Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiem ze temat był przerabiany juz na forum.

Ale chcialbym poznać opinie użytkowników z tymi silnikami: 2l , 2.5l.

Chodzi o spalanie w mieście i średnie w trasie.

pozdrawiam

Lukasz

Opublikowano

Miasto - minimum 10,5 l/100

Trasa - 8,6 l/100

Z reguły w cyklu mieszanym komputer pokładowy pokazuje mi spalanie od 11,8 do 13,2 l/100 km.

Przy 90 na 5 można spalić 7 l/100.

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

na benzynce to nie wiem ale jesli chodzi o gaz to na trasie nigdy nie udało mi sie zejsc ponizej 11,5 l/100km a miasto to ok 13l/100km

dodam ze mam szerokie opony 225/50R16

moj silnik to 520i M20

Opublikowano
Witam.

Wiem ze temat był przerabiany juz na forum.

Ale chcialbym poznać opinie użytkowników z tymi silnikami: 2l , 2.5l.

Chodzi o spalanie w mieście i średnie w trasie.

pozdrawiam

Lukasz

Moja 520i (silnik M50) w mieście pali ok. 12.5 litra. Choć raz jak przeliczyłem to wyszło ponad 14, a raz 11,2... W trasy niewiele jeżdżę więc moje obserwacje są niewielkie :wink:

$M$
Opublikowano

juz sam nie wiem co jest grane, podpinalem u mechanika pod komputer zadnych bledow nie bylo, tylko jeden fakt mieszanka troszke za uboga, to powinien mniej palic a tak nie jest.

w miescie pali 15 litrow wydaje mi sie ze troche za duzo (ale jezdze na odcinkach do pracy przewaznie to jest okolo 4km).

W trasie pali w 4 osoby 9-10l <- to chyba optymalne dla tego modelu.

pozdrawiam

Lukasz

Opublikowano
U mnie silnik M20B25 palił w mieście 13 gazu i 11 na trasie. Zmieniłem teraz mikser na większy (o większym przelocie powietrza) i przerobiłem troche układ dolotowy. Różnica w jeżdzie jest duża. Na gazie dużo lepiej kręci ( nie wspominając o benzynie) a spalanie w miescie wzrosło jedynie do 14. Na trasie jeszcze nei sprawdzałem. Oponki mam 225x50x16
...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na odcinkach ok 4km?? To już wiesz dlaczego tak dużo Ci pali w mieście. Cały czas jedziesz na zimnym silniku a wtedy nawięcej pali, gasisz go jak jest zimny a to też jest nie dobre!! Jedz na około to może mniej spali :P
Opublikowano
Na odcinkach ok 4km?? To już wiesz dlaczego tak dużo Ci pali w mieście. Cały czas jedziesz na zimnym silniku a wtedy nawięcej pali, gasisz go jak jest zimny a to też jest nie dobre!! Jedz na około to może mniej spali :P

Właśnie o tym myślalem zeby jeździc do pracy na około.np 10km.

Nie wiem jeszcze czy zakladac gaz (sekwencje) ale na takicg trasach do 5 km co najczesciej jezdze w tygodniu to tez bedzie opłacalne bo pewnie tego gazu spali z 18 l/100km.

Opublikowano
Jak tak mało jeżdzisz to ja bym nie zakłądał gazu. I tak musisz przejechaćtroche żeby się silnik rozgrzał i dopiero przełączyć na gaz więc nie będziesz miał kiedy go używać :)
...
Opublikowano

przeciętnie e34 2.0 24v pali 10l/100 km z 525 jest baaardzo podobnie slyszalem nawet ze 525 pali troszke mniej niz 520.wszystko zwiazane z ciężarem auta,najwiecej pali przy ruszaniu wiekszy silnik jest mniej wysilony i pali troszke mniej.moja 520 najmniej spalila 7,5 litra w cyklu mieszanym;]ale jeżdzielm jak dziadek;]wystarczy jeżdzic płynnie,niewciskac gazu do oporu a na dluzsza mete jest duza oszczednosc;]o co do trasy to moge Ci powiedziec na jesień jak wroce moja becią z Norwegii;]

pozdrawiam

Opublikowano
moja 525i 24v miesci sie srednio w 10 l. Na trasie potrafi 2 litry mniej. Zgadzam sie co do powyzszego, kolegi 520i 24v potrafi spalic wiecej
Opublikowano

To ja juz nei wiem jak wy to robicie, albo wam liczniki przebiegu zawyżają albo jesteście lepsi od kierowców testowych BMW. Bo według fabryki 520i nie spali w mieście mniej niż 11.6l/100 z Vanosem i 12,9l bez Vanosa. Ja mam silnik bez Vanosa i żebym jeździł jak zawalidroga to nigdy w mieście nie udało mi się zejść poniżej 13l/100km. Mój kumpel tez ma taki sam motor i pali mu dokładnie tyle co mi.

Więc 13l bez Vanosa w mieście to jest minimum, jeśli wam pali mniej to znaczy że macie coś popsute :lol: :lol:

Co do 525 to się zgodze że pali mniej ale tylko w trasie bo w mieście apetyt na paliwo ma średnio o 0,6 litra większy.

Ostatnio podliczyłem średnią z czterech tankowań wyszło mi 13,4l/100km 90% to była jazda po mieście

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

• Członkowie klubu
Opublikowano

525i 24V VANOS 1993

Minimum na trasie: 8,6l/100km

Maximum w mieście 17,6l/100km

Najczęściej po mieście 13-15l/100km

Tylko benzyna 98 (Neste, Statoil, BP) czasem Shell Vpower Racing 99+ ale nie ma różnicy (tyle, że droższa 8) )

Pozdrawiam

PN

BMW Klub Polska

E34 525i '93

E36/8S '98

E53 4.6is '03

E36 325i '91-'92 SPRZEDAM BARDZO DROGO :)

Opublikowano

Ostatnio podliczyłem średnią z czterech tankowań wyszło mi 13,4l/100km 90% to była jazda po mieście

No własnie chcialbym miec taka piątke co pali mi w miescie 10-11 litrów.

