Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W tym tygodniu kupiłem bmw 320d e90.

Mam pewien problem:

Gdy światła ustawi się na automatyczne (czujnik zmierzchu) w czasie dnia nie palą się żadne światła w nocy załączają się xenony .

Czy można ustawić tak by w dzień paliły się tylne światła a z przodu światła dzienne (oczy).

Czy można to ustawić samemu przez idrive czy muszę jechać do serwisu?

Opublikowano
Witam!

W tym tygodniu kupiłem bmw 320d e90.

Mam pewien problem:

Gdy światła ustawi się na automatyczne (czujnik zmierzchu) w czasie dnia nie palą się żadne światła w nocy załączają się xenony .

Czy można ustawić tak by w dzień paliły się tylne światła a z przodu światła dzienne (oczy).

Czy można to ustawić samemu przez idrive czy muszę jechać do serwisu?

O ile wiem, to nie da się tego zmienić.

W Polsce generalnie to ustawienie automatyczne, z powodu obowiązku włączenia świateł przez cały rok, jest bozbawione sensu.

I szkoda, że ksenony muszą palić się cały czas.

pozdrawiam

PS. No chyba, że o czymś nie wiem :)

Opublikowano

mój tata ma audi a6 c6 sprowadzonego ze szwajcarii .

na automatycznych paliły mu się tylko przednie dzienne ale tylne lampy się nie paliły.jak pojechał do serwisu to mu przeprogramowali i teraz na automatycznych w dzień palą się przednie dzienne i z tyłu diody

wydaję mi się że w bmw powinni mieć możliwość przeprogramowania.

P.S. Tak przy okazji ,czy wiecie gdzie można ściągnąć (do wypróbowania )mapę polski do nawigacji professional DVD w bmw e90 ?

pozdrawiam i dziekuje

sosna

Opublikowano
mój tata ma audi a6 c6 sprowadzonego ze szwajcarii ...

No, wydaje mi się, że możesz wyciągać zbyt daleko idące wnioski, przypisując cechy jednej marki drugiej.

wydaję mi się że w bmw powinni mieć możliwość przeprogramowania.

Myślę, że jeden telefon do serwisu BMW w poniedziałek rozwiąże Twój problem i jednocześnie doinformuje innych.

pozdrawiam

Opublikowano

Nie wiem czy da się tak w każdym roczniku E90, ale w '08 można ustawić automatyczne włączanie świateł do jazdy dziennej nawet z poziomu komputera pokładowego.

W ustawieniu "Auto" przełącznika świateł palą się cały czas ksenony + ringi.

A więc można tej funkcji używać zgodnie z naszymi przepisami.

P.S. Tak przy okazji ,czy wiecie gdzie można ściągnąć (do wypróbowania )mapę polski do nawigacji professional DVD w bmw e90 ?

:naughty:

Na pewno mają w każdym ASO.

Opublikowano
Nie wiem czy da się tak w każdym roczniku E90, ale w '08 można ustawić automatyczne włączanie świateł do jazdy dziennej nawet z poziomu komputera pokładowego.

W ustawieniu "Auto" przełącznika świateł palą się cały czas ksenony + ringi.

A więc można tej funkcji używać zgodnie z naszymi przepisami.

:naughty:

Na pewno mają w każdym ASO.

Wydaje mi się ze w e90 - kombi sedan, nie ma czegos takiego jak swiatla dzienne.

W Coupe i Cabrio za światła do jazdy dziennej robią ringi, które świecą znacznej mocniej niz w sedanie czy coupe.

Od liftingu e90 sedan i kombi beda mialy takie ringi jak coupe i cabrio, ale jeszcze nie ma ich w sprzedazy.

Tak mi sie wydaje ale moze sie myle

Opublikowano
Tak mi sie wydaje ale moze sie myle

I tak i nie.

