Skocz do zawartości

Co wymienić po zakupie? Jaki olej? Jakie swiece?

swiezak1685047393

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Co do oleju to zależy jaki masz przebieg. Ja, podobnie jak i poprzedni właściciel, jeżdze na Castrol Edge 0W40. Świece żadne wynalazki do gazu !!! tylko NGK BKR6EQUP. No oczywiście filtr powietrza i przeciwpyłkowy też możesz wymienić.
Krzysztof

Standartowo wymien:

- olej jak nie wiesz co zalac to zlej mu jakis syntetyk 5W30 albo polsyntetyk 10W40,

- sprawdz stan oleju w skrzyni i dyfrze,

- sprawdz filtry, bo bez sensu je wymienac jesli sa w dobrym stanie,

- sprawdz stan klockow i tarcz oraz stan plynu hamulcowego,

- sprawdz ilosc cieczy chlodzacej w ukladzie,

- sprawdz stan plynu w ukladzie wspomagania kierownicy,

- co do swiec to w przypadku LPG rozejrzyj sie za swiecami jednoelektrodowymi, bo takie zaleca sie do LPG jako ze daja mocniejsza iskre, warto tez zwrocic uwage na stan przewodow WN, jesli jest zle to wymien najlepiej na takie z miedzianym rdzeniem, sa drozsze ale o niebo lepsze.

I na koniec, nie szukaj dziury w calym, nim cos wymienisz to sprawdz jaki jest tego stan :) Pozdrawiam!

kolego co do wymienianych elementów to znzjdziesz je w poniższych linkach. Co do oleju to mimo,że ja niewiedziałem co lał poprzednik i jaki był oryginalny przebieg zalałem pełny syntetyk zawsze lepszy od pół syntetyka jak by był już silnik troszkę zajechany to najwyżej zacznie go brac trochę najwyżej wtedy można zejśc na półsyntetyk . konstrukcyjnie jest zaprojektowany pod taki olej i silnikowi nic sie niestanie nawet przy wiekszym przebiegu.

www.castrol.pl

http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319&pd=1320&Ing=pl&t=pkwzuendkerzen

http://www.wixfiltron.com.pl/2005/index.php?option=com_wrapper&Itemid=111

• Zasłużeni forumowicze

ja tez jakies 3 tyg temu kupilem bume, tylko ze 328 e46 niestety nie wiedzialem co bylo wczesniej zalane w motorze. i zdecydowalem sie na mobila 1 0w40 castrola jakos bym nie zalal, po tych wszystkich rzeczach co o nim przeczytalem to bede go unikal :D chcialem bardzo zalac valvoline mxl 0w30 ze specyfikacja LL01 ale napisano mi na forum ze jak silnik od poczatku nie jezdzil na 0w30 to lepiej go nie zalewac. jego lepkosc jest mniejsza w wysokich temp niz oleju 0w40 i ponoc film olejowy moze sie latwiej wtedy zerwac :roll: takze jezeli chcesz lac 0w30 to polecam valvoline a jak 0w40 to mobil 1 tylko przypadkiem nie lej polsentetyka :nienie:

aha i nie wymieniaj nic na sile :norty: ja tez na poczatku sie napalilem i bym chyba z pol auta wymienil, ale ochlonalem i zmienielm olej razem z filtrem swiece i filt powietrza. i unikaj olejow z allegro. kup w sklepie normalnie. bo mozesz trafic na kuku z alledrogo :shock:

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
powiem szczerze ze ja zdecydowalem sie na mobil 1 0w40 formula protection tylko dlatego ze kupuje go w holandii a nie w polsce i wiem ze tutaj nie bedzie kujawskiego w srodku :norty: :norty: w polsce gdybym mial kupowac to naprawde szukalbym pewnego zrodla inaczej pewnie bym zapodal cos z shella(helix ultra). na alledrogo bym sie bal kupowac olej.

🙃🙃