Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przy zmianie biegow czasem odczuwalne jest delikatne "pukniecie" gdzies jak by przy wale napedowym. co to moze byc?

pozdrawiam

Opublikowano
A czy również szarpie przy zmianie biegów?? Jeśli tak prawdopodobnie jest to podpora wału napedowego. Koszt kupna i naprawy mieści sie w granicach 200zł.
Opublikowano

Witam.

Mam to samo, mechanik zajrzał posłuchał i powiedział żebym się tym nie przejmował, również podejrzewał podporę ale chyba za dużo roboty żeby tam zajrzeć i być pewnym.

No i weź tu człowieku coś napraw...

Opublikowano
Witam.

Mam to samo, mechanik zajrzał posłuchał i powiedział żebym się tym nie przejmował, również podejrzewał podporę ale chyba za dużo roboty żeby tam zajrzeć i być pewnym.

No i weź tu człowieku coś napraw...

Zmień mechanika,mnie ściągnięcie wału,założenie nowej podpory i założenie wału zajęło 2 godziny(nie spiesząc się).Najwięcej czasu zabrało mi ściągnięcie segera z powodu braku szcypiec(musiałem męczyć dwoma śrubokrętami).

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

Witam,

Sek w tym ze podpora walu jest nowa wiec to nie to. poprzedni wlasciciel bardzo dlugo musial jezdzic z uszkodzona podpora (jak sie dawalo troche wiecej po garach to bylo slychac uderzenia).Mechanik powiedzial ze pasowalo by wywazyc wal...czy to moze byc tego przyczyna??moze ktos sie orientuje ile taki zabieg moze kosztowac i gdzie w okolicach Krakowa mozna go wykonac??

pozdrawiam

Opublikowano

AAA..i jeszcze jedno...moze to ma jakis zwiazek. Jak sie wrzuci 5 bieg to pozniej przez jakis czas zamiast 3 wskakuje mi 5:) trzeba sobie celowac:)wogole drozek wtedy nie ma zadnych oporow i lata sobie we wszystkie strony.po kilku celnych probach trzeci bieg juz wchodzi bez problemu.

pozdraiwam

Opublikowano
mnie specjalista od wałów napędowych powiedział że jeśli wał nie ma śladów uszkodzeń lub nie odleciały odważniki to nie wyważa się wału,bo może przynieść odwrotny skutek.Wyważenie wału w Welte Cardan Service kosztuje 280 zł netto.Wyważany jest przy trzech prędkościach,jednak radzę nie wyważać wału.Sprawdzić krzyżaki,łącznik gumowy(sprzęgiełko),ewentualnie tuleje centrującą na wale i poduszki skrzyni.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Koledzy mam podobny objaw, włączając bieg słyszę styłu jakby w moście takie puknięcie jakby tam właśnie była skrzynia. Ale jest to głównie słyszalne na postoju przy włączaniu I biegu puzniej podczasjazdy tego tak niesłychać jadąc powoli na niskich obrotach jeszcze mozna to usłyszec. Czy to jakiś zły objaw i co może to być ?? Jeśli się ktoś oriętuje
Opublikowano
mam podobny objaw , mianowicie po zatrzymaniu i wrzuceniy 1 lub wstecznego slychac jakby pukniecie z tylu auta , podczas zmiany dalszych biegow tego nie slychac, mysle ze to może byc kres docisku sprzegła poprostu jakby sprzegło "ciagnęło"
Opublikowano

u mnie to samo, ale zapomnijecie że to podpora wału. Nie dajcie sie naciągnąć na kasę. Ja wymieniłem dwie i dalej to samo. Łącznik elastyczny wału (sprzęgło-też wygląda ok).

poduszki pod skrzynią wyglądają ok.

Obstawiamy dalej:

- tuleja dyfra?- kiedyś ktoś o tym pisał na forum.