Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od tygodnia, coraz głośniej chuczy coś z kierunku tylnej osi. Wydaje mi się, że to łożysko któregoś z kół. Dźwięk nie jest jednak jednostajny i płynny, ale pulsujący. Czy to może być coś innego niż łożysko? Winę opon już wykluczyłem.
Opublikowano
łożysko można wyczuć najlepiej podczas skręcania,podczas dociążania będzie bardziej słychać a podczas odciążania hałas będzie zanikał.Jeżeli dzwięk jest jednostajny to może być wina mostu.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Dzięki za podpowiedź! Nie słyszę różnicy podczas skręcania, ale gdy założyłem na tył koła z węższymi oponami zimowymi, miałem wrażenie, że szumy ustały. Czy da się tak na słuch odróżnić czy to most czy łożyska, czy może inny szatan tam siedzi? Mam mechanika, u którego serwisuję auto, póki co bez zastrzeżeń, ale on sam jakoś nie potrafi stwierdzić jednoznacznie co tam sie dzieje.
Opublikowano
możliwe że to kwestia opon,miałem taką sytuację w Focusie.Niektóre opony lubią ząbkować,zwłaszcza przy zawieszeniu wielowahaczowym.Jeżeli hałas ci zaniknął po zmienie opon tzn.że opony są wyząbkowane.Można na nich jezdzić ale jest nieprzyjemnie.Sprawdź geometrie tylnego zawieszenia i stan tylnich amortyzatorów.
A little piece of heaven in my hands