Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

mam taki problem: samochód po uruchomieniu kopci. Wystarczy bieg jałowy, z rury wydechowej snuje się niebiesko biały dym. Brak błędów w sterowniku. Był wymieniany separator oleju, pomogło na dwa tygodnie, po czym znowu to samo. Auto ma mały przebieg, więc należy wykluczyć zły stan techniczny samego silnika.

Macie jakieś pomysły?

Z góry dzięki!

• Moderatorzy
Opublikowano
Niebieski dym pochodzi od oleju.Turbina?
  • Moderatorzy
Opublikowano
nic nie wskazuje na turbo. To pierwsza rzecz jaka sprawdziłem: nie ma luzu (nadmiernego), nie pluje olejem.

Przebieg przebiegiem a wiesz czy auto nie było przegrzane?

Opublikowano
narazie zrobiłem autem 300km i nic się nie dzieje. A tylko odpiąłem odmę i włożyłem przewód do szczelnego pojemnika. Ani nadmiaru oleju w pojemniku, ani kopcenia.... Zobaczymy co dalej z tym będzie :shock:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Niebieski dym do niekoniecznie sprawa oleju silnikowego - to także może być sprawa paliwa (np. nadmiernej ilości spalanego) - podaj na jakim poziomie masz spalanie paliwa, czy z silnika znika olej, koniec wydechu jaki jest - czarny od sadzy czy czysty?, silnik ma moc?
Opublikowano

Udało mi się zdobyć używane turbo. Założyłem i narazie wszystko jest ok. W poniedziałek wydam auto klientowi, niech sam pojeździ i oceni. O wynikach na pewno Was poinformuje.

Byłbym bardzo zdziwiony gdyby to było przez turbosprężarkę - to była pierwsza rzecz jaką sprawdzałem i ostatnia przed ewentualną rozbiórką silnika. Sam jestem ciekaw.

DarekS, silnik zapie.... jak mało kto. Żadna X3 z tą nie ma szans! Zrobiłem już tym autem 800km, jednak nie testowałem zużycia paliwa. Wydech czysty, choć czarny (jak w dieslu). Oleju przez te ostatnie 800km nie ubyło, wcześniej znikał. Wydaje mi się, że to jednak coś z olejem a nie paliwem.

No cóż, zobaczymy już niedługo.