Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
z tego co wiem to w zadnym automacie nie mozna wlaczac pozycji "N" podczas jazdy skrzynia wtedy pracuje na 'sucho' i po pewnym czasie :/ trezba sie przygotowac na dodatkowe koszty

hmm przy holowaniu na N tez pracuje na sucho, a jednak instrukcja dopuszcza holowanie (nie znaczy to ze popieram przełączanie na N podczas jazdy z jakiegokolwiek powodu :mrgreen: )

• Członkowie klubu
Opublikowano

hmm przy holowaniu na N tez pracuje na sucho, a jednak instrukcja dopuszcza holowanie (nie znaczy to ze popieram przełączanie na N podczas jazdy z jakiegokolwiek powodu :mrgreen: )

Dopuszcza holowanie ale na ograniczonym dystansie z ograniczoną prędkością. Holowanie przy ASB to o s t a t e c z n o ś ć :nienie:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja tylko wtrącę, że wymiana oleju nie jest kosztowna i na pewno nie zaszkodzi. Nadgorliwość akurat w tym przypadku może tylko przedłużyć życie skrzyni a olewanie tematu może mocno je skrócić i tyle. To, że BMW nie zaleca wymiany w ogóle nie znaczy, że należy się tego słuchać, bo skoro w skrzyniach montuje się filtry to jednak ten olej się brudzi więc lepiej go co te 60 tys km wymienić (razem z filtrem) i mieć spokój.

Przypomnę też, że ten Esso 71141 do ZFa ma trzy zamienniki (VW G 052 162 A, Febi 14738 oraz Maxxus ATF-VA).

Opublikowano
A ja dodam, że "dojeżdżanie do miejsca zatrzymania na N" nie ma sensu. Pracują wtryskiwacze, zużywa się paliwo. Jeżeli dojeżdżamy na D, to wtryskiwacze nie pracują.
Opublikowano
A ja dodam, że "dojeżdżanie do miejsca zatrzymania na N" nie ma sensu. Pracują wtryskiwacze, zużywa się paliwo. Jeżeli dojeżdżamy na D, to wtryskiwacze nie pracują.

Ale od 60 km w dol chyba juz pracuja bo skrzynia wrzuca luz o ile dobrze kojarze, choc nie wiem jak mozna wogle zmieniac biegi w trakcje jazdy, zawsze myslalem ze to zabija skrzynie :?

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Taki nawyk. Kiedyś benzynka była na kartki, mój ojciec zawsze w maluchu wrzucał luz "z górki" :) Od 15 lat kupuje tylko nowe w salonie (teraz ma 2-letnią Almerę) i za każdym nowym zakupem pyta, czy ma wrzucać na luz jak dojeżdża do skrzyżowania, albo jedzie z górki! Taki nawyk :)