Skocz do zawartości

530d 525d a Passat 1.9 TDI 130km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jezeli chcesz oszczedzac kup LUPO 1.2 TDI 3L naprawde bedziesz zadowolony ze spalania i z ubezpieczenia.

A po drugie to co wy porownujecie tu :idea:

Porownujecie silnik 1,9 z silnikiem 3 litry to chyba jakies nieporozumienie :duh:

Przeciez to proste ze cos te 1,1 litra musi zasilic :worried: no nie?

Wiec proste jest ze passat spali mnie mialem wszystkie te auta mam BMW 530D mialem bmw tds A4 od 2003 do 2007 rok m\ialem passata 2004 rok i teraz ma takiego moj ojciec .

Ktos tu napsiale ze A4 np 2003 rok bedzie kompromisem pomiedzy autem dla ludu ktore jest niezle ale nie moze sobie stanac obok BMW jezeli chodzi o konfort i wyglad na zewnatrz w sroku BMW pozera Passata gdzie Passat jest bardzo monotonny no chyba ze wersja w skorach bezowych z duzya Nawi .

Ubezpieczenie jest prawie takie same ojciec ma 65% znizki i ja mam ja place u Mariusza Kolonko :norty: 410zl za rok ojciec za swoje w PZU chyba :doh: miedzy 380 a 405zl jakos tak niepamietam ale zdziwil sie jak mu pokazalem kwit z OC.

Jezeli chcesz zaoszczedzic na OC to auto z silnikiem 700 cm3 bo takie juz sa stawki ze roznic miedzy 1,9 a 3l nie widac 30zl to pare litrow paliwa.

Po drugie jak moj ojciec wsiadl do BMW 530 i sie przejechal to stwierdzil ze szkoda ze kupil tego passata,a ma rok 2004 full wersje 131KM.

A zamiana skody na pasata to taja zamieniel wujek siekierke na kijek :mrgreen: po co zamieniac jak nie bedzie roznicy.

A 4 jest bardzo ladne ma super srodek super sie prowadzi tylko 6 biegow lub multitronic albo DSG ale jest jakby to powiedziec male w srodku cos jak BMW3 mi to pasowalo ale w passacie eset wiecej miejsca jezeli nie ejchales nigdy za kiera A4 to radze sprawdzic to auto bo moze byc za male dla ciebie.

Dlamnie to tak 1.BMW 5 ,2- A4 ,3-Passat , 100- skoda :mrgreen:

A passat 2,5 TDI 150KM mialem takiego z tiptroniciem max wersja pali w miescie 11,5 litra .

sprzedalem koledze jezdzi do dzisiaj chipowal go i zapierdziela na maxa nawet nie wie ile pali ma to gdzies :dance:

jezeli mialbym patrzec na spalanie to silnik 1,9 w byle czym im lzejsze auto tym mniej spali a jak ty masz lewe paliwo znaczy tansze to po jaka cholere martwisz sie o te 2 litry wiecej??

Diesel Forever x5
  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dzięki Panowie za podpowiedzi.

Rozumiem, ze to porównanie jest trochę dziwne i właśnie dlatego proszę o pomoc... Czy warto zrezygnować z luksusu na rzecz ekonomii i na odwrót.

Prawdopodobnie i tak kupie "to co będzie". Jeżeli chodzi o Passka to tylko wersja z bezowa skora i jak znajdę to z navi... inna nie wchodzi w grę, przyzwyczaiłem się do skodzianego wyposażenia i na gorsze nie zmienię.

A jeżeli chodzi o przejażdżkę to pewnie z mila chęcią skorzystam ale pierw muszę wrócić do Polski, mimo to bardzo dziękuję.

Jeżeli chodzi o Lupo to miałbym problem ażeby się tam zmieścić z racji tego, iż mam 196 cm wzrostu i 110 kg wagi...

A szczerze mowiąc to i tak jestem w kropce i tak...

Opublikowano
Jezeli chodzi o paliwo to paliwo sciagane z rosji i sprzedawane na terenie Polski wiec teoretycznie nie powinien byc to syf, co do mercedesa to to jest dopiero dla mnie syf... nie obrazajac fanow.

Dla porownania napisze ze mam skode octavie 1.9 tdi 110km lauren & klement i chce ja zmienic... moze nie zmienic a przesiasc sie do czegos bardziej klasowego... ale w ostatecznosci zostanie skoda - przynajmniej pewna.

Nigdy w zyciu nie tankuj do nowoczesnego auta ropy z obwodu kaliningradzkiego. Rok temu urzadzilem mercedesa w-211 w ten sposob!! Siadly dwa wtryski -koszt z laweta prawie 4tys zl. Sprzedalem ten tzw ekonomiczny szmel dislowski i woze sie e-60530i, ktory toleruje benzynke ktora tankuje w Lukoil w Federacji Rosyjskiej. Ponadto ruscy ciagaja z zagranicy same benzyniaki bo gardlo nowoczesnego disla nie przelknie wschodniej ropy.Pozdrawiam.

Opublikowano

Generalnie octavia 1,9 tdi 90km 2001 jezdzi tez juz dlugo na tym paliwie i nie ma z tym najmniejszych problemow...

Hmm, w takiej sytuacji chyba zostane przy swojej klemensoskiej skodzie to chyba jest silnik jeszcze na pompie wiec powinien wcinac to paliwo... a moze sie myle? (Octavia 1.9 tdi 110km 2000r L&K)

W sumie wiem, ze to forum BMW ale widze, ze jest tu wielu fachowcow, stad moje pytanie.