W E90 (na pewno z rocznika '08, nie wiem jak we wcześniejszych) jest opcja automatycznie włączanych świateł dziennych, ale jak napisałem w trybie "Auto" palą się ksenony + ringi.

Po odhaczeniu opcji w komputerze pokładowym i przestawieniu przełącznika świateł na "Auto" można zapomnieć o włączaniu świateł za każdym razem - a jak rozumiem o takie ułatwienie właśnie chodzi :dance:

Natomiast rzeczywiście E90 '09 ma dostać nowe ringi, które będą funkcjonowały jako światła dzienne.

Tak na marginesie to E90 '09 można już zamawiać (już w połowie czerwca możliwe było zarezerwowanie do produkcji), ale nie ma jeszcze oficjalnego cennika i opcji.

W DE cena bazowa E90 sedana i touringa poszła o ponad 1000 E w górę - sam jestem ciekawy co zrobi BMW Polska.

Opublikowano
W E90 (na pewno z rocznika '08, nie wiem jak we wcześniejszych) jest opcja automatycznie włączanych świateł dziennych, ale jak napisałem w trybie "Auto" palą się ksenony + ringi.

Po odhaczeniu opcji w komputerze pokładowym i przestawieniu przełącznika świateł na "Auto" można zapomnieć o włączaniu świateł za każdym razem - a jak rozumiem o takie ułatwienie właśnie chodzi :dance:

To co napisałeś jest oczwiste w modelu E90.

Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post. Chodziło właśnie o włączanie samych ringów. Bez ksenonów. A tego w modelu przed face-liftingiem zrobić się nie da.

A co do ceny nowych to znając polskie realia podniosą cenę o 10tys.złotych. Wystarczy spojrzeć na ceny nowych w DE i przemnożyć przez kurs euro. Aby otrzymać cenę w PLZ trzeba dodać 20-30% :(

Opublikowano

Mam pewien problem:

Czy można ustawić tak by w dzień paliły się tylne światła a z przodu światła dzienne (oczy)

W Polsce generalnie to ustawienie automatyczne, z powodu obowiązku włączenia świateł przez cały rok, jest bozbawione sensu.

To co napisałeś jest oczwiste w modelu E90

Jak widać nie jest to takie oczywiste :mrgreen:

Poprawna odpowiedź brzmi zatem:

TAK - da się ustawić automatyczne włączanie świateł

NIE - nie da się używać tylko ringów jako automatycznych świateł do jazdy dziennej

Opublikowano
chciałem żeby w ciągu dnia paliły mi się ringi i światła tyle a w nocy dopiero załączały xenony ,mojemu tacie w audi mechanik powiedział że lepiej w ciągu dnia nie jeździć na xenonach bo dużo energii zjadają i nawet trochę moc samochodu obniżają
Opublikowano
chciałem żeby w ciągu dnia paliły mi się ringi i światła tyle a w nocy dopiero załączały xenony ,mojemu tacie w audi mechanik powiedział że lepiej w ciągu dnia nie jeździć na xenonach bo dużo energii zjadają i nawet trochę moc samochodu obniżają

z tą macą to nie szalałbym aż tak.

Fakt faktem ze pewnie paliwa ciut wiecej pojdzie ale i tak o wiele mniej niz w przypadku halogenowego reflektora.

Roznice niezauwazlne

Opublikowano

No to tak się nie da - ringi w E90 to tylko postojówki - na samodzielne światła dzienne się nie nadają (za słabe).

dużo energii zjadają i nawet trochę moc samochodu obniżają
:jawdrop:

No już bez przesady, może jakby je wpiąć do malucha to była by jakaś różnica, ale nie w 320d.

Opublikowano

Nie no przepraszam, ale czy Tata jeździ jakimś modelem z silnikiem, który ma 3KM?

No chyba, że walczy o każdy ml paliwa i nie włącza: klimatyzacji, ogrzewania tylnej szyby, lusterek i siedzeń no i oczywiście nie słucha radia. Pytanie tylko po co w takim razie kupował taki samochód?

