Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam problem i proszę was o pomoc :modlitwa:

Właśnie wróciłem z Holandii gdzie szukałem E39 530d ,niestety wszystkie co oglądałem miały jakieś wady :cry2: i żeby wyjazd mi się zwrócił zakupiłem audi A4 1.9 TDI na sprzedaż!!!!!

Teraz chcę go opłacić żeby go szybciej sprzedać(Ludzie na to patrzą):

Wiem że musze zrobić pierwszy przegląd,przetłumaczyć papiery, tylko się zastanawiam czy jak opłacę Cło i Skarbówkę to czy auto bede musiał trzymać przez pół roku(żeby nie płacić podatku od wzbogacenia)????

Czy te pół roku jest od pierwszej rejestracji czy od opłacenia cła i skarbówki???

Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano
Jeśli zarejestrujesz, np. jutro, to dopiero po 6 miesiącach od tego dnia zbycie samochodu nie będzie skutkowało podatkiem od wzbogacenia w wysokości 19%.

Czyli mam rozumieć że te 6 miesięcy jest od daty pierwszej rejestracji w Polsce????

Mogę smiało opłacić skarbówkę i celny???

Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano
Nie od daty rejestracji tylko od daty zakupu. Dlatego aby to pominąć kupując auto za granicą, podpisując umowę nie wpisujesz swoich danych, a dane tej osoby która w polsce kupi od ciebie samochód. I wtedy to ona musi czekać 6 miesięcy, a ty możesz jechać po następne auto. Czyli niestety albo czekasz 6 miesięcy albo płacisz pdatek.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dokladnie jak pisze prokop. masz umowe kupna na siebie wiec zabulisz podatek od wzbogacenia. jedyne wyjscie aby auto sprzedac to jak masz umowe podpisana przez holendra i jego danymi a pole kupujacy puste wtedy mozesz sobie tam wpisac dane kogos kto kupi auto od ciebie w polsce i to on bedzie pierwszym wlascicielem. niestety wtedy nie mozesz oplacic ani akcyzy ani celnego bo dokumenty masz teraz na siebie.

🙃🙃

Opublikowano
Jeśli zarejestrujesz, np. jutro, to dopiero po 6 miesiącach od tego dnia zbycie samochodu nie będzie skutkowało podatkiem od wzbogacenia w wysokości 19%.

Czyli mam rozumieć że te 6 miesięcy jest od daty pierwszej rejestracji w Polsce????

Mogę smiało opłacić skarbówkę i celny???

Sorry, kazas4, coś ci źle powiedziałem, koledzy dobrze prawią :cool2: :modlitwa:

Opublikowano
panowie macie troszeczkę racji ;.ale jeśli np. kupisz auto za 10.000tyś a sprzedaż go za 5 dni za 9.999tyś nie zarobiłeś ani grosza tylko straciłeś 1zł to jakim prawem masz zapłaci podatek podkreślam nic nie zarobiłeś z tego wynika ze nie zarabiając możesz sprzedawać do bólu!
Opublikowano
panowie macie troszeczkę racji ;.ale jeśli np. kupisz auto za 10.000tyś a sprzedaż go za 5 dni za 9.999tyś nie zarobiłeś ani grosza tylko straciłeś 1zł to jakim prawem masz zapłaci podatek podkreślam nic nie zarobiłeś z tego wynika ze nie zarabiając możesz sprzedawać do bólu!

Też jest taka możliwość, ale jako potencjalny kupujący nie chciałbym zaakceptować takich warunków.

Opublikowano
dokladnie jak pisze prokop. masz umowe kupna na siebie wiec zabulisz podatek od wzbogacenia.

Gwoli uściślenia - ten podatek nie nazywa się podatkiem od wzbogacenia tylko podatkiem od czynności sywilno-prawnych.

Płaci go każdy, kto dokonuje niezarejestrowanego obrotu np. pojazdami. dlatego jeśli to Ty widniejesz na umowie kupna-sprzedaży powinieneś zapłacić w/w podatek w wysokości 2% wartości transakcji. W przypadku radykalnego zaniżenia wartości - US naliczy ci wartość wg srednich cen w Polsce - mimo, iż nie ma podstawy do ingerowania w umowę między kupującym a sprzedającym - podobnie jak obecnie UC.

Nie płaci się podatku od czynności cywilno-prawnych kiedy jedna ze stron jest płatnikiem podatku VAT i podlega ustawie o VAT.

Pzdr,

Opublikowano
Jeżeli auto zostało zakupione np. 10 sierpnia to 6 miesiecy powinieneś liczyc od września. Wiec samochód możesz sprzedac dopiero w lutym. Ponieważ oni tam w skarbówce licza od pełnego nastepnego miesiąca.
Opublikowano
Czyli jeśli kupującym jest firma (płatnik vat), a sprzedającym osoba prywatna, to kto zapłaci podatek?

Jesli już ktokolwiek miałby płacić w tym wypadku podatek to na pewno nie sprzedający - gdyż podatek od czynności cywlino-prawnych ciebie nie obowiązuje (płaci kupujący). Gdy kupujesz auto od firmy, która jest płatnikim VAT i dostajesz na to fakturę VAT, bądź fakturę MARŻA wtedy nie płacisz podatku, gdyż firma sprzedająca płaci VAT od swojej działalności.

Pzdr,

Opublikowano
Czyli jeśli kupującym jest firma (płatnik vat), a sprzedającym osoba prywatna, to kto zapłaci podatek?

Jesli już ktokolwiek miałby płacić w tym wypadku podatek to na pewno nie sprzedający - gdyż podatek od czynności cywlino-prawnych ciebie nie obowiązuje (płaci kupujący). Gdy kupujesz auto od firmy, która jest płatnikim VAT i dostajesz na to fakturę VAT, bądź fakturę MARŻA wtedy nie płacisz podatku, gdyż firma sprzedająca płaci VAT od swojej działalności.

Pzdr,

Czyli jak pojadę do DE, zakupię używany pojazd w komisie lub u dielera bmw, to tam płacę netto cenę (mam euro nip) i przyjeżdżając do PL płacę 22% podatku vat, akcyzę, ale podatku od czynności cywilno prawnych w US nie zapłacę, czy tak?

Opublikowano

Czyli jak pojadę do DE, zakupię używany pojazd w komisie lub u dielera bmw, to tam płacę netto cenę (mam euro nip) i przyjeżdżając do PL płacę 22% podatku vat, akcyzę, ale podatku od czynności cywilno prawnych w US nie zapłacę, czy tak?

A wogóle płaci się podatek od czynności cywilno-prawnych w wypadku aut sprowadzonych??? Ja zawsze załatwiałem tylko zwolnienie z VAT-u.

Poza tym ja bym wolał zapłacić cenę brutto w niemczech, gdyż tam stawka VAT na auta jest niższa i wynosi 19%.

Opublikowano

A wogóle płaci się podatek od czynności cywilno-prawnych w wypadku aut sprowadzonych??? Ja zawsze załatwiałem tylko zwolnienie z VAT-u.

Poza tym ja bym wolał zapłacić cenę brutto w niemczech, gdyż tam stawka VAT na auta jest niższa i wynosi 19%.

Owszem, niższa, ale będę kupował na firmę i 6000 vat'u sobie odliczę :mrgreen: Pytanie czy będę musiał zapłacić podatek, chyba 3% skoro samochód kupię np. w salonie bmw?