Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pompa wody z all...drogo - oplaca sie ? 210 z przesylka bosch - tylko czy bedzie odpowiednia - wyglada tak samo i ma 800l / h

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

• Odpowiedzi 496
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zadzwon do autoryzowanego serwisu ile tam kosztuje. Bywaja cfaniaki, co kupuja w serwisie i sprzedaja drozej na allegro.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Słuchajcie, nie mogę znaleźć następującej rzeczy...od czego zacząć diagnozowanie niedziałającego webasto. Mam 530dA po lifcie i mały BC. Nie załącza się napewno webasto. Czy możliwym jest, że jest spalony bezpiecznik od tego?? Jeśli tak to czy to ten o nr 47??

Zanim pojadę podłączyć go pod kompa chcę wyeliminować pewne drobiazgi, żeby mi ktoś później choroby nie wmawiał.

Opublikowano
Zadzwon do autoryzowanego serwisu ile tam kosztuje. Bywaja cfaniaki, co kupuja w serwisie i sprzedaja drozej na allegro.

w ASO koszt takiej pompki to 980,17 PLN pompa do ogrzewania postojowego ok 1300 pln

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
pompa wody z all...drogo - oplaca sie ? 210 z przesylka bosch - tylko czy bedzie odpowiednia - wyglada tak samo i ma 800l / h

od razu ci piszę że nie będzie działać

ma za duży pobór prądu i nie przechodzi początkowej procedury kontrolnej - wywala błąd uszkodzonej pompki

polecam tylko identyczną jaka jest montowana fabrycznie - pewnie pierburg

http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
Opublikowano
zobaczymy - juz zamowilem no i --- bede reklamowal jak co :)

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

Poświęciłem połowę dnia na czytanie postów - mnóstwo pytań , mało odpowiedzi , konkretnych jeszcze mniej !

Ja mam Thermo Top Z/C z walniętą świecą , małą Nawi z przewietrzaniem .

Szukam fachowca , który za rozsądną kasę zrobi remoncik + soft na grzanie czasowe lub czas+kabina.

Zakłady , które znalazłem w Lublinie kasują błędy i wymieniają części.

Jeżeli znacie kogoś takiego z okolic Lublina (choć nie koniecznie) to proszę o info na Forum lub pryw.

Myślę że mała reklama dobrych fachowców Forum by nie zaszkodziła !

Pozdrawiam !!!

Opublikowano
przeczytałem wszystkie posty i az mi sie w głowie zakreciło a nic wiele sie nie dowiedziałem.Z tego co zrozumiałem to jak na tabliczce od webasta jest symbol z/c to da sie rozbudowac na ogrzewanie kabiny.Posiadam opcje wietrzenia z nastawieniem dwóch czasów i licznik z szerokoim "ekranem" ale nie mam navi tylko klimatronik ze zwykłymi wyswietlaczami. Ktoś wczesniej opisał ze jak jest wyswietlacz jak w navi to wystarczy tylko soft wgrac .Mam jeszcze jakąs taką funkcje ze jak jest silnik nagrzany to przy zgaszonym jest grzanie ale to nie idzie z webasto tylko z zagrzanego silnika w instrukcji jest opisane ze gdy sie stoi np. przy przejezdzie kolejowym na zgaszonym silniku to ta funkcja umozliwia ogrzewanie srodka.Jeszcze raz podkreslam to nie webasto grzeje tylko ciepło ze silnika (cieczy chłodzącej ją chyba). Pytanie brzmi czy u mnie wystarczy wgrac soft i bedzie działało czy musze inwestowac w jakies inne szpenie.Moja Buba jest z połowy roku 2000 3.0 D.Ewentualnie co mam jeszcze sprawdzic i jaką informacje podac zeby było w miare wiadomo czy moge w prosty sposób uruchomic ogrzewanie postojowe.Dogrzewanie silnika działa bez zarzuty nie jak ktos tam wczesniej opisał ze przy otwieraniu drzwi ale po odpaleniu silnika chyba w kazdym razie jak zgasze i jest jeszcze zimny a wyłącze to działa jeszce jakis czas.
Opublikowano

JohnR80 - ja w ubiegłym roku robiłem w Lublinie u nich:

Auto-Klima

20-218 Lublin,Hutnicza 3

Tel.: 81 745 16 70

www.auto-klima.net

mieli odpowiednie oprogramowanie do diagnozy i normalne podejście do klienta, ceny też sensowne

nie wiem jak jest teraz bo dawno nie byłem

oczywiście u nich zrobisz tylko piecyk i nic poza nim

co do softu to próbuj może w Boschu (D. Sawa) , mi przy dużej navi uruchomił dogrzewanie - oczywiście najpierw długo dyskutował że nie będzie działać ale ostatecznie odblokował

ppawel10

jak masz opcję wietrzenia to po odblokowaniu będziesz miał obok ogrzewanie

z tym że dogrzewanie nie będzie działać idealnie bo jest tylko jeden obieg cieczy przez piecyk, który będzie grzał silnik potem chłodnicę po otwarciu termostatu i nagrzewnicę więc przy dużych mrozach w kabinie się nie nagrzewa prawie wcale, plusem jest to że odpala się na "ciepłym" silniku więc i dmucha ciepłym powietrzem odpowiednio szybciej.

