Skocz do zawartości

Remont zawieszenia- co kupic?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Przymierzam się do remontu zawieszenia w moim tdsie. Mam kilka wątpliwości a to chyba najlepsze miejsce na to, żeby je rozwiac. Otoż, mam zamiar wymienic amortyzatory, po przekopaniu forum postanowiłem kupic Bilsteiny. Oczywiście do tego osłony i oboje. Mam jednak problem z wszelkimi "dodatkami". Jeżeli chodzi o przód- na pewno wymienię tuleje które są z tyłu wachacza. Czy wymieniac też sworznie? Jest jakaś metoda sprawdzenia ich zużycia? Druga sprawa, czy jest sens wymieniac łożysko (poduszkę) amortyzatora? Natomiast jeżeli chodzi o tył, to oprócz amorków na co jeszcze powinienem zwróci uwagę? Jest tam jedna taka duża tuleja z przodu, po środku chyba jest jeszcze pływająca. Jest jeszcze jakaś? Tak samo jak z przodu, wymieniac tez łożysko amortyzatora? Jeżeli chodzi o producenta to zdecyduję się chyba na Lemfordera...
Opublikowano

Cześć

Ja wypowiem się tylko co do producentów części zamiennych.

Lemferder polecam, 90% części do BMW to oryginały ze zeszlifowanym znakiem BMW.

Co do amortyzatorów to stawiam na sachsa, bo uważam że to dobra firma i jeszcze się na niej nie naciąłem.

Zresztą właściciel Boge czyli pierwszy montaż jeżeli chodzi o amorki w bmw.

Pozdro

Paweł

Opublikowano

jestem na podobnym etapie co Ty - tyle ze robie przod w bmw z3, zawias jest taki sam przedni jak w e36 .

Zmieniam lozyska amortyzatorow, po demontazu kolumn wyszlo ze maja nieco luzu choc nic nie stuka nie puka. Lemfordera 60 zl/szt. wiec nie sa drogie .

Sworznie - ten przy kole - samochod oderwac od podloza i niech ktos rusza kolem z calej sily na boki a druga osoba niech obserwuje sworzen i jego zachowanie . U mnie z lewej strony bylo widac w ten sposob maly luz na tych sworzniu .

A srodkowy sworzen - lomem /lapka porusza wahaczem i obserwuj .

Generalnie to ja zmieniam wszystko . zeby miec spokoj :D . amorki daje bilstein b4 tak ja Ty :)

pozdr.

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
co do amortyzatorów szczerze polecam blisteiny(rowniez szly na pierwszy montaz), na sachsach długo nie pojeździłem, na bilsteinach jezdze 2 rok i sa jak nowe
Opublikowano
Panowie już w jakimś temacie mówiłem o Bilsteinach wiec nie bede sie powtarzał. Poprostu to najlepszy wybór. Warto tez odrazu zmienić tuleje wahacza a czasem i cały wahacz bo nie wychodzi to wiele drożej od wymiany sworzni a kosztuje zdecydowanie mniej pracy. I najważniejsze pamiętajcie ze jak zmieniacie amorki to powinno sie też zmienić spręzyny. To jest też podstawą do ewentualnej reklamacji amortyzatorów.