Skocz do zawartości

drgania na kierownicy podczas hamowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wczoraj wrocilem z dlugiej trasy i zauwazylem ze podczas hamowania czuc na kierownicy drgania,jednakze czuc je tylko przy delikatnym wcisnieciu pedalu a po mocniejszym drgania znikaja.Co moze byc przyczyna tych drgan kierownicy?Dodam ze jakis czas temu wymienilem tarcze i klocki hamulcowe,wsadzilem nowe swoznie przednich wahaczy i nowe opony.Moze wy cos podpowiecie co moze byc przyczyna bo ja juz nie mam zadnego pomyslu.
Opublikowano
najprawdopodobniej krzywe tarcze lub nierównomiernie starte klocki (zapieczone zaciski lub nie odbijanie do końca) Tarcze mogły się leciutko wykrzywić np jak na mocno rozgrzanych wjechałeś w kałużę... drgania przy lekkim hamowaniu to typowy objaw tego co napisałem.

http://www.motostat.pl/user_images/63835/icon4.png

Nawet najdalsza droga zaczyna się od pierwszego kroku...

Opublikowano
ja jeszcze bym sprawdził wyważenie kół przednich miałem tak u siebie i gdzieś czytałem ze w bmw trzeba czesto wyważąć koła nie wiem czemu ale tak ktoś pisał może to sie tyczy tych co były rozbite sprawdz to koszt ok 10pln
przedni napęd jest dla dziewczyn...
Opublikowano
witam.Zle wywazenie kol wykluczylem poniewaz drgania sa tylko podczas delikatnego wcisniecia pedalu hamulca a po mocniejszym juz tych drgan nie ma wiec napewno to nie jest wina zle wywazonych kol.Hmm co do tarcz to tez nie jestem do konca przekonany bo zrobilem na nich tylko niecale 5tys.Wiec stare nie sa i nie sa tez zuzyte a i w miare dobrej firmy zalozylem Brembo wiec tak do konca nie jestem przekonany czy aby napewno to wina tarcz,nie wiem moze klocki sie nie rownomiernie jakos starly to jest przyczyna,jak myslicie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam.Zle wywazenie kol wykluczylem poniewaz drgania sa tylko podczas delikatnego wcisniecia pedalu hamulca a po mocniejszym juz tych drgan nie ma wiec napewno to nie jest wina zle wywazonych kol.Hmm co do tarcz to tez nie jestem do konca przekonany bo zrobilem na nich tylko niecale 5tys.Wiec stare nie sa i nie sa tez zuzyte a i w miare dobrej firmy zalozylem Brembo wiec tak do konca nie jestem przekonany czy aby napewno to wina tarcz,nie wiem moze klocki sie nie rownomiernie jakos starly to jest przyczyna,jak myslicie?

Mi w moim poprzednim aucie Brembo (z InterCars) po około 10-12 tyś zaczęły przy ostrzejszym hamowaniu się odzywać. tj pojawiały się drgania na kierownicy. Więc reguły nie ma.

Opublikowano

Trochę z ciekawości zapytam się czy korzystałeś z forumowej wyszukiwarki? :mrgreen:

Za bicie podczas hamowania może odpowiadać:

- zwichrowane tarcze;

- klocki hamulcowe (kiepska jakość lub zużycie);

- źle (lub wogle) wyważone koła;

- wadliwa opona;

- luzy na układzie kierowniczym;

- luzy na sworzniach wahaczy i ewentualnie luz na reszcie zawieszenia;

- kiepskie amortyzatory.

To tak na prędce...

Opublikowano
Lucass81 w pierwszym poscie napisalem ze mam nowe opony ktore w moim aucie przejechaly niecale dwa tys.km.Nowe to znaczy nowe ze sklepu a nie nowe uzywane.Po drugie na tarczach i klockach tez nowych mam zrobione okolo 5tys.km,mam rowniez nowe swoznie wachaczy z przebiegiem okolo 2 tys.km i amorki z takim samym przebiegiem z Kayaby,zbierznosc i geometria byly ustawiane przy wymianie amorow i sworzni wiec naprawde juz nie wiec co moze byc przyczyna drgan kierownicy.
Opublikowano
Lucass81 w pierwszym poscie napisalem ze mam nowe opony ktore w moim aucie przejechaly niecale dwa tys.km.Nowe to znaczy nowe ze sklepu a nie nowe uzywane.Po drugie na tarczach i klockach tez nowych mam zrobione okolo 5tys.km,mam rowniez nowe swoznie wachaczy z przebiegiem okolo 2 tys.km i amorki z takim samym przebiegiem z Kayaby,zbierznosc i geometria byly ustawiane przy wymianie amorow i sworzni wiec naprawde juz nie wiec co moze byc przyczyna drgan kierownicy.

