Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, troche szukalem (moze i zle ) ale nie umiem znalez odpowiedzi.

Kupilem nowe opony runflat 225/45/17 a alusy mam 17cala ale podobno nie wejda bo mam rozmiar 7*17 a powinienem miec 8*17 Czy to prawda? Do samochodu BMW 320d e-46- Obecnie auto stoi na 205/50/17

Podejda mi te oponki na te alusy? Prosze o pilna odpowiedz, poniewaz mysle ze jest jeszcze mozliwosc oddania lub zamiany tych opon.

Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Roberto- J-23 ma problem z założeniem opony na felgę! ;-) a nie o ET.....

@J-23- 225 na 7 calach może wyglądać za bardzo balonowo. Choć może tu wszytko rozbija się o run-flaty? :doh: :duh: Może gumiarz obawia się że opona spadnie z wąskiej felgi?

Faktycznie 225 w BMW wychodzi na 8 calowej feldze.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Dzieki. To wynika z tego z niema szans zalozyc, bo moze spasc z felgi?

Nieweselo :mad2: A wymiany na inne niemam juz mozliwosci bo rachunek gdzies przesialem. Jesli nic nie wymysle to jakby kots byl zainetersowany to moge mu je odsprzedac. Opony sa nowe firmy Pirelli P zero. Runflat

DOT1408. Cena 350eur Za komplet lub ewentualnie zamiana, na rozmiar 205/50/17 firmowe i tylko nowe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja specem od zakładania opon nie jestem ;) ale to może być powód... kto Ci powiedział że nie możesz założyć 225 na 7 cali?

Szerokośc opony (zewnętrzna) to 225 mm a 7 cali to ok 178 mm. Zmierz jaka jest szerokość opony od środka, w miejscu styku opony z felgą....

I zadzwoń/podjedź do jakiegoś gumiarza, niech Ci doradzi/podpowie....

opona run flat ma wzmocnione boki więc może jest problem "zagięcia" ich bardziej do środka by weszła na felgę....

Może ktoś inny się wypowie?

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

1) 225/45R17 wejdą na 7-calową felgę. 7 cali to NAJMNIEJSZA szerokość felgi, na jaką można taką oponę założyć. Tyle, że wyglądać będzie niespecjalnie. A co ważniejsze - na szybkich zakrętach opona będzie się bardzo kładła, co spowoduje niepewne prowadzenie. Chyba, że nie planujesz ostro jeździć, to OK.

Nie znam natomiast specyfiki montażu Run-Flatów, więc teoretycznie możliwe jest to co pisał Nurek, że ich bardzo twarda ścianka spowoduje problemy przy montażu na węższej feldze niż zalecana.

Jak chcesz to mogę się dowiedzieć.

2) Opona NIE SPADNIE z felgi :!:

3) A dlaczego Run-Flaty? Masz czujniki ciśnienia w oponach? Bo jak nie to bez sensu :!:

Opublikowano

Niemam czujnikow cisnienia, a Runflaty kupilem poniewaz mialem dosyc dobry upust cenowy. Znajomy mi mowil ze niebardzo zeby je zakladac i nie jest zalecana opona runflat do 7-calowej felgi. Wlasnie wspominal o tym twardym rancie przy zakladaniu i ze bedzie ona wystawac spoza felgi.Ale wole sie upewnic na 100% niz pozniej zalowac; Ostro nie jezdze ale czasami tez lubie na gaz depnac.

Upewnie sie jeszcze u znajomego wulkanizatora.

Opublikowano

W takim razie NIE ZAKŁADAJ TYCH OPON :!: :!: :!:

Twarda ścianka (a co za tym idzie brak komfortu) i zbyt duża szerokość to najmniejszy problem.

RunFlaty umożliwiają jazdę na przebitej oponie bez utraty sterowności samochodu. Ale tylko na KRÓTKIEJ odległości i z prędkością MAX. 80 km/h. Oczywiście o tym, że masz przebitą oponę wiesz tylko wtedy, kiedy masz czujniki które ci wskażą spadek ciśnienia.

Jak ich nie masz, to nie będziesz nawet wiedział, że przebiłeś oponę. I zgadnij co się stanie, jak nie wiedząc o tym będziesz jechał np. 160 km/h...

Opublikowano
nie wiem czy moge sie podpiac pod temat mam podobne pytanie (moze odpowiedzi i Tobie pomoga bo to podobna sprawa) mianowice czy opona 255/35/18 bedzie dobra, nie za szeroka na felge 8 cali 8*18 (w orginale jest 8.5*18) aa i nie chodzi mi o obcieranie itp..dzieki i pozdrawaim
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie wiem czy moge sie podpiac pod temat mam podobne pytanie (moze odpowiedzi i Tobie pomoga bo to podobna sprawa) mianowice czy opona 255/35/18 bedzie dobra, nie za szeroka na felge 8 cali 8*18 (w orginale jest 8.5*18) aa i nie chodzi mi o obcieranie itp..dzieki i pozdrawaim

skorzystaj z tego kalkulatora:

http://www.1010tires.com/TireSizeCalculator.asp?action=submit

pozdrawiam

Paweł