Skocz do zawartości

Jestem w Italii i padla mi asb w 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przejezdzalem przez Wlochy i asb przeszla w tryb awaryjny. Zauwazylem ze na 5 biegu okolo 2000 obrotow przy zwiekszaniu delikatnie predkosci skrzynia jakby probowala zredukowac bieg do 4. Takie lekkie falowanie obrotow. Teraz jak odpale silnik to rusze to wszystkie biegi wchodza i nic sie nie dzieje. Problem zaczyna sie po kilkuset metrach. Wyswietla mi blad skrzyni i nie ma zadnego biegu. Po zgaszeniu i chwili przerwy moge ruszyc ale sytuacja sie powtarza. Koledzy nie jestem laikiem, ale powiedzcie co moze byc przyczyna(moze ktos mial podobny problem), gdzie sie sprawdza poziom aft?

ps. po wlaczeniu zaplonu slychac delikatne zgrzyty w okolicach mostu. Przynajmniej tak mi sie wydaje, ze to to miejsce.

Doradzcie cos bo serwisy nie dosc ze drogie to jeszcze moga mi sprawdzic auto w czwartek. Jestem z zona i mala coreczka i chce jechac dalej.

Pozdrawiam

Slawek

• Moderatorzy
Opublikowano
Przejezdzalem przez Wlochy i asb przeszla w tryb awaryjny. Zauwazylem ze na 5 biegu okolo 2000 obrotow przy zwiekszaniu delikatnie predkosci skrzynia jakby probowala zredukowac bieg do 4. Takie lekkie falowanie obrotow. Teraz jak odpale silnik to rusze to wszystkie biegi wchodza i nic sie nie dzieje. Problem zaczyna sie po kilkuset metrach. Wyswietla mi blad skrzyni i nie ma zadnego biegu. Po zgaszeniu i chwili przerwy moge ruszyc ale sytuacja sie powtarza. Koledzy nie jestem laikiem, ale powiedzcie co moze byc przyczyna(moze ktos mial podobny problem), gdzie sie sprawdza poziom aft?

ps. po wlaczeniu zaplonu slychac delikatne zgrzyty w okolicach mostu. Przynajmniej tak mi sie wydaje, ze to to miejsce.

Doradzcie cos bo serwisy nie dosc ze drogie to jeszcze moga mi sprawdzic auto w czwartek. Jestem z zona i mala coreczka i chce jechac dalej.

Pozdrawiam

Slawek

Sprawdź poziom oleju na pracującym silniku po lewej stronie skrzyni (od kierowcy) korek na klucz torx chociaż to niewielka szansa jeśli nie ma wycieku.

Opublikowano
Nie chcę straszyć, ale u mnie przemieliło łożysko tak że go w ogóle nie było, i rozwalił się jakiś układ plenatarny, chyba dobrze napisałem. Przed rozebraniem skrzyni, objawy były podobne do tych co opisujesz. Jeśli to jest to, znaczy skrzynia do remontu. Nie wiem jakie są koszty serwisu we Włoszech, ale wystarczy że wiem ile to kosztuje u nas. Odgłosy z tylnego mostu mają związek z uszkodzoną skrzynią / tylny napęd/ U mnie wyło jak cholera. Wszystko co napisałem obrazowo opisał mi mechanik, ponieważ moja wiedza w sprawie automatów, kończy się na prawidłowym wrzucaniu biegów. Napisz jak zakończyła się Twoja przygoda, i oby nie było to co napisałem. Pozdrawiam
Opublikowano
Tak jak kolega wyżej napisał możesz sprawdzić olej jeśli wyciekł to dolać na powrót do domu jeśli nie ucieka szybko,w przeciwnym razie zamawiaj lawetę z polski będzie taniej niż jakaś diagnoza makarona z ASO ITALIA
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mialem praktycznie identyczne objawy, okazalo sie, ze konwerter do wymiany

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Witam

w moim przypadku były to Tarczki , Ceny skrzyni nie powinny odbiegać zbytnio u Makaroniarzy koszt z wymiana około 3,5ke, jak olej czarny to możliwe ze tarczki , jak olej czysty i ASB nie działa to cos większego , albo blachostka typu wieszające się zawory regulujące ciśnienie oleju w skrzyni.

Opublikowano

Witam, u mnie było dokładnie tak samo, moja skrzynia wieszała się na 3 biegu, po zgaszeniu auta i powiedzmy 10 minutach załączały się do trójki i jak chciał zmienić na 4 to się wieszał. Niestety skrzynia była do remontu. Ale z Łodzi do Krakowa wróciłem i nic się nie stało gorszego.

