Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! kupilem ostatnio e-36 coupe 325i i dostalem w prezencie komplet nowych sprezyn Hartge obnizajacych o 30mm, w samochodzie sa zamontowane nowe amortyzatory bilstein b-4 z tylu,chce teraz zalozyc nowe do przodu, zmienic na te sprezyny zarowno przod jak i tyl

czy mozna zalozyc np b-6 na przod??? czy takie sprezyny obnizajace beda jedzily na b-4? moze ktos probowal takie manewry? bo jak nie bardzo to je sprzedam

• Członkowie klubu
Opublikowano

Większość firm, jak nie wszystkie, reklamują swoje sprężyny obniżające do 30mm jako możliwe do montowania z seryjnymi amortyzatorami...

A Bilstein, że dopiero B8 jest do obniżanych zawieszeń...

Miałem Eibachy z serią i była kicha...

Z B4 też...

Moim zdaniem najlepiej, jeśli nie chce się mieć obniżonego auta (co jest niestety mało wygodne poza torem) a ma być "sztywne" to B6 i seryjne sprężyny.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Z tyłu nie powinieneś mieć problemów z b4 ale jak założsz je na przód to ci się po pierwsze szybko skończą a po drugie nie będzie zamierzonego efektu (myślę o charakterystyce zawieszenia). Tylko b8 jeśli już ta firma, cena ponoć ta sama co b6 (nie sprawdzałem) ale charakterystyka dopasowana do obniżonych sprężyn.
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano

Moim zdaniem najlepiej, jeśli nie chce się mieć obniżonego auta (co jest niestety mało wygodne poza torem) a ma być "sztywne" to B6 i seryjne sprężyny.

Czesc,

Grzegorz, a nie myslisz, ze seryjne sprezyny (powiedzmy fabryczne) zniweluja efekt utwardzonych amortyzatorow billstein b6?

Sporo opini na ten temat (kombinacja sprezyn + amortyzatorow) nawet i na naszym forum, stad moje pytanie.

Pozdro,

Raf

• Członkowie klubu
Opublikowano
Grzegorz, a nie myslisz, ze seryjne sprezyny (powiedzmy fabryczne) zniweluja efekt utwardzonych amortyzatorow billstein b6?

Popytaj PN na ten temat. On właśnie zamontował do E34 i E36 komlety B6. Z tego co mówił na Powitaniu Wiosny - to rewelka :cool2:

Niestety zbrakło już czasu, żebym się tym przejechał, ale jemu akurat wierzę 8)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
czyli zostawic sprezyny seryjne, na tyle mam amortyzatory b-4 nowe, czy moge zalozyc b-6 na przod, nie bedzie sie dziwnie prowadzil???czy musze zmienic wszystkie na b-6?
Opublikowano

po pierwsze nie sugeruj się 100% tym forum

sam zdecyduj na czym ci zależy - komfort albo sztywna fura

mi każdy odradzał sprężyny -60mm

więc kupiłem -40mm + opony -5% na profilu i co?

okazuje się, że spokojnie mogłem wziąść -60

fakt - teraz sobię trochę pluję w twarz

ale wracając do tematu

do swojej e30 kupiłem B8 + sprężyny weitec -40mm

Jazda jest dla mnie nadal przyjemnością

auto sprawia wrażenie gokarda, jak stoi i chcesz bujnąć to ugina się ociężale może o milimetr

jazda jest naprawdę elegancka

masz trójeczkę więc ona i tak nie jest pewnie tak rozkołysana jak 5 czy 7,gdzie stawia się zazwyczaj na komfort.

ale nic z rzeczy że plomby wypadają itp

kocham nim jeździć, da się jeździć, da się bardzo pewnie i z wyczuciem jeździć

naprawdę polecam

co do bilsteinów

b6=b8, tylko b8 ma krótszy trzpiot

b6 fabryka poleca do standardowych sprężyn

a b8 do max -30mm

w praktyce robi się b6 do sprężyn -30mm i b8 do -30-60mm

ja wziąłem b8

sam to montowałem więc spokojnie możesz do swoich sprężyn wziąść b8 i będziesz miał pewnoś, że wszystko będzie fajnie współpracowało.

Zresztą różnica w cenie prawie żadna

Co do b4 to wydaje mi się że ten tył narazie możesz zostawić

Zmień na b8 z przodu i pewnie będzie wszystko ok, bo ja przez pewien okres miałem b8 przód i leciwe bodge oryginał z tyłu i też było nieźle.

ps. moja rada - wal na glębę i usztywnij - trójka jest do tego stworzona

pozdro all

JUST HT
Opublikowano
Zgadzam sie z przedmowcą...wlasnie zalozylem na przod sr[ezyny bilsteina -60mm i amorki chyba b8 to sa...auto sztywne ale plomby nie wypadaja i jest o wiele bardziej przeczepne !!! ja jestem w 100% zadowolony i nie zaloze juz serii na bank :)))
Marcin-coupe...BMW theBestMachineontheWorld
  • Członkowie klubu
Opublikowano

No a ja niestety mam zgoła odmienne wspomnienia...

-35mm na Eibachu i czepiałem o każdego śpiącego policjanta :evil:

Do tego podróż w 3 osoby (w tym jedna lekka :wink: ) do Jastrzębiej Góry nie przypominała nic z Radości z Jazdy :evil:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
Raz miską, kilka razy przednim zderzakiem (ale nie mam serii), najczęściej wydechem, podłogą...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png