Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam małe pytanko czy ta tarcza wymaga już wymiany czy mogę jeszcze na niej jeździć bo nie wiem??????

a tak tarcza wygląda przez to że po hamowaniu klocek się nie cofną i dalej hamował po tej stronie tarczy aż się felga nagrzała tak mocno że minimalnie zaczeła się topić opona. To wszystko już sobie tam poczyściłem i przesmarowałem i chodzi jak należy tylko martwi mnie właśnie ta tarcza bo szykuje mi się wyjazd w daleką trase i nie wiem co robić. Poradźcie mi coś!!!! Z góry DZIĘKUJE

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd820202f48e7c1d.html

Opublikowano

Kolego to nie jest wina klocka że się nie cofnoł tylko tłoczka który go dociska i tu jest problem

czy rozebrałeś zacisk aby zobaczyć co się stało?

jeżeli tarcza trzyma wymiar i nie jest krzywa po tym hamowaniu to można jeżdzić

Opublikowano
emir55 wiem że to nie była dosłownie wina klocka i tu mnie nie musisz uświadamiać, wszystko rozebrałem poczyściłem i ten tłoczek też trochę zozruszałem bo dość ciężko pracował ale teraz jest już wszystko ok. tylko chodzi mi właśnie o tarcze niby nie jest krzywa, ale skoro jesteś taki spostrzegawczy to tylko tak sam dla siebie weż pod uwagę to że tłoczek znajduje się po stronie wewnętrznej koła czyli idąć twoją radą że to wina tłoczka to na pierwszym miejscu stało by się to właśnie po stronie wewnętrznej a nie jak w moim przypadku po zewnętrznej ale to nie ważne bo doszedłem do tego co było przyczyną tylko zastanawia mnie ta tarcza. Komentujcie panowie
Opublikowano
ciezko stwierdzic.a te linie to sa wyrzłobienia czy tylko lekkie slady i odbarwienia?załóż przejedz kawałek,zobaczysz czy nie na ma bicia lub nie znosi.jesli jest ok to bym zostawił.ale jesli masz kase,tarcze sa juz wiekowe to kup nowe tarcze z klockami i bedziesz miał spokój
///M40pwr
Opublikowano

witam widać iż była wysoka temperatura ale jak nie ma pęknięć powinna wytrzymać choć nie wiem jaka jest grubość bo jest jakaś grubość minimalna , co do tego iz to nie wina tłoczka to po takim przegrzaniu możesz mieć z nim problemy, ja miałem też problem i smarowanie i czyszczenie nie dało nic kupiłem kpl. zacisk i teraz jest ok, a tak sie koło grzało auto ściągało

pozdrawiam

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano
tłoczek znajduje się po stronie wewnętrznej koła czyli idąć twoją radą że to wina tłoczka to na pierwszym miejscu stało by się to właśnie po stronie wewnętrznej a nie jak w moim przypadku po zewnętrznej ale to nie ważne bo doszedłem do tego co było przyczyną tylko zastanawia mnie ta tarcza

Strony nie maja tu nic do rzeczy. W Twoim aucie, zreszta jak w wiekszosci innych, masz zaciski hamulcowe - pływajace. To znaczy ze zacisk hamulcowy skonstruowany jest tak ze przy hamowaniu siła nacisku na klocki rozkłada sie rowno na obie strony tarczy. Chyba ze masz zatarte prowadnice zacisku to juz inna bajka. Pozdrawiam

Opublikowano
prowadnice i pozostałe rzeczy mam dobre bo jeżdziłem trochę po mieście tu i tam i narazie nic niepokojącego się nie dzieje co prawda po jeździe są felgi lekko ciepłe z jednej jak i z drugiej strony to przecież normalne przy hamowaniu tylko obawiam się jechać w trase 1400km. bo to już jest kawał drogi. Piszcie panowie dalej co sądzicie a ja będe bacznie obserwował i dziękuje za dotychczasowe komentarze
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja bym po czyms takim zmienil tarcze. jezeli zaczela ci sie topic opona to musiales dosc dlugo jezdzic nie wiedzac ze sie grzeje. a po czyms takim tarcza dostala mocno po tylku. jezeli jedziesz w daleka trase to lepiej zmien tarcze i klocki na nowe, w koncu to twoje bezpieczenstwo a takze i innych uzytkownikow drog.

🙃🙃