Skocz do zawartości

Nawiew - cały czas grzeje od strony kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj zauważyłem, że dmucha mi ciepłym powietrzem od strony kierowcy pomimo tego, że pokrętło ustawione jest na "chłodzenie".

Czy ktoś miał może ten problem? I jak sobie z nim poradził?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Opublikowano

Prawdopodobnie może być to wina zaworu nagrzewnicy który znajduje się w komorze silnika obok skrzynki bezpieczników (znajdują się tam dwa takie zawory), zdarzało się że potrafił się przyciąć ale i potrafiła sparcieć gumowa membrana wenątrz zaworu wtedy należało by wymianić zawory.

Możesz kontrolnie rozebrać zawory i zweryfikować ich stan.

Opublikowano
Miałem taki sam problem, okazało się, że padł elektrozawór . Po wymianie jest wszystko ok.
BMW E34 525 TDS 96' TOURING
Opublikowano

No więc rozebrałem elektrozawory i, tak jak Koledzy powyżej napisali, okazało się, że to wina elektrozawrów - gumy sparciałe oraz trzony grzybków połamane. Teraz muszę namierzyć gdzie takie ustrojstwo w miarę tanio kupić - może ktoś podpowie gdzie i za ile?

Dzięki i pozdrawiam!

Opublikowano

Nowe oryginalne (innych nie ma) to koło 700 zł :evil:

Używki można wyrwać za 50-150 zł. Też mnie czeka za jakiś czas wymiana :worried:

Opublikowano
No więc rozebrałem elektrozawory i, tak jak Koledzy powyżej napisali, okazało się, że to wina elektrozawrów - gumy sparciałe oraz trzony grzybków połamane. Teraz muszę namierzyć gdzie takie ustrojstwo w miarę tanio kupić - może ktoś podpowie gdzie i za ile?

Dzięki i pozdrawiam!

A jak je wyjąłeś? Trzeba było koniecznie skrzynkę z bezpiecznikami wyjąć?

Może masz jakieś "fotostory" z naprawy? Też czeka mnie ta robota.

Opublikowano
Witam serdecznie :) , podepne się pod pytanko. Mam podobny problem jak kolega przy czym z nawiewu na szybe i na nogi zarówno u pasazera i kierowcy wieje gorące powietrze niezaleznie od ustawien na kokpicie. Natomiast środkowym nawiewem w zalezlości od ustawien na kratce oraz pokreteł na kokpicie wieje i ciepłe i zimne powietrze. Sądze więc ze skoro tutaj działa regulacja to chyba zaworki są sprawne, czy może się myle? Czytałem na forum że może być uszkodzony czujnik temperatury, który mieści się niby pod osłoną nad nogami po stronie kierowcy, niemnej jednak nic tam nie znalazłem, pomoże ktoś?? :modlitwa:
Opublikowano

Dzięki i pozdrawiam!

A jak je wyjąłeś? Trzeba było koniecznie skrzynkę z bezpiecznikami wyjąć?

Może masz jakieś "fotostory" z naprawy? Też czeka mnie ta robota.

DAN-LZ Nie pomyślałem, żeby foty robić. a szkoda, bo byłby fajny materiał poglądowy.

Cała robota jest prosta. Należy odłączyć złącze elektryczne, odkręcić 3 nakrętki, wysunąć całość do góry aby zeszło ze śrub, a następnie wypchnąć w dół, a następnie w kierunku silnika. Teraz, jak już mamy lepsze dojście można poluzować opaski zaciskowe na gumowych wężach (3 szt.) i te węże odłączyć - tylko trzeba oznaczyć je, żeby później nie było skuchy :D No i wypadało by je podwiesić, aby nie ciekł z nich płyn.

Teraz opróżniamy elektrozawory z resztek płynu i możemy zasiąść w wygodnym miejscu i spokojnie rozkręcić - 6 wkrętów i wszystko rozkłada się na 2 części. To wystarczy, aby sprawdzić stan gumowych membran czy też uszczelek (nie wiem jaką rolę pełnią) oraz grzybkowych zaworów, a zwłaszcza ich trzony - jak się okazuje lubią pękać. Podobno można je skleić ... kropelką :D Gdzieś o tym na tym Forum czytałem.

W sumie cała operacja jest prosta i szybka.

Szewszyk Na Twoje pytanie, niestety, nie potrafię odpowiedzieć.