaz to posci i jest luz, chcesz zeby znowu zapiela bieg to lekko hamulec i zapina ( wybadalem to na stromych zjazdach z gor ), wiec skrzynie polecam, choc wiele sie mowi ze lubi sie sypac :(

Opublikowano

Dziś w srodku nocy pojechałem w trasę. 180km, przy czym 30km po miescie. Wprawdzie warunki nocne, czyli znikomy ruch, stała mała prędkość, a ilość wyprzedzeń można policzyć na palcach. Wynik 4.8/100.

Nierealne w dzień, ale okazuje się, że wynik jak najbardziej do uzyskania. :dance:

Dodam od siebie, że w żadnym innym aucie nie czułem się tak bezpiecznie, jak w swoim obecnym. Polecam e39. Zwłaszcza 3.0d

Opublikowano
Dziś w srodku nocy pojechałem w trasę. 180km, przy czym 30km po miescie. Wprawdzie warunki nocne, czyli znikomy ruch, stała mała prędkość, a ilość wyprzedzeń można policzyć na palcach. Wynik 4.8/100.

Nierealne w dzień, ale okazuje się, że wynik jak najbardziej do uzyskania. :dance:

Dodam od siebie, że w żadnym innym aucie nie czułem się tak bezpiecznie, jak w swoim obecnym. Polecam e39. Zwłaszcza 3.0d

Ciii nie pisz takich wynikow bo zaraz ci ktos odpisze ze to niemozliwe i gadasz glupoty :) a wedlug mnie calkiem mozliwe.

Wogle zachowanie ekonomizera: w E36 jak ustawie wskazowke na 10 litrow to auto przywpiesza jak wcale, w E39 jak sie ustawi na 10 to juz sie cos dzieje :)

Opublikowano

To jest wyposażenie dodatkowe. I nie elektrycznie tylko hydraulicznie. :8)

O wlasnie. Wiesz moze jak sprawdzic czy ma się hydrauliczny siłownik, czy może zwykly gazowy?

Opublikowano

A czy wszystkie po lifcie mają w touringu elektrycznie zamykaną klapę czy to opcja jakaś rzadka?

Spoko będę pamiętał. Bardzo podoba mi się ta opcja i kombiaku stawiał bym na nią jak również na pełny pakiet oświetleniowy ;)

(OO)=== OO===(OO)
  • Członkowie klubu
Opublikowano

O wlasnie. Wiesz moze jak sprawdzic czy ma się hydrauliczny siłownik, czy może zwykly gazowy?

Wybacz, ale nie rozumiem pytania :mrgreen: Jeśli masz przycisk na klapie do jej samoczynnego zamykania tzn że opcja ta występuje. Jeśli nie to pozostaje brudzić rączki i zamykać samemu :norty:

Pozdrawiam!