Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam dziwne pytanie. ostatnio zauważyłem że silnik jakby dziwnie pracował więc przegazowałem go kilka razy i zauważyłem coś dziwnego... to znaczy kiedy na postoju wcisne gaz do końca to maksymalne obroty wynoszą tylko coś około 4 tysięcy natomiast przy jeżdzie lub jak tylko się toczą koła już jest normalnie i dociąga do około 5 tyś.i teraz nie wiem jeśli tak ma być to wstyd że o tym nie wiedziałem a jeśli nie to o co to chodzi?? mam model 318d.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przeciez to jest diesel :shock: to do ilu ty chcesz disla krecic??

🙃🙃

Opublikowano
Witam, kolego ja też ciągle poznaje swój pojazd. To odcięcie jest dla bezpieczeństwa Twojego silnika, to normalka, dobrze że działa.
Szulman
Opublikowano
Nie nie ja wiem że się nie jeżdzi na takich obrotach i ja tak nie robie poprostu zapaliłem coś mi się nie podobało więc dodałem gazu a tu obrotomierz stanął na 4 tyś. więc dodałem jeszcze raz i to samo i to mnie zastanowiło no bo przecież wiem że pod 5 tyś. powinien kręcić. no ale jak tak ma być to dobrze ulżyło mi :wink: dzięki
Opublikowano
podczas jazdy zmienia mi przed czerwonym polem ,ale przy przełożeniu 'S' już w ok 4800 , mam automat ale tak na luzie na postoju to nie sprawdzałem bo nie widziałem sensu
Opublikowano
no ja też właśnie nigdy nie sprawdzałem no bo po co... a teraz przypadkiem doszło do takiej sytuacji i dlatego mnie to zastanowiło bo w żadnym samochodzie tak raczej nie miałem żeby miał jakieś dodatkowe odcięcie obrotów kiedy nie jest w ruchu
Opublikowano
podczas jazdy zmienia mi przed czerwonym polem ,ale przy przełożeniu 'S' już w ok 4800 , mam automat ale tak na luzie na postoju to nie sprawdzałem bo nie widziałem sensu

Mike68 Twoja kreci do 4800? to teraz ja mam klina bo moja do 4500 moze do 4600 nie pamietam dokladnie . ale u mnie czerwone pole jest juz przy 4500 :|

konsternacja :mrgreen:

Opublikowano

może u mnie tez by tak doszło bo w sumie to zyłowałem ja tylko do 4500rpm, wyraźnie w tym momencie przestaje "ciągnąć" czy tam słabnie ale de fakto odcięciem to jeszcze nie było.

serce mnie boli jak daje jej po garach wiecej jak 3500rpm

:roll:

ps. Mike68 widze, ze fota była robiona z okazji stukniecia 260000km.

też tak robie :mrgreen:

Opublikowano

ale jakość tragiczna , na starym telefonie z aparatem , teraz w N82 muszę zmniejszać taka rozdzieczość , tu są obroty jak jechałem na tempomacie po Chorwackiej autostradzie a trase musiałem strzelić na jeden raz - katowice<>split :mrgreen: blat a nie droga :twisted2: wtedy było 237tyś km, widzę że temperatura idealna a na zewnątrz ponad 35stopni było , 1/4 baku po ponad 600km , nieżle , teraz mi więcej pali

ale wtedy jeszcze nie miałem chipa

http://img502.imageshack.us/img502/5451/wnbt2.jpg

Opublikowano
Witam mam dziwne pytanie. ostatnio zauważyłem że silnik jakby dziwnie pracował więc przegazowałem go kilka razy i zauważyłem coś dziwnego... to znaczy kiedy na postoju wcisne gaz do końca to maksymalne obroty wynoszą tylko coś około 4 tysięcy natomiast przy jeżdzie lub jak tylko się toczą koła już jest normalnie i dociąga do około 5 tyś.i teraz nie wiem jeśli tak ma być to wstyd że o tym nie wiedziałem a jeśli nie to o co to chodzi?? mam model 318d.

byłęm teraz na mieście , przyjechałem i pod garażem sprawdziłęm i na luzie dokładnie idzie do 4000 i odcina

Opublikowano
mam automat i nie raz już sprawdzałem , idzie do prawie czerwonej kreski , na pewno minimalnie ponad 4500 ale to na przełożeniu 'D' natomiast S czy M już wpada na czerwone pole
Opublikowano
w dyziach czasem tak jest że na postoju silnik kreci do pewnej wartosci a wiecej nie chce , ale jak jedziesz to obroty krecą sie wyzej, nie wiem na 100% czy tak jest w BMW ale merc tak ma
Opublikowano

byłęm teraz na mieście , przyjechałem i pod garażem sprawdziłęm i na luzie dokładnie idzie do 4000 i odcina

http://pl.youtube.com/watch?v=k7eunW70UXY&feature=related

film jak 330d na biegu jałowym wkręca sie na czerwone pole :shock:

to w 330d nie ma juz tego odciecia?

bo moja w sumie tez na jałowym idzie do 4000rpm tak jak u Mike'a68 (sprawdzałem :mrgreen: )