Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

W innym wątku pytałem o wersję mojej navi z ciekawości, teraz bardziej już w "celu" :mrgreen:

Wyszło tam, że pewnie jest to MK2 z mono wyświetlaczem.

sugerując się tym wątkiem

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=38428

odczytałem u siebie SW 3-2/51

wychodzi na to, że mam jednak MK3, prawda?

51 którą wersję softu wskazuje?

c00ler zrobił :cool2: polskie napisy dla "strzałek :mrgreen: " na MK4, chcę je sprawdzić u siebie na MK3.... może będzie pasować...

Jaką wersję softu navi powinienem ściągnąć do podmiany plików, żeby przy okazji był najnowszy dla mojej navi?

dzięki :wink:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

Dzięki.

Ściągnąłem, przerobiłem plik wg. tłumaczenia i instrukcji z wątku c00lera i wypaliłem zmieniony soft.

W domu próba.

Mam nadzieję, że nie puszczę navi z dymem :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
A co zmieniałes w tym sofcie kolego? I czy właściwie zrobiles płyte na MK3 bo to nie jest taka prosta sprawa - wiem bo to przerabiałem. Podaj adres to tego watku na którym sie opierałes to ci powiem czy masz szanse powodzenia.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Mam mono nawigację (strzałkową) jak c00ler, który zrobił do niej polskie napisy. Tyle, że on ma MK4, a ja MK3.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=88707

Ściągnąłem soft, który mi poradziłeś i podmieniłem plik tekstowy wg. przepisu z forum, który między innym jest też w wątku c00lera.

Wypaliłem na MK3 czyli Mode2.

Musiałem ekstraktować cały obraz, nie tylko jeden plik (navboot), bo w MagicISO jak go zamieniałem i zapisywałem to mi się zmieniało na Mode1 i za nic nie mogłem tego przestawić....

W Nero zrobiłem obraz i wypaliłem w imgBurn najwolniej z weryfikacją

Drugą od razu wypaliłem w Nero.

I lipa...

Obie się nie czytają...

MK3 mówi, że nie ma dysku w czytniku...

Soft bez zmiany MK3 mi czyta i aktualizacja poszła...

jakieś pomysły?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

Mode2 w Nero, bo nie miałem CDMakera.

Jest różnica w jakim programie zrobi się obraz Mode2?

Jestem w kropce, bo:

- czy instrukcja osd - modyfikacja pliku w katalogu MK3...0116 dotyczy navi MK3 z kolorowym wyświetlaczem czy mono też?

- w wątku c00lera, który dotyczy mono, modyfikowany jest inny plik - i teraz nie wiem... czy dlatego, że to MK4, czy wyświetlacz mono... ktoś wie?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
No róznica jest bo musisz najpierw wykonac obraz płyty programem mode2cdmaker. A co do MK4 to tam plik jezykowy jest w folderze V_2. Ja u siebie podmienilem w MK3 pliki w folderach Mk3\0103\BMWC01S\app_sw, Mk3\0116\BMWC01S\app_sw, Mk3\0127\BMWC01S\app_sw i smiga bez problemu.
Opublikowano
Mode2 w Nero, bo nie miałem CDMakera.

Jest różnica w jakim programie zrobi się obraz Mode2?

Jestem w kropce, bo:

- czy instrukcja osd - modyfikacja pliku w katalogu MK3...0116 dotyczy navi MK3 z kolorowym wyświetlaczem czy mono też?

- w wątku c00lera, który dotyczy mono, modyfikowany jest inny plik - i teraz nie wiem... czy dlatego, że to MK4, czy wyświetlacz mono... ktoś wie?

Heja. Co do pliku, który trzeba modyfikować, to wiedz, że BMWC01S jest katalogiem w którym znajdują się pliki do polskiej nawigacji. Ja początkowo też modyfikowałem napisy tam, ale po pierwsze, zauważ że są zupełnie inne, bardziej rozbudowane, a po drugie po wgraniu tak zmodyfikowanego softu nic się u mnie nie zmieniło. Dopiero zmiana w BMWM01S dodała mi polskie napisy. :) KiwiJochen opisał wszystko w tym wątku.

Pamiętaj także, że gdy już wykonałeś update i będziesz próbował teraz tym samą wersją oprogramowania wymusić podmianę języka czy lektora, to skończy się to niepowodzeniem, gdyż czytnik nie wykona aktualizacji, twierdząc, że masz już tą wersję oprogramowania. W tym celu musisz zmodyfikować przy użyciu jakiegoś hex-edytora (np. XVI32) pliki sw_rel.tbl i lng_rel.tbl z tego katalogu i zmienić w nich wersję na wyższą.

You need to edit 'sw_rel.tbl' file with hex-editor to force software upgrade.

Change first 4 bytes (SW version) from '0800' to '0801'.

To force voice upgrade edit 'lng_rel.tbl' file. Set first 4 bytes to '0801' then next 4 bytes (voice version) to '0507'.

XVI32: http://www.chmaas.handshake.de/delphi/freeware/xvi32/xvi32.htm

• Członkowie klubu
Opublikowano

dzięki za podpowiedzi :wink:

podłubie jeszcze przy tym i napiszę o efektach

teraz mam chwilowo inny problem, więc zaczynam kopać forum - wyjąłem magazynek ze zmieniarki, zmieniłem płyty, włożyłem z powrotem, a ta mi teraz permanentnie opowiada "NO DISC"...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
No róznica jest bo musisz najpierw wykonac obraz płyty programem mode2cdmaker. A co do MK4 to tam plik jezykowy jest w folderze V_2. Ja u siebie podmienilem w MK3 pliki w folderach Mk3\0103\BMWC01S\app_sw, Mk3\0116\BMWC01S\app_sw, Mk3\0127\BMWC01S\app_sw i smiga bez problemu.

Które pliki w tych folderach (jak się nazywają)? bo nie ma w nich pliku navboot jak w katalogu V_2...

Plik głosowy, w którym jest katalogu?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

Dobra, poddaje się... nie udało mi się:

a) znaleźć pliku z napisami mono dla MK3 - sugerując się MK4 gdzie wyraźnie są mniej rozbudowane

b) wypalić poprawnej płyty - a na 100% robię tak jak w przepisach... za każdym razem navi mówi, że brak płyty w czytniku...

angielski też jest fajny w sumie :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png