Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
troszkę poszperałem i wynika że nie chcę diesla , silnik jaki biorę pod uwagę to 316i ,318i ew 320 ale nie potrzebuję mocnego tylko rodzinnego auta - rocznik od 96 może jakiś link zapodacie pomóżcie :(
  • Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

jeżeli nie zależy ci na osiągach to radzę wybrać 4-cylindrowy,bo jeżeli kupisz przypadkiem w nie najlepszym stanie auto to naprawy będą kosztowały mniej niż R6.Z drugiej strony R6 to bardzo wytrzymałe jednostki pod warunkiem że ktoś wcześniej ich nie zagotował.No i różnica w spalaniu jest na korzyść R4.

No i jeżeli to ma być auto rodzinne to E36 jest pod tym względem chyba poniżej średniej,bo pasażerowie z tyłu mają miejsca na nogi jak na lekarstwo.Chyba że to są mali pasażerowie :cool2: .

Tak czy inaczej E36 Touring to świetne auto,ma swoje wady ale zalet ma dużo więcej.Jedyny słuszny w/g mnie silnik to R6 jeżeli zaakceptujesz spalanie,jeżeli masz węża w kieszeni :D to 316 lub 318.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
a ile pali takie 316 czy 318? to pewnie zależy, ale tak średnio, autko prawdopodobnie kupowałbym z zagranicy bo nie ufam za bardzo tym ofertom na allegro, czy przebieg 250tys jak na 13letnie auto jest już sporym na takiego benzyniaka 316 czy 318? ano rodzina dopiero mi się powiększa, podoba mi się to autko i cenę w porównaniu do mercedesa czy audi ma całkiem spoko, myślę o rocznikach 96-98.
Opublikowano
Co do przebiegu to znajomy ma E30 318 i przebieg dobija do 400tys,tak więc 250tys to nic nadzwyczajnego,na temat spalania muszą się wypowiedzieć właściciele tego silnika.
  • Moderatorzy
Opublikowano
a ile pali takie 316 czy 318? to pewnie zależy, ale tak średnio, autko prawdopodobnie kupowałbym z zagranicy bo nie ufam za bardzo tym ofertom na allegro, czy przebieg 250tys jak na 13letnie auto jest już sporym na takiego benzyniaka 316 czy 318? ano rodzina dopiero mi się powiększa, podoba mi się to autko i cenę w porównaniu do mercedesa czy audi ma całkiem spoko, myślę o rocznikach 96-98.

Co do spalania to w cyklu miejskim licz okolo 10l. Trasa 6-7l. R6 powinno sie zamknac w okolicach 12-13l miasto, 6-7 trasa.

250tys jak na 4 cylindry to juz troche sporo. Z tego co widzialem to myslisz o okolo 15tys. Ja bym raczej szukal czegos w granicach 20tys.

I tylko od niemca np:

link1

link2

Opublikowano
Według mnie ten drugi link jest mocno podejrzany,11-letnie auto z drugiej ręki a przebieg niższy niż te z allegro.
Opublikowano

316 to naprawde za mały silnik do takiego auta, tymbardziej że bedzie to nadwozie kombi i do tego rodzinne...

rodzinne nie znaczy wolne, tylko takie żeby mocy nie brakło przy nagłym wyprzedzaniu..l. i tak dalej ;)

ja bym od razu skreslił 316 i szukał 318 na łancuchu :)

Opublikowano
6-7l w trasie ??2.0 nie bardzo mi sie wydaje 7 is zrobilem ale to na prawde oszczednie jechalem trzeba by przejechac z 300 km jedna predkoscia zeby mowic ile bedzie palic na trasie ale wydaje mi sie ze r6 to 6l za molo
Opublikowano
is ma inna skrzynie niz 2.0 inne przelozenie fakt trzeba go trzymac na wysokich obrotach ile na poczotkawych begach lepiej hula scigalem sie z e46 i wiem cos na ten temat :idea:
Opublikowano
is ma inna skrzynie niz 2.0 inne przelozenie fakt trzeba go trzymac na wysokich obrotach ile na poczotkawych begach lepiej hula scigalem sie z e46 i wiem cos na ten temat :idea:

IS i 320 ma tą samą skrzynię S5D250G i jeszcze kilka innych modeli ją posiada.