Qrde, sorrki. O ile zawsze czytam ze zrozumieniem, to teraz jakoś mi nie wyszło. :worried:

Jak rozumiem tarcz i klocków nie przyjarałeś po założeniu? Chociaż ja swego czasu także założyłem nowe tarcze i klocki i dotarłem je prawidłowo. No ale co z tego jak parę dni po założeniu nowych części miałem awaryjne hamowanie (mocne) i bicie znowu lekko powróciło.

Paru forumowiczów pisało, że czasem po wymianie tarcz na nowe bicie było i była reklamacja. Po reklamacji wymiana na następne tarcze i było git. Sprawdź same tarcze od nowa. Podnieś samochód i kręć jednym kołem i patrz czy nie zwalnia w pewnym momencie. Może to jest czasochłonne i kłopotliwe ale przynajmniej na pewno wykluczysz lub potwierdzisz zwichrowanie tarcz.

Sworznie - zazwyczaj spotkałem się z biciem i zużyciem tych "krótkich". O zużyciu sworzni od wewnątrz podwozia i biciu podczas hamowania nie spotkałem się. Ale kto wie... Oczywiście tą teorię mocno naciągam. ;)

Po przebiegu o którym piszesz teoretycznie nie powinno być żadnych luzów ale może sprawdź? :think: Trudno powiedzieć co się mogło jeszcze zepsuć, tak na odległość.

Jeszcze jest opcja wyważenia felg. W przypadku niektórych alusów jest opcja pierścienia centrującego na "samym środku" felgi.

Tak po łebkach:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=33159&highlight=pier%B6cie%F1+centruj%B1cy

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=46057&highlight=pier%B6cie%F1+centruj%B1cy

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=68883&highlight=pier%B6cie%F1+centruj%B1cy

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=87738&highlight=pier%B6cie%F1+centruj%B1cy

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=28012&highlight=pier%B6cie%F1+centruj%B1cy

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=79174&highlight=pier%B6cie%F1+centruj%B1cy

Może coś to pomoże.

Opublikowano
napisze jeszcze raz sprawdz wyważenie kół bo miałem tak u siebie i też założyłem nowe tarcze brembo klocki remsa końcówki wachacza moog końcówki drążków kierowniczych moog a gumy chyba corteko zaciski czyściłem smarowałem robiłem wszystko co mogłem felgi mam proste orginał bmw opony 15 195 65 nowe i sie okazało że trzeba wyważyć co jakiś czas a takie wykluczanie ze to napewno nie od wyważenia jest troche dziwne bo gdybym napisał ze masz drzwi nie domknięte to spoko ale wyważenie kół ma naprawde wpływ na drganie kierownicy ale zawsze możesz wymieńić czesci za spora kase a na końcu może sie okazać zę była to drobnostka wiec jak chcesz podałem swoją sugestie na ten temat od tego jest forum!!!
przedni napęd jest dla dziewczyn...
Opublikowano
hmm,oki dzielki wielkie za wszelkie sugestie i podpowiedzi,jutro zaczynam od sprawdzenia wywazenia kol zobaczymy co z tego bedzie,moze to faktycznie jakas drobnostka.
Opublikowano
Uważam, że kolega Lucas_81 ma rację najlepiej sprawdzić czy tarcze są OK poprzez podniesienie przedznich kół i poobracanie ich. Jeżeli wystąpi efekt lżej - ciężej to na 100% są to tarcze. A co do tarczy Brembo też kiedyś się napaliłem na nie ale kolega pracujący w hurtowni części mnie ostudził jak powiedział ile jest reklamacji tej marki.
Opublikowano
witam bylem wczoraj sprawdzic czy kola sa dobrze wywazone i co sie okazalo to ,to ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku z tarczami i kolami a za drgania winny jest dolny swozen whacza ktory wymienialem jakis miesiac temu i zrobilem na nim okolo 2tys.kilometrow.I tutaj pytanie do was czy macie jakies doswiadczenia jezeli chodzi o reklamacje takiej czesci u producenta poprzez sklep w ktorym byl zakupiony bo dla mnie troche dziwne jest by swozen firmy TRW padl po miesiacu i tak malym przebiegu.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jeśli posiadasz paragon lub fakture możesz śmiało walić do reklamacji. Jeśli firma jest poważna to nie powinni nawet prosić o książke z wpisem ile przejechałes od wymiany. Powodzenia życze.
Opublikowano

To ja się podepn pod temat. Problem był ten sam - na początku ja stawiałem na krzywą tarczę. Byłem u magików i oni stwierdzili, że tarcze proste. Potem sprawdzone zostały koła, zawieszenie, nic.

W końcu sam sprawdziłem że prawe troszke w jednym miejscu regularnie przyciera - czyli krzywa tarcza. I pytanie - czy mogę wymienić jedną tarczę?

Klocki wymieniłem 3 tygodnie temu, myśle że mogłyby zostać. Tylko czy mogę jedną tarczę czy trzeba dwie czy może jednak warto dwie.