Powodzenia

Opublikowano
Wystraszyliscie mnie porzadnie. Rano sprawdze stan oleju. Potem podlacze auto pod kompa. Czwartek serwis ale to ostatecznosc. Byc moze taniej bedzie robic cokolwiek w Polsce i pomysle nad laweta. A swoja droga czy to nie dziwne ze jak odpale auto to przez dwie trzy min zachowuje sie normalnie? tj. ruszam jak zwykle, biegi wchodza az do piatki, redukcja tez norma i dopiero po jakims czasie(krotkim) przestaje jechac. Silnik wchodzi na obroty, wskaznik spalania pokazuje max, a woz tak jak to w manualu sprzegla nie mial...totalny poslizg. Przy tym nic nie gruchocze, nie trzeszczy nie szarpie(znaczy pocieszam sie), a zdaje sobie sprawe ze asb to nie bulka z maslem.
Opublikowano

Co to czarna seria? Zaczynam powoli tracic wiare w BMW, a wiem co nieco na ten temat gdyz kiedys mialem alfe 147 w selespeed :mad2:

Wracajac do tematu odpalam auto, wrzucam na heblu D, puszczam i ciagnie-jest ok, R to samo. Po kilkakrotnym powtorzeniu zaczyna sie zlowieszczy szum(taki dziwny odglos jakby ktos tloczyl spieniony olej z powietrzem przez maly otwor) i auto ani drgnie. Czasami jak silnik schodzi z obrotow to jakby mial chec ruszyc, ale z marnym skutkiem. Gasze motor, odpalam ponownie i...wszystko w normie!!! Biegi wchodza, auto chce jechac. Pare zmian wajha i [BAD]. To samo :mad2:

ps jade zaraz do mechanika :modlitwa: (oni tu nie maja zadnej szkoly samochodowej(Rzym) podlaczyc auto pod kompa i sprawdzic poziom oleju. Powiedzcie dokladniej jak sprawdzic olej, trzeba wjezdzac na kanal? Mysle, ze tak, ale wole spytac obstukanych z tematem, i jakie sa koszty napraw w Polsce np. konwerter, tarczki itp.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź czy masz assistance a jeżeli tak to jakie, bo może masz porządne i zaholują Ci autko do Polski za free.
Opublikowano
Sprawdź czy masz assistance a jeżeli tak to jakie, bo może masz porządne i zaholują Ci autko do Polski za free.

Nie żartuj z takim assistance... Cudów nie ma... Nie wiem jak się sprawa ma w innych ubezpieczalniach, w PZU limit na transport auta to coś koło 600 PLN, co starcza na jakieś max 150-200 km, w zależności od stawki za 1 km.

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, przedwczoraj doświadczyłem identycznych objawów. Niestety tylko pomogła laweta. Auto stoi w warsztacie i czekam na diagnozę o której poinformuję niezwłocznie

widze, ze jestes z wawy - z ciekawosci zapytam, ktory warsztat zajal sie twoja skrzynia?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Co to czarna seria? Zaczynam powoli tracic wiare w BMW, a wiem co nieco na ten temat gdyz kiedys mialem alfe 147 w selespeed :mad2:

Wracajac do tematu odpalam auto, wrzucam na heblu D, puszczam i ciagnie-jest ok, R to samo. Po kilkakrotnym powtorzeniu zaczyna sie zlowieszczy szum(taki dziwny odglos jakby ktos tloczyl spieniony olej z powietrzem przez maly otwor) i auto ani drgnie. Czasami jak silnik schodzi z obrotow to jakby mial chec ruszyc, ale z marnym skutkiem. Gasze motor, odpalam ponownie i...wszystko w normie!!! Biegi wchodza, auto chce jechac. Pare zmian wajha i [bAD]. To samo :mad2:

ps jade zaraz do mechanika :modlitwa: (oni tu nie maja zadnej szkoly samochodowej(Rzym) podlaczyc auto pod kompa i sprawdzic poziom oleju. Powiedzcie dokladniej jak sprawdzic olej, trzeba wjezdzac na kanal? Mysle, ze tak, ale wole spytac obstukanych z tematem, i jakie sa koszty napraw w Polsce np. konwerter, tarczki itp.

Pozdrawiam

miałem podobny problem skrzynia miała poslizg na 4-5 biegu i uszkodzony jeszcze lock-up,tryb awaryjny włanczał mi sie właśnie na tym 4-5 biegu. Skrzynia do wymiany kupiłem drugą A5S390R(z całym autem) , a miałem A5S360R i teraz jest ok.

