Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szanownych forumowiczów.

Jestem tu nowy i zastanawiam się nad kupnem BMW 530i.

Samochód który chcę kupić był kupiony w polskim salonie w 2003 roku i ma przebieg 81000 km. Jestem pewien jego bezwypadkowej przeszłości i przebiegu ponieważ sprzedaje go mój wujek i znam ten egzemplarz. Stan auta oceniam na bardzo dobry zarówno technicznie jak i wizualnie. Wyposażenie to skóra, xenony, skrzynia automatyczna bez navi. Moje pytanie brzmi czy 50000 pln za taki samochód to dobra cena czy trochę przesadzona?

Z góry dziękuję za sugestie.

Edytowane przez Misza2008
Opublikowano
Jeśli to od rodziny to możesz mieć pewność co do oryginalnego małego przebiegu i bezwypadkowej historii. Jeśli do tego jeszcze auto jest zadbane i nie potrzebuje żadnego wkładu finansowego to moim zdaniem warto.
Opublikowano

wujcio niech spuści ale i tak cena raczej OK bo za 2002 w dobrym stanie chcą w granicach 45tyś

a jak nie da zniżki to raczej zwracałbym się do niego "pan" a nie wujku ...

Opublikowano

"Z rodziną to najlepiej się wychodzi na zdjęciach"

"Chcesz stracić przyjaciela to sprzedaj mu samochód"

:twisted:

Żarcik taki mały ;)

Jak jesteś wszystkiego pewien, to bierz ten samochód. Pogadaj o jakimś rabacie, przejedz na jakąś neutralną stację diagnostyczną (tak na wszelki wypadek, bo może wujek też o wszystkim nie wie) i jak będzie ok to bierz. :cool2:

Opublikowano
a jak nie da zniżki to raczej zwracałbym się do niego "pan" a nie wujku ...
dobre :D

Może coś wytarguję :D

Zastanawiam się tylko jak będzie ze sprzedażą później. Za niecały rok chciałbym kupić używaną [e60] 530d i boję się, że 3 litrową benzynę w dzisiejszych czasach będzie ciężko sprzedać za sensowne pieniądze. Boję się dużego spadku wartości tego samochodu. Myślę, że w ciągu roku przejadę nim około 10000 km więc auto za rok będzie miało ok. 90000km.

Co o tym myślicie ?

Opublikowano
bo ja wiem czy ciężko dla mnie benzyna bardziej opłacalna od diesla no ale ja LpG się nie boję myślę że 530i z takim przebiegiem i z wyposażeniem i w dobrym stanie zawsze znajdzie kupca tym. Ja prędzej osobiście kupiłbym benzynę nawet 30 niż diesla bo jak czytam o kłopotach z nimi to dziekuje bardzo

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.

Mam jeszcze pytanie czy ktos orientuje sie czy roznica w konforcie jazdy miedzy piatka a trojka jest duza? Pytam sie poniewaz zastanawialem sie tez nad kupnem e46 330d touring .

Opublikowano
roznica jest odczuwalna... tyle ze jeden woli 3 a inny woli 5 :) osobiscie - przyzwyczailem sie juz do 5 i mniejszego nie chce :)

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Różnica jest duża - "5" płynie a "3" trochę trzęsie - zresztą to normalne w mniejszych samochodach. Nawet kierownica chodzi trochę lżej w e39.

Siedzenia w piątce są wygodniejsze pomimo tego, że mam sportowe fotele zarówno w e39 jak i w e46. W 530i siedzenie mnie otacza całkowicie - natomiast w e46 wystają ramiona, nie ma też tak dobrego podparcia pod lędźwie. Podłokietnik w "3" jakiś taki trochę mały i nie przesuwa się do przodu jak w 5.

W e46 żony jeździ się przyjemnie ale kiedy zasiadam do swojego e39 to wtedy doceniam komfort tego modelu.

Edytowane przez DRAY
Opublikowano
Różnica jest duża - "5" płynie a "3" trochę trzęsie - zresztą to normalne w mniejszych samochodach. Nawet kierownica chodzi trochę lżej w e39.

Siedzenia w piątce są wygodniejsze pomimo tego, że mam sportowe fotele zarówno w e39 jak i w e46. W 530i siedzenie mnie otacza całkowicie - natomiast w e36 wystają ramiona, nie ma też tak dobrego podparcia pod lędźwie. Podłokietnik w "3" jakiś taki trochę mały i nie przesuwa się do przodu jak w 5.

W e46 żony jeździ się przyjemnie ale kiedy zasiadam do swojego e39 to wtedy doceniam komfort tego modelu.

zgadza sie porównywałem E36 z E34 , E46 z E39 i wiem jedno do trójki juz nie wsiąde to są jeżdzace taczki w porównaniu z 5 i 7 :cool2:

Opublikowano

Dzieki wielkie za odpowiedzi. Juz prawie sie zdecydowalem. :twisted:

Troche sie obawiam jak takie gabaryty beda sie w miescie sprawowac bo 70% mojej jazdy to miasto, ale mam nadzieje, ze szybko sie przyzwyczaje.

Opublikowano
Dzieki wielkie za odpowiedzi. Juz prawie sie zdecydowalem. :twisted:

Troche sie obawiam jak takie gabaryty beda sie w miescie sprawowac bo 70% mojej jazdy to miasto, ale mam nadzieje, ze szybko sie przyzwyczaje.

maluszek to to nie jest, niektóre miejsca parkingowe wolę omijać niż robić zamieszanie :lol: no ale nie samymi parkingami człowiek żyje, są jeszcze proste gdzie kompakty odpadają, wygodą i w przypadku 525 w góre przyspieszeniem
Opublikowano
ja użytkuje samochód praktycznie 100% w mieście także nie martw się niektóre manewry przypominają próbę zawracania titanikiem na jeziorze no ale :) można myślę że nie ma trudności w przyzwyczajeniu się. M54 to faktycznie fajne silniczki zarówno B25 jak i B30.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano

jak po samym mieście to 3 w automacie jest zdecydowanie przyjemniejsza w manewrach czy też parkowaniu,

5tka jak dla mnie optymalna, choć także automat,

w miescie to jest naprawdę udogodnienie,

co do silnika 3.0i puki co złego słowa powiedziec nie mogę,