Opublikowano
.....

ppawel10

jak masz opcję wietrzenia to po odblokowaniu będziesz miał obok ogrzewanie....

jak to bedzie wygladalo ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

1. czas 1

2. czas 2

3. wentylacja

4. ogrzewanie

takie u mnie są opcje wyboru

ad. 1 i 2 - jak jest poniżej +5 stopni na zewnątrz to o zapisanej godzinie odpala webasto, jak powyżej +5 to wentylację - pewności nie mam z tą temperaturą

ad. 3 i 4 - obie funkcje bezpośrednie to wiadomo - wciskasz i się uruchamia albo piecyk albo sam nadmuch

jak nie zapomnę to zrobię fotkę jutro

Opublikowano

ja też mam ta opcje u siebie odblokowaną mam duży BC i ogrzewanie - walcze caly czas ze swoim webasto i nic.

opisze moje działania -

cały czas wywala mi błąd pompki cyrkulacyjnej aux . co by to nie znaczyło do konca nie wiem czy chodzi o tą pompke co jest przy webasto czy o tą której defacto nie mam a opcjonalnie montowanej pod elektrozaworami. a ktoś wczesniej odblokował ta funkcje w BC

udało mi sie komletnie zresetować webasto odłączając akku na pare minut . komputerem przewaliłem juz wszysto calą klime , ogrzewanie , BC, i ogrzewanie postojowe . po drodze wywalało mi jeszcze błąd pompki paliwa od webasta ale moze mialem wtedy rezerwe w baku, pozatym przy tych moich testach akku siadalo wiec i blad napięcia też był mozliwy.

obecnie nadal mam ten błąd jedynie co udało mi sie osiągnąć to webasto startuje mi bezposrenio z BC i po zalączeniu zimnego silnika , niestety pompka cyrkulacyjna nie pracuje a pompka paliwowa i nie podaje paliwa , jedynie się przedmuchuje,.

połączenie z webastem jest, osobno wszystko dziala, pompka paliwa w tescie nawet przelala mi komore, obiegowa po podaniu 12 V działa cicho , wentylator działa , prąd na swiece też bierze duży wiec sonduje ze nagrzewanie działa. a francol nie odpala.

dobrałem się do tej pompki cyrkulacyjnej od webasta, rozebrałem ją i wyczyściłem wirnik i stojan dokładnie , był nalot montaz w wekend narazie jezdze drugim autem, moja beemka stoi na podnośniku.

PS. panowie jak bedziecie rozkręcać swoje webasta koniecznie zastosujcie na sruby wd40 bo się ukręcają :) i ostrożnie z wtyczkami, plastikami itp, po paru latach w progu nie wygląda już to tak ładnie w przeciwieństwie do bmw gdzie webasta są pod maską

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

Opublikowano
Posiadam opcje wietrzenia z nastawieniem dwóch czasów i licznik z szerokoim "ekranem" ale nie mam navi tylko klimatronik ze zwykłymi wyswietlaczami. Ktoś wczesniej opisał ze jak jest wyswietlacz jak w navi to wystarczy tylko soft wgrac .Mam jeszcze jakąs taką funkcje ze jak jest silnik nagrzany to przy zgaszonym jest grzanie ale to nie idzie z webasto tylko z zagrzanego silnika w instrukcji jest opisane ze gdy sie stoi np. przy przejezdzie kolejowym na zgaszonym silniku to ta funkcja umozliwia ogrzewanie srodka.Jeszcze raz podkreslam to nie webasto grzeje tylko ciepło ze silnika (cieczy chłodzącej ją chyba). Pytanie brzmi czy u mnie wystarczy wgrac soft i bedzie działało czy musze inwestowac w jakies inne szpenie.Moja Buba jest z połowy roku 2000 3.0 D.Ewentualnie co mam jeszcze sprawdzic i jaką informacje podac zeby było w miare wiadomo czy moge w prosty sposób uruchomic ogrzewanie postojowe.Dogrzewanie silnika działa bez zarzuty nie jak ktos tam wczesniej opisał ze przy otwieraniu drzwi ale po odpaleniu silnika chyba w kazdym razie jak zgasze i jest jeszcze zimny a wyłącze to działa jeszce jakis czas.

Mam dokładnie taki sam układ i też bym się chętnie dowiedział czy da się to rozbudować bez wchodzenia w duże koszty, może ktoś przerabiał temat i coś podpowie bo też się naczytałem ale tam wszystko że trzeba navi ... a może nie trzeba ;) ?