Ja policzylem tez wlasnie chyba z 3 tankowań do pełna i wyszlo mi srednio 13,7l/100km. miasto 90%.

Opublikowano
U mnie silnik M20B25 palił w mieście 13 gazu i 11 na trasie. Zmieniłem teraz mikser na większy (o większym przelocie powietrza) i przerobiłem troche układ dolotowy. Różnica w jeżdzie jest duża. Na gazie dużo lepiej kręci ( nie wspominając o benzynie) a spalanie w miescie wzrosło jedynie do 14. Na trasie jeszcze nei sprawdzałem. Oponki mam 225x50x16

Franz, a mógłbyś się pochwalić na czym polegały te zmiany w dolocie i jaki zastosowałeś mikser?

Opublikowano

No własnie chcialbym miec taka piątke co pali mi w miescie 10-11 litrów.

Ja policzylem tez wlasnie chyba z 3 tankowań do pełna i wyszlo mi srednio 13,7l/100km. miasto 90%.

10l jest wynikiem nie realnym, wierze że do 12l można zejść w mieście, tylko pytanie po co?? jak to już nie będzie jazda tylko męczarnia, skoro miał bym tak jeździć to kupił bym sobie rower.

Aby normalnie się przemieszczać e34 2.0 potrzeba min 13l/100km w mieście, dla silnika z Vanosem ta wartośc może być niższa o ok 1l.

Piszesz że pali Ci 15l i jeździsz na krótkich odcinkach - wszystko sie zgadza, jak ja jeździłem w zimie po 5km do pracy to też mi wychodziło 15 a nawet 16l/100km ale to jest normalne każdy niedogrzany silnik spali ok 20% więcej

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

Średnio moja becia E 34 z silnikiem M 50 2.0 spala benzynki od 9,5 do 10 l

Ale jak ktoś ma ciężkie kopytko to potrafi spalić - apetyt rośnie.

Coś za coś.

BMW jest jak krówka ciągle trzeba ją paść.

Wtedy jest pełny wypas.

Opublikowano
Średnio moja becia E 34 z silnikiem M 50 2.0 spala benzynki od 9,5 do 10 l

Ale jak ktoś ma ciężkie kopytko to potrafi spalić - apetyt rośnie.

Coś za coś.

piszesz o spalaniu w mieście?? masz Vanosa??

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano
Mam 2.0i z Vanosem i nie wiem jak bym jeździł to w mieście zawsze spali ok 12.5l Pb95. W trasie spalanie spadnie do 10l przy średniej prędkości ok 90, 100 km/h.

Pozdrawiam

Pawel

E-34 2.0i

Opublikowano

hello.

moja 525iA Touring z tego co mi wychodzi to pali ok 9-10 w trasie i do 12 w miescie pb.

te wyniki sa jednak bardziej szacunkowe (ale zblizone do rzeczywistych) gdyz mam lpg- sekwencje omvl.

na gazie wyniki sa nastepujace:

trasa - ok12-13l lpg/100km (jazda pow 130kmh), do 15l (max przy 180kmh w gore), minimum 10,8l przy 110-120kmh jazda w stylu "emeryta"

miasto: od 13 (normalna jazda) do 15 lpg (but)

ogolnie: srednio 13,5 l lpg/100km. czyli jak na kombi w automacie to bardzo przyzwoicie. ogolnie autko jest malo wrazliwe na styl jazdy. jazda normalnoa (130-150kmh) a szybka to roznica do 2l lpg/100km

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano
u mnie na krotkich 3.5 km przejazdach tez cos około 15 wyjdzie.
Opublikowano

Tak wiec jeszcze raz potwierdza sie zasada, ze wszystko zalezy od sposobu jazdy. Kazdy z nas jest innym kierowca - ma inne nawyki, przyzwyczajenia z młodości :wink: ...

Wieksze znaczenie od stylu jazdy ma długość jednorazowych odcinkow jakie pokonujemy naszymi autami.

Reasumując: ja na spalanie w moim autku nie narzekam. Spala tyle benzyny, na ile mu pozwalam. Jak jest kiepsko z pieniążkami to leje mało i mało pali. Jak mam nadmiar gotowki to wlewam wiecej i mam radość z jazdy :cool2:

P.S. Jeżeli pytasz o spalanie to znaczy, ze Cie nie stać. :wink:

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
to ze ktos pyta o spalanie to nie znaczy ze go na to nie stac,auto moze wiecej palic bo jest cos skopsane w nim np; sonda L,klocki blokuja,filtry i swiece itp.Przez takie porownania jest szansa wyłapac jakies niewidzialne usterki.(auto niby sie dobrze zachwuje) Jak by mi auto paliło 17 przy M50 a wiekszosci 13 to napewno bym sie zastanawiał co jest w aucie nie tak.
Opublikowano
no to moja w takim razie pali baaardzo malo,ja mam touringa wiec powinna palic wiecej niz normalna,ale naprawde u mnie spalanie wychodzi w granicach 8-9 litrow/100km.i mam wszystko spawne,wiem ze to mniej niz fabryka podaje,ale naprawde tak jest:).spalanie moze wzrosnac nawet przy dwukrotnym "wystartowaniu ze świateł" i wtedy pali 10-11 średnio,wiec trzeba caly czas jeżdzic płynnie zeby uzyskac tak niskie spalanie,