Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam!!

W zwiazku z dużą ilością pytań na forum o wisko mam też jeszcze jedno, czy wisko to jest ten wiatrak jak sie podniesie maskę i jest on miedzy chlodnica a silnikiem?? Jesli tak to z tego co sie dotczytalem nie powien sie krecic np na zimnym silniku? CHodzi o e-36 325i 93r. Poradzcie czy jest ok jesli sie kreci czy nie? Na dole od przodu mam jeszcze jeden wiatrak ale to jest chyba od klimy? tak??

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jasne ze powinien sie krecic tylko ze po dodaniu gazu nie zwieksza sie jego obroty.

Dopiero jak visco sie skleji to po do daniu gazu beda wzrastaly obroty wiatraka!

Pozdrawiam !

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jasne ze powinien sie krecic tylko ze po dodaniu gazu nie zwieksza sie jego obroty.

Dopiero jak visco sie skleji to po do daniu gazu beda wzrastaly obroty wiatraka!

Pozdrawiam !

Witam

Zaobserwowalem w swojej Buni ze jak dodam gazu to obroty wiatraka rosna.da sie to jakos odblokowac czy musze kupic nowe visco?

Dzieki :)

Opublikowano

Witam

Zaobserwowalem w swojej Buni ze jak dodam gazu to obroty wiatraka rosna.da sie to jakos odblokowac czy musze kupic nowe visco?

nic odblokowac sie nie da, a kiedy Ci wzrastaja obroty :?: , bo jezeli wzrastaja na cieplym to jest :cool2:

BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano
Jak wzrasta temperatura, u mnie w E30 jest to 3/4 kreski, to wiskoza dopiero mi się załancza, wzrastają jej obroty i słychać dochodzący z pod maski szum wentylatora. Ostatnio jeździłem za dobrą wiskozą i powiem Ci szczerze, że od strony Skarżyska w kierunku Radomia byłem w 4 autobazarach i kupiłem dopiero w 5 w Radomiu jak się leci na Lublin (Radom, ulica Beneta 1/2, tel.: 0483447844). Ja za swoją do E30 zapłaciłem 150 zł. Pozdrowienia. Winiar.
Opublikowano
Jak mam to rozumieć? Na 3/4 kreski to jest na dobrym wisku czy na tym spieprzonym?

jezeli jest wszystko ok to wskazowka powinna stac na srodku ani w lewo ani w prawo ,chodzi tu pewnie o 3/4 nie kreski tylko tej calej skali od czujnika temperatury czyli za duzo :!: ,jezeli bedzie mniej to znaczy ze silnik jest nie dogrzany i tu moze byc winny termostat albo tez visko ktore bedzie sie krecic caly czas z predkoscia walu i nie spie.... tylko popsute :)

BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano
Dzieki dexter21!Ja 3/4 kreski powtorzyłem za kolegą,a oczywiście chodziło o skale. Mój problem jest właśnie taki sam. Wisko skleja się dopiero na 3/4 skali,a nawet lekko za nią. To w takim razie jest dobre,czy "zepsute'.Ja ten mój problem mam w poscie pt.Za wysoka temperatura!
images?q=tbn:ANd9GcTmIl0TjfLac0DKzvrvVkW5vbYa-L8NnaKQ6MwRmjiNpsCR58FF
Opublikowano

Witam

nic odblokowac sie nie da, a kiedy Ci wzrastaja obroty :?: , bo jezeli wzrastaja na cieplym to jest :cool2:

Jest taksamo na zimnym i na cieplym silniku po dodaniu gazu obroty wiatraka rosna, czuje sie jak w samolocie. :) wiec chyba jest do wymiany? :?

dzieki :)

P.S kupowal moze ktos u tego goscia na allegro czy lepiej kupic w sklepie?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50122544

P.S 2. visco jest firmy "ot-sa" co to za firma????

Opublikowano

witam

mam pytanko piszecie ze wisko sie skleja na 3/4 skali a mi wkaznik nigdy nie wychodzi za połowe

(wyszedł tylko raz jak mi pompa wodna padła) :duh:

ale tak normalnie to mam pion i koniec

no chyba ze na postoju by ja próbowc zagrzac ale nie testowałem

to jak to jest z tym wisco ?

ma sie właczyc jak tmp jest na 3/4 ???

moze jak by jechac pod góre dłuzej i nie za szybko to by poszła poza pion

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano
witam

mam pytanko piszecie ze wisko sie skleja na 3/4 skali a mi wkaznik nigdy nie wychodzi za połowe

(wyszedł tylko raz jak mi pompa wodna padła) :duh:

ale tak normalnie to mam pion i koniec

no chyba ze na postoju by ja próbowc zagrzac ale nie testowałem

to jak to jest z tym wisco ?

ma sie właczyc jak tmp jest na 3/4 ???

moze jak by jechac pod góre dłuzej i nie za szybko to by poszła poza pion

Masz OK, ma być pion i nic dalej.

Opublikowano

Wskazówka temperatury stoi na baczność. Wyjątek: upał... miasto, ciągniesz przyczepę, stromy podjazd w górach z przyczepą. Wówczas wskazówka może lekko się wychylić.

Jeśli wychyla się regularnie, to:

- układ chłodznia jest zapowietrzony

- za mało płynu w chłodnicy

- zepsuty termostat

- zepsuta wiskoza (sprzęgło wentylatora)

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
hmm a umnie tez sie wychyla szczegolnie jak po miescie jezdze wychyla sie tak od pionu z 1cm a kupilem nowe wisko i tez niekiedy na zimnym silniku przez jakis czas slychac ze jest zalaczone a odkad je kupilem to jeszcze mi sie nie zalaczylo na cieplym silniku nie wiem czy nie dac do reklamacji :roll:
BMW wieczna miłość...
Opublikowano

ok

nie zawsze ale zdarza sie ze sie zalaczy....wiec reklamowac?

Tylko auto bedzie stalo :cry: a jazdy mam duzo.

BMW wieczna miłość...
Opublikowano
Decyzja nalezy do Ciebie. Skoro wiskoza włącza się na zimnym silniku, to jest to dalekie od okay.
Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

Coś się tu pogubiłem.... :cry:

O czy mówicie używając słów "załącza się visco"? Przecież ono cały czas chodzi tylko się ślizga... Jak odczuwacie załączenie?[/url]

Pozdrawiam

- Sim One -

Opublikowano
Pisząc, że wiskoza się włacza, mam na myśli to, że sprzęgło wiskotyczne zaczyna lepić i wentylator zaczyna kręcić się razem z wałem silnika korbowym (oczywiście pośrednio). Po prostu zastosowałem skrót myślowy.
Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
Hej CHłopaki ! Musze jednak kupić nowe wisko,tylko powiedzcie p roszę czy tam jest lewy czy prawy gwint? :duh: To jest tak jak sie kręci silnik czy w przeciwnym kierunku ??? :dance:
images?q=tbn:ANd9GcTmIl0TjfLac0DKzvrvVkW5vbYa-L8NnaKQ6MwRmjiNpsCR58FF
Opublikowano
Hej CHłopaki ! Musze jednak kupić nowe wisko,tylko powiedzcie p roszę czy tam jest lewy czy prawy gwint? :duh: To jest tak jak sie kręci silnik czy w przeciwnym kierunku ??? :dance:

Tam jest lewy gwint czyli jak bedziesz odkęcał to zgodnie z ruchem wskazówek zegara :)

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg