Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to sie rozgrywa? Chce Kupic auto w Niemczech, chce tak jak poprzednio wciagnac ojca na wspolwlasciciela. Jednak do sprzedajacego bede jechal bez niego.

w urzedzie nawet przy odbieorze stalego dowodu byl problem bo ojca nie bylo a byl wspolwlascicielem.

Jak to ugryść?

Opublikowano
Weź tylko dane ojca potrzebne do spisania umowy w Niemczech. W Polsce napisz upoważnienie dla siebie, wpisz wszystkie dane (zapłać w kasie 15zł :mad2: ) i załatwisz wszystko sam. Ja tak zrobiłem, tyle że przed 19 lipca (nie wiem czy coś się zmieniło z tym).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem czy jest to reguła w WK ale moja teściowa zrobiła tak, że kupiła auto w Niemczech i tylko ona figuruje w umowie, natomiast w Polsce podczas rejestracji dopisała 2 osobę. Zapytaj się w swoim WK czy tak się da. Oczywiście miała jakąś formę upoważnienia od tej drugiej osoby żeby móc ją wpisać do dowodu....

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Wyslalem zapytanie do UM i kobieta z informacji o wspolw. ojca odpisala , ze:

Albo kupuje auto za granica z ojcem, albo kupuje sam i w kraju umowa sprzedazy lub darowizny przenosze polowe wlasnosci auta na ojca.

czyli kaszana ogolna bo jak sprzedam ojcu polk auta to zaplaci podatek od wzbogacenia. Moge zawsze podpisac za niego umowe przy kupnie od niemca-tylko nie wiem czy w niemieckim urzedzie mnie za to nie scigna bo go nie bedzie, plus w polskim urzedzie baba moze podwazyc wiarygodnosc podpisu ojca przy formalnosciach rejestracyjnych( bo chce wziasc upowaznienie zeby go nie ciagac po urzedach bezsensownie)

Opublikowano
wydaje mi sie ze darowizna z ojca na syna i na odwrót nie jest w cale opodatkowana (tym bardziej od zbogacenia sie) - sprawdz to dokladnie
ZAPRASZAM UZYTKOWNIKOW SERII Z !>KLiK
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Darowizna jest nieopodatkowana od zeszłego roku, niezależnie od kwoty. Liczy się tylko stopień pokrewieństwa. No i trzeba ją zarejestrować w US, wtedy nie płacisz żadnego podatku....

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Niewiem czy do konca tak bo jak ja bylem w czerwcu w US pytac sie czy jest podatek od darowizny jak mi rodzice daj kase a ja jestem studentem wiec nie pracuje to mi pani powiedziala ze darowizna nie jest opodatkowana do 9600 zl
Opublikowano
Niewiem czy do konca tak bo jak ja bylem w czerwcu w US pytac sie czy jest podatek od darowizny jak mi rodzice daj kase a ja jestem studentem wiec nie pracuje to mi pani powiedziala ze darowizna nie jest opodatkowana do 9600 zl

nie placi sie juz od 2007 r.

darowizny i spadki przekraczające 9637 zł (od jednej osoby w ciągu pięciu lat), trzeba w terminie miesiąca zgłosić "właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego", czyli naczelnikowi urzędu, w którym się rozliczasz z podatków. Przy spadku - termin na zawiadomienie naczelnika liczy się od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku.

nie urzadza mnie to bo znowu zezba w kupie a i dodatkowo nie moge sie zglosic w US-bo mnie sicgaja za mandaty i komornik by mnie przyciskał( a splacam malymi kwotami)

Opublikowano

nie myl darowizny z porzyczka pieniezna

ZAPRASZAM UZYTKOWNIKOW SERII Z !>KLiK