Skocz do zawartości

320d szarpie przy ruszaniu...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. mam nietypowy problem. podczas ruszania z jedynki auto dziwnie szarpie tak jak by zrywa... nie jest to wina silnika... sprzegło łapie około połowy wrażenie jest takie jak by noga zjechała z pedała sprzegła.... ale jak ruszam z 2tys. obrotow i powoli puszczam sprzęgło to tego nie ma.... jak tu dieslem ruszać z 2tys?? jest tak tylko na jedynce a na pozostałych biegach już normalnie. szukałem takiego przypadku na forum ale coś nie moge znaleść. proszę wiec was o pomoc :8)
Opublikowano (edytowane)
a co to ten dwumas?? sprzego raczej nie bo się nie ślizga.... to raczej takie drgania przy ruszaniu... co to takiego... Edytowane przez emilcb
Opublikowano
po chłopsku ........ kiedys mówiono koło zamachowe (ale to juz inna bajka) a teraz jest tzw kolo dwumasowe , zadaniem jego jest złagodzenie momentu obrotowego silnika przenoszonego do skrzyni biegów ( tak najogólniej mówiąc)
Opublikowano
Ja miałem najpierw szarpanie na jedynce przy ruszaniu tak normalnie, podem na 4 i 5 biegu jap pedał szedł w podłoge przy ok 2200 rpm - max momentu- to mi się ślizgało sprzęgiełko. Po wymianie problemy ustąpiły, co nie znaczy że nie masz dwumasu wywalonego...
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
walczyłem z objawem szarpania (zrywania) przy starcie pół roku.Wymieniłem wszystkie wężyki podciśnienia (sparciałe) i świece żarowe,po szarpaniu zostało tylko wspomnienie.Powodzenia.
BMW do końca.
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
kończąc temat:) obeszło się bez żadnej wymiany.... pojechałem do mechanika, który okazało się ma takie samo autko. Gość wsiadł przejechał się... stwierdził ze coś jest nie tak ze sprzęgłem, wbił czwarty bieg, zaciągnoł ręczny hamulec i zaczął je przypalać... cała operacja trwała około 30s trochę zaśmierdziało i po kłopocie :lol: usterka jak ręką odjoł auto rusza normalnie a sprzęgło łapie tak jak łapało, nie ślizga, nie szarpie :8) pozdrawiam
Opublikowano
kończąc temat:) obeszło się bez żadnej wymiany.... pojechałem do mechanika, który okazało się ma takie samo autko. Gość wsiadł przejechał się... stwierdził ze coś jest nie tak ze sprzęgłem, wbił czwarty bieg, zaciągnoł ręczny hamulec i zaczął je przypalać... cała operacja trwała około 30s trochę zaśmierdziało i po kłopocie :lol: usterka jak ręką odjoł auto rusza normalnie a sprzęgło łapie tak jak łapało, nie ślizga, nie szarpie :8) pozdrawiam

ooo... a co miał na celu w/w zabieg? z ciekawości pytam...

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ooo... a co miał na celu w/w zabieg? z ciekawości pytam...

jak przypalisz sprzęgło to tak jak byś je wygładził może to pomogło nie wiem, teraz wszyscy będą sprzęgła palić :twisted2:

Pozdrawiam
Opublikowano

Cholera. Problem pewnie wróci w nieodległym czasie ;/ Skoro sprzęgło się ułożyło po czesciowym przepaleniu, to znowu sie zwichruje.

Prawdopodobnie jest luz na wałku sprzęgłowym, który wchodzi do skrzyni.

A nie masz/nie mialeś tak, ze po małym wcisnieciu sprzegla (tak na centymetr, dwa) czules na nim wibracje? Takie bicie w pedał w rytm silnika...

Opublikowano

Ja mam delikatne drgania na pedale sprzegła, ale nie jak wcisne - ale jak połoze noge na pedale i nie wciskam, no chyba ze 5mm wcisne. Po głebszym wcisnieciu np na 2 cm drgania ustepują. Czy to dwumas siada?

Bo ostanio jakoś wydaje mi sie ze mi nieraz delikatne drgania na fotel przechodzą jak stoje na swiatłach. Mysle aby zamowilem poduchy silnika bo to najtansze a nie zaszkodzi wymienic - przebieg 168tys.

A nie masz/nie mialeś tak, ze po małym wcisnieciu sprzegla (tak na centymetr, dwa) czules na nim wibracje? Takie bicie w pedał w rytm silnika...

Opublikowano
Ja mam delikatne drgania na pedale sprzegła, ale nie jak wcisne - ale jak połoze noge na pedale i nie wciskam, no chyba ze 5mm wcisne. Po głebszym wcisnieciu np na 2 cm drgania ustepują. Czy to dwumas siada?

Witam,

czy ktoś mógłbym odpowiedzieć na te pytania? mam podobne objawy i nie chcę zakładać nowego wątku :)

Opublikowano
witam. mam nietypowy problem. podczas ruszania z jedynki auto dziwnie szarpie tak jak by zrywa... nie jest to wina silnika... sprzegło łapie około połowy wrażenie jest takie jak by noga zjechała z pedała sprzegła.... ale jak ruszam z 2tys. obrotow i powoli puszczam sprzęgło to tego nie ma.... jak tu dieslem ruszać z 2tys?? jest tak tylko na jedynce a na pozostałych biegach już normalnie. szukałem takiego przypadku na forum ale coś nie moge znaleść. proszę wiec was o pomoc :8)

ja mam ten sam objaw...szarpie przy ruszaniu az caly samochod chodzi...objaw ten wystepuje sporadycznie najczesciej na zimnym silniku...mechanik stwierdzil wstepnie ze albo dwumas albo sprzeglo i kazal przyjechac jak bedzie szarpac caly czas albo sie calkowicie rozpier...:) i mam jeszcze jeden objaw nie wiem czy zwiazany z tym tematem ze przy wlaczania biegu slychac z tylu samochodu pukniecie i nie mam pojecia co to jest bo most sprawdzany i wszystko ok...

Opublikowano
ja mam ten sam objaw...szarpie przy ruszaniu az caly samochod chodzi...objaw ten wystepuje sporadycznie najczesciej na zimnym silniku...mechanik stwierdzil wstepnie ze albo dwumas albo sprzeglo i kazal przyjechac jak bedzie szarpac caly czas albo sie calkowicie rozpier...:) i mam jeszcze jeden objaw nie wiem czy zwiazany z tym tematem ze przy wlaczania biegu slychac z tylu samochodu pukniecie i nie mam pojecia co to jest bo most sprawdzany i wszystko ok...

Sporadycznie to chyba ani jedno ani drugie. Jak znasz angielski poczytaj sobie troche o zaworze CDV i spokojnej jazdy.

Opublikowano
Sporadycznie to chyba ani jedno ani drugie. Jak znasz angielski poczytaj sobie troche o zaworze CDV i spokojnej jazdy.

A mógłbyś jednak rozwinąć co masz na myśli ? ;)

Opublikowano

A mógłbyś jednak rozwinąć co masz na myśli ? ;)

z tego co przeczytalem to jest jakis zawor opozniajacy (wydaje mi sie ze zalaczenie sprzegła). znajduje sie miedzy pompka na pedale a pompa sprzegła. cos wiecej na ten temat: http://www.zeckhausen.com/CDV.htm

nr.15:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=21_0094&hg=21&fg=10&hl=79