Ja bym się bardziej bał o długowieczność tych ksenonów. Ma ktoś pojęcie, jak długo taki ksenon w warunkach polskich pracuje? Bo wymiana chyba troszkę kosztuje.

pozdrawiam

Opublikowano
powiedziałem tylko co powiedział mechanik w audi

Powiedział czy nie powiedział, ale po co powtarzać takie bzdury.

W nowoczesnym samochodzie o sporej jak by nie było mocy przypuszczam że wzrost spalania związany z używaniem świateł jest poniżej błędu pomiarowego.

Osobiście nie spotkałem się nigdy z przypadkiem wypalenia ksenonów w aucie, w którym nic nie było robione ze światłami (dzwony, przekładki itp.)

W instrukcji obsługi BMW obiecuje, że ksenon ma żywotność na cały okres eksploatacji auta - zobaczymy :mrgreen:

Opublikowano
Osobiście nie spotkałem się nigdy z przypadkiem wypalenia ksenonów w aucie, w którym nic nie było robione ze światłami (dzwony, przekładki itp.)

W instrukcji obsługi BMW obiecuje, że ksenon ma żywotność na cały okres eksploatacji auta - zobaczymy :mrgreen:

Eeee. To mi się podoba :)

pozdrawiam

Opublikowano
Eeee. To mi się podoba :)

Ale żeby nie było zbyt pięknie, dwa zdania dalej jest napisane, że jeżeli jednak wystąpi potrzeba wymiany palnika ksenonowego należy skontaktować się z ASO :twisted2:

Przypuszczam że sprawa jest mocno indywidualna, w jednym aucie będzie działało i 10 lat a u innego padnie po 3.

Opublikowano
Ja u siebie wymieniałem po dwóch latach. Żarowki w ringach wytrzymaly 2,5 roku

A pamiętasz, ile to Ciebie kosztowało?

pozdrawiam

Opublikowano
Palniki bodajże 250zł/szt. kupione w sklepie motoryzacyjnym - wymieniłem samemu.

Żarówki do ringów 120ł/szt. - sam wymieniłem

Oj, to widzę, że Ty "zosia samosia" jesteś :).

Dzięki za informację.

pozdrawiam

Opublikowano

Żarówka ksenonowa zużywa około 1/3 mniej energii niż nowoczesna halogenowa H7 (przy 2-3 razy jaśniejszym świetle) więc ciekawie musiałoby brzmieć uzasadnienie teorii o zmniejszeniu mocy auta przy jeździe na włączonych ksenonach :shock:

Żarówka ksenonowa nie jest nieśmiertelna, ale jej żywotność jest do 10 razy dłuższa niż halogenowej co w wielu przypadkach może oznaczać, że żarówka przeżyje samochód. Jeśli auto nie pracuje w wyjątkowych warunkach, sama konstrukcja żarówki nie uległa naruszeniu, rozszczelnieniu, itp., a instalacja elektryczna tez pracuje bez zarzutu to żarówka sama od siebie się nie spali po 2 latach bo tam się nie ma co spalić.

Opublikowano
Najpierw zmieniła się barwa na fioletową. Potem zapalała sie z opóźnieniem. A na końcu wogóle się już nie zapaliła. Lewa i prawa padła w odstępie tygodnia

dokladnie tak jest, najpierw przechodzi w fiolet, co juz ogranicza widocznosc, bo swieci jak 8000-10000K z allegro, a potem juz sie nie zalancza.

Wymieniac nalezy oczywiscie parami, gdyz nowa lampa xenonowa swieci na bialo.

co do zywotnosci to zalezy jak lezy, w siostry aucie z 98 od nowosci nie byly wymieniane, czyli swieca juz 10 lat, inna sprawa ze auto ma 60 tys na blacie.

Bardziej prawdopodobne ze szybciej padnie przetwornica od lampy.