Opublikowano

He he rozbawil mnie text typu Zostane przy swojej Skodzie :duh:

No i co ja mam ci napisac ze kazdy by wybral BMW??? nie chodzi tu o tych maniakow z forum chodzi o normalnego czlowieka :mrgreen:

znajdz mi jednego przechodnia i zapytaj czy wybierze skode :duh: czy BMW :norty:

Widze ze nasze odpowiedzi nic nie daly :mad2: a szkoda bo chłop 196cm wzrostu bedzie dalej jezdzil w pudle od Karela Goota :jawdrop:

Diesel Forever x5
Opublikowano

Jesli chodzi o ubezpieczenie to przy braku zniżek weź pakiet w PTU, jezeli masz skończone 27 latek zapłacisz około 1200zł a jak masz 60% zniżek to około 500 zł

pozdr.

Opublikowano

A więc tak...

Ubezpieczenie pełen pakiet (OC + AC) BMW 530d przy maksymalnych znizkach - okolo 2700 zl

Ubezpieczenie Passat 1.9 tdi 130km - okolo 2200 zl

Jezeli chodzi o rope z Rosji to poglebilem nieco ten temat i okazuje sie, ze orlenowska ropa jest wlasnie z Rosji... i tak na zdrowy rozsadek jak by rosjanie jezdzili swoimi dislami?

Opublikowano

Jezeli chodzi o rope z Rosji to poglebilem nieco ten temat i okazuje sie, ze orlenowska ropa jest wlasnie z Rosji... i tak na zdrowy rozsadek jak by rosjanie jezdzili swoimi dislami?

No właśnie w prasie niemieckiej dziwią się jak Polacy jeżdżą CDI, HDI, TDCI itd. :mrgreen:

(OO)=== OO===(OO)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Holzvagen :mrgreen:
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano
A mondeo ?? Mialem z 2002 roku 2.0 benzyna.Bardzo dobre auto !!

Mondeo nadaje sie do zakladu pogrzebowego bo w tym aucie mozna sie zanudzic na smierc plastiki to odzysk z starych chinskich zabawek :mrgreen:

Wogole co wy tu piszecie na forum BMW o jakis padakach typu ford. :duh:

Diesel Forever x5
Opublikowano
Jak można porównywać auta różnych klas.

Passat to odpowiednik bmw3.

Tez niebardzo.

Wez passata tego samego rocznika i bmw 3 tego samego rocznika, chocby sam wyglad srodka, poprostu przepasc, od razu widac innematerialy, wszystko przemsylane itd... nie mowiac o innych rzeczach.

Poprostu passat to passat, tak samo z mondeo.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
No właśnie 3-jeczka trochę mniejsza w środku od paska więc raczej porównywać też nie ma co. Z tym środkiem to tragedii nie ma[/url]

No jasne ze nie ma, ale jednak jak sie wsiadzie to od razu widac ktory projekt, wykonanie i materialy wiecej kosztowaly ;)

Inna klasa aut i porownywanie ich jest bardzo nietrafione jednak .

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img217.imageshack.us/img217/7742/sruby008oi0.jpg

Prosze to moja E39 530D zobacz kolego na przebieg i na spalanie :) moim zdaniem to moje auto jest ekonomiczne a Passat to Syf - nie chce nikogo obrazac ale VW dla mnie nie istnieje.

Ubezpieczenie OC 560 pln smieszne pieniadze przy znizce 60%.

Uwazam ze E39 z 3.0 litrowym dieslem to najwspanialsze auto i nie mam zamiaru go zmieniac na zadne inne

W 100% mnie zadowala

Pozdrawiam

Opublikowano
Na trasie to 6...6.5 pali. Przy stałych predkosciach rzedu 80-:-100, zszedłem do 5.5, wg kompa. Jak to sie ma do rzeczywistosci to nie wiem.
Opublikowano

Mi przy 110 na trasie udalo sie 5.2 zrobic :)

Potem na gorkach poszlo na 6.2 ale to byly mocne gorki :) ( 15 % trasy gorki, 85 % expresowa ) .

oczywiscie te spalania sa przy ekonomicznej jedzie, jak ktos bedzie deptal zdrowo to niech sie nie nastawia na te wartosci.

Pavo- w Liberty OC jest chyba 420 :) wiec polecam. Poprostu jak za darmo przy 3 litrach.

W tej chwili srednie spalanie jest pomiedzy 8 a 9 litrow z tym ze praktycznie 90 % to miasto, dlatego bardzo polecam 3.0d.

Raz sprawdzalem wskazania komputera i wyszlo ze raczej sa poprawne, bylo zalane na stacji pod korek az pistolet odskoczyl, potem trasa, ta sama stacja znowu pod korek az odskoczy i wyszlo mi ze roznica nie jest wieksza niz 0.15 litra wg. wskazan kompa.

Pozdrawiam

Opublikowano
mnie zastanawia jak to się ma do silnika 2.5 common rail 163 konnego. czy warto w niego wchodzić czy różnica w spalaniu będzie znacząco mniejsza aby sobie "pogorszyć" komfort jazdy. Nie za bardzo wiem, dane fabryczne piszą o niemal identycznym spalaniu.
(OO)=== OO===(OO)