• Moderatorzy
Opublikowano
6-7l w trasie ??2.0 nie bardzo mi sie wydaje 7 is zrobilem ale to na prawde oszczednie jechalem trzeba by przejechac z 300 km jedna predkoscia zeby mowic ile bedzie palic na trasie ale wydaje mi sie ze r6 to 6l za molo

To przyjacielu sie mylisz. Trasa 1100km (Niemcy-Polska) 2x w roku. Po niemieckiej stronie na autobani okolo 7-8l przy predokosci okolo 150km/h i powyzej.

Po polskiej stronie 6,5l bez palowania i normalna predkoscia 110km/h.

Rozklad trasy 600km po PL, 500km po DE.

Nie zapomnij ze to jest R6 i tam gdzie twoj zaczyna sie pocic ten dopiero ma swoj poczatek. Mowie tu o elastycznosci silnika a co za tym bardziej ekonomicznej jezdzie.

Opublikowano

nerwus napisał:

To przyjacielu sie mylisz. Trasa 1100km (Niemcy-Polska) 2x w roku. Po niemieckiej stronie na autobani okolo 7-8l przy predokosci okolo 150km/h i powyzej.

Nie zapomnij ze to jest R6 i tam gdzie twoj zaczyna sie pocic ten dopiero ma swoj poczatek. Mowie tu o elastycznosci silnika a co za tym bardziej ekonomicznej jezdzie.

No to ciekawe-co piszesz z tym spalaniem? Ja mam ten sam silnik co Ty, ale u mnie średnie spalanie na trasie wynosi ok 7,5l, właśnie przy prędkościach ok 100-110 km/h! 6,5l palił mój Compact, więc raczej w to nie wierze, że tyle spala Ci R6-no chyba że na autostradzie, gdzie przemieszczasz się ze stałą prędkością 110km/h, bez zbędnych hamowań i przyspieszeń!

Ps. dodam tylko że nie mam zajechanego silnika, gdyby Ci to przyszło do głowy!!!

Pozdrawiam.

BMW i tylko BMW!!!!
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mialem IS-a, mialem 320i. Osiagi obydwu samochodow byly podobne, dzwiek i kultura pracy oczywiscie duzo wyzsza w 320i.

Chociaz dzwiek IS-a byl chyba najladniejszym dzwiekiem rzedowej wolnossacej czworki, jaki slyszalem.

Spalanie bylo nizsze w IS-ie o ponad litr.

A do wszystkich, ktorzy mowia, ze BMW z czterocylindrowym silnikiem jest 'dla dzieciakow', albo ze to '2/3 BMW' mam pytanie: E30 M3 tez jest 'dla dzieciakow' i '2/3 BMW'? A tam bylo wlasnie R4 pod maska.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

• Moderatorzy
Opublikowano
nerwus napisał:

No to ciekawe-co piszesz z tym spalaniem? Ja mam ten sam silnik co Ty, ale u mnie średnie spalanie na trasie wynosi ok 7,5l, właśnie przy prędkościach ok 100-110 km/h! 6,5l palił mój Compact, więc raczej w to nie wierze, że tyle spala Ci R6-no chyba że na autostradzie, gdzie przemieszczasz się ze stałą prędkością 110km/h, bez zbędnych hamowań i przyspieszeń!

Ps. dodam tylko że nie mam zajechanego silnika, gdyby Ci to przyszło do głowy!!!

Pozdrawiam.

Kolego to trasa na jeden rzut. 1 takowanie w Niemczech pozniej przy granicy i nastepne w domu. Tyle wyszlo z dysrtybutora. Tankowane az bylo juz widac wache na szczycie wlewu.

Opublikowano
Jak pasek Ci klekocze to nie wina silnika tylko twojej glowy.Ja tak miałem bo się ociagałem z wymiana.Cos zaczelo klekotac pojechalem do magika a tu pasek ledwo zyje ale sie nie zerwal.BMW bardzo mocny woz i tyle.Wymienilem i cykalo jak w zegarku.M40 sa dobre czasami lubia cykac hydrozawory ale jak pasek juz trze to czyja wina.Obecnie m30b35.Cale życie tylko bmw prawdziwe i jedyne macha otwierana od szyby i cztery oczka pozdro
dresta30
Opublikowano

nerwus napisał:

Kolego to trasa na jeden rzut. 1 takowanie w Niemczech pozniej przy granicy i nastepne w domu. Tyle wyszlo z dysrtybutora. Tankowane az bylo juz widac wache na szczycie wlewu.

No z mojego doświadczenia, 6,5l w silniku R6 2.0l jest raczej nie realne. Jescze nigdy nie udało mi się zejść na trasie poniżej 7,3l.-ale może dlatego że to kombi!

Pozdrawiam.

BMW i tylko BMW!!!!