Konwentery ceny za regenerowane to juz od 700zł, olej Texaco Texamatic 7945E 28zł za litr ,jak pamiętam

Opublikowano
A czy tak samo jest jak ograniczysz biegi? Mi kiedyś w Oplu Asconie padło uszczelnienie najwyższego biegu ( tam to była trójka), ale w pozycji 2 dało się jechać - oczywiście było większe spalanie, ale to i tak wyjdzie taniej niż laweta
Opublikowano
Auto jest juz u mechaniora. W porzadku makaron, ale chyba nie do konca bo traci mi rosjaninem:)). Wyobrazcie sobie ze kazal mi sie zawiezc pod auto(mam tu drugie dzieki uprzejmosci znajomych) z interfejsem i laptopem bo mowil ze nie bedzie mnie naciagal na lawete(laweta w italii to katastrofa, za kilkanascie km zaplacilbym tyle co za pol drogi do polski). Podlaczyl, sprawdzil i wyszly bledy 2 zaworow sterujacych cisnieniem oleju czy jakos tam. Wykasowal bledy, wyregulowal zawory i gra gitarra. Nie cieszylem sie dlugo bo mowie zeby bral auto na warsztat i zmienil olej(cena i koszt podobny jak w Pl). I co.. jade za nim a bunia po 5km jakby zwalniala:( znowu to samo. Gosciu mowi ze sprzeglo(?) Ze na zimnym jest ok, ale jak sie rozgrzeje to [BAD]...moze dzisiaj do mnie zadzwoni i zabije mnie cena, albo i nie. Dam Wam znac jak bede w stanie:)))
Opublikowano
Witam, przedwczoraj doświadczyłem identycznych objawów. Niestety tylko pomogła laweta. Auto stoi w warsztacie i czekam na diagnozę o której poinformuję niezwłocznie

widze, ze jestes z wawy - z ciekawosci zapytam, ktory warsztat zajal sie twoja skrzynia?

Ale auto padło w okolicach Gniezna a ja musiałem wrócić do wawy i tam szwagier zawlókł do mechanika - dam znać z jakim skutkiem. A wrazie czego to który warsztat polecasz?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A wrazie czego to który warsztat polecasz?

znam osobiscie autojozefow.pl oraz Olczaka (automat.pl), zadnego nie polecam, z pierwszym zakladem sprawa w sadzie

znam jeszcze poprzez doswiadczenia znajmowych samko - tez do bani... nie ma jak manual :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
A wrazie czego to który warsztat polecasz?

znam osobiscie autojozefow.pl oraz Olczaka (automat.pl)' date=' zadnego nie polecam, z pierwszym zakladem sprawa w sadzie

znam jeszcze poprzez doswiadczenia znajmowych samko - tez do bani... nie ma jak manual :)[/quote']

Rozważam przeróbkę na manual. Nie boję się mechaniki. Natomiast elektronika moze być problemem, którego pierwszy lepszy z komputerem w łapach nie rozwiąże.

Opublikowano
Auto jest juz u mechaniora...

A co się dzieje, jeżeli jedziesz w trybie ręcznym i na maksymalnie 3. biegu?

jedzie normalnie. kazdy bieg wchodzi normalnie dopoki sie nie zagrzeje. jak sie zagrzeje to nie ma nic. zadnego biegu, tak ja na n.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam ponownie. suma sumarum (bo co przezylem z autem po drodze do finiszu to masakra) auto jest juz "robione" w krakowie, firma axod. do wymiany komplet tlokow, komplet uszczelek, zawor i jeszcze blizej nieokreslona ilosc tarczoprzekladek (przy okazji poznalem dzialanie oraz czesci z jakich sklada sie asb :) tylko nie wiem z czego sien cieszyc bo to kosztowac mnie bedzie z praca fachmana ok. 6kilo zlotego. auto odbieram w sobote, wiec "po" napisze jak sie sprawuje oraz pokusze sie o jakas opinie o firmie(jak dotychczas podejscie fachowe)

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy przed zdazeniem w jakikolwiek sposob skrzynia swirowala? Byly jakiekolwiek objawy (ostrzezenia)? Czytam Twoja historie i... strach sie bac jesli takie cos przytrafia sie od tak, bez powodu. :duh:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

witam ponownie. suma sumarum (bo co przezylem z autem po drodze do finiszu to masakra) auto jest juz "robione" w krakowie, firma axod. do wymiany komplet tlokow, komplet uszczelek, zawor i jeszcze blizej nieokreslona ilosc tarczoprzekladek (przy okazji poznalem dzialanie oraz czesci z jakich sklada sie asb :) tylko nie wiem z czego sien cieszyc bo to kosztowac mnie bedzie z praca fachmana ok. 6kilo zlotego. auto odbieram w sobote, wiec "po" napisze jak sie sprawuje oraz pokusze sie o jakas opinie o firmie(jak dotychczas podejscie fachowe)

pozdrawiam