Czyli się da jednak, zostawiłem post i odpisałem później a temat poleciał dalej ;)

Co do samego webasta to też nie wiem, czy mi działa poprawnie bo owszem jak mróz jest to mi po odpaleniu silnika buczy głośno ale dymu nie widzę więc pewnie świeca albo brak paliwa - za zimno żeby się dobierać do tego pod chmurką :/

Opublikowano
cały czas wywala mi błąd pompki cyrkulacyjnej aux . co by to nie znaczyło do konca nie wiem czy chodzi o tą pompke co jest przy webasto czy o tą której defacto nie mam a opcjonalnie montowanej pod elektrozaworami.

tak chodzi o tą której nie ma więc błąd będzie stały

miałem jeszcze kiedyś taką sytuację że przy niskim poziomie paliwa pompka pociągnęła powietrze i webasto nie działało, po skasowaniu błędu dalej było trochę powietrza w układzie więc znowu błąd wywaliło i tak dopiero po którymś kasowaniu piecyk ruszył

Opublikowano
cały czas wywala mi błąd pompki cyrkulacyjnej aux . co by to nie znaczyło do konca nie wiem czy chodzi o tą pompke co jest przy webasto czy o tą której defacto nie mam a opcjonalnie montowanej pod elektrozaworami.

tak chodzi o tą której nie ma więc błąd będzie stały

miałem jeszcze kiedyś taką sytuację że przy niskim poziomie paliwa pompka pociągnęła powietrze i webasto nie działało, po skasowaniu błędu dalej było trochę powietrza w układzie więc znowu błąd wywaliło i tak dopiero po którymś kasowaniu piecyk ruszył

Raczej to nie możliwe gdyż webasto od momentu rezerwy (ok 8l) nie uruchamia się

Opublikowano
czy ktos z was wymienial pompe wody z webasta oczywiscie ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
Raczej to nie możliwe gdyż webasto od momentu rezerwy (ok 8l) nie uruchamia się

możliwe jak się uruchomiło wcześniej jak jeszcze było dużo paliwa w baku, akurat wracałem z długiej trasy i na mocniejszym przechyle-zakręcie musiało załapać

podobno nie uruchamia się też jak aku jest słaby a u mnie się włączyło i rozładowało baterie

jak widać nie ma rzeczy niemożliwych

Opublikowano
witam Kolegów przeczytalem cały temat i nic nie znalazłem co by odpowiedziało na moje pytanie więc prosze was o pomoc a mianowicie...... działa mi podgrzewanie silnika---sie załacza , ale jak chce włączyc ogrzewanie postojowe na kabinę z panela albo z pilota to webasto sie załacza jak jest zimny silnik działa jakies 30 sekund po czym się wyłacza nie włacza sie w kabinie panel od klimatronika , poprostu w wnetrzu auta sie nic nie dzieje , a jak jest nagrzany silnik i zaprogramuje webasto lub z pilota załacze jest strzał webasta tzw załaczenie sie na jakies 3 sekundy i sie wyłacza :( czy moze ktoś z was sie spotkał juz z takim problemem ----może to być padniety sterownik
Opublikowano
witam Kolegów przeczytalem cały temat i nic nie znalazłem co by odpowiedziało na moje pytanie więc prosze was o pomoc a mianowicie...... działa mi podgrzewanie silnika---sie załacza , ale jak chce włączyc ogrzewanie postojowe na kabinę z panela albo z pilota to webasto sie załacza jak jest zimny silnik działa jakies 30 sekund po czym się wyłacza nie włacza sie w kabinie panel od klimatronika , poprostu w wnetrzu auta sie nic nie dzieje , a jak jest nagrzany silnik i zaprogramuje webasto lub z pilota załacze jest strzał webasta tzw załaczenie sie na jakies 3 sekundy i sie wyłacza :( czy moze ktoś z was sie spotkał juz z takim problemem ----może to być padniety sterownik

Jakie masz webasto Z czy Z/C ? Może nie masz zakodowanego ogrzewania kabiny lub w ogóle tej funkcji nie masz. W najgorszym przypadku może być to wina padniętego sterownika.

http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano

Panowie ja mam BMW 2,5 TDS z 1996 i mam webasto na pilota . Załaczam tylko zawsze z pilota . Ale mam pytanie czy webasto ogrzewa mi tylko

kabinę czy także silinik ( nie znam typu mego webasto) , oraz jak mocno zuzywa akumulator czy jest ryzyko , że akumulator padnie ptzy tych mrozach.

Opublikowano
Panowie ja mam BMW 2,5 TDS z 1996 i mam webasto na pilota . Załaczam tylko zawsze z pilota . Ale mam pytanie czy webasto ogrzewa mi tylko

kabinę czy także silinik ( nie znam typu mego webasto) , oraz jak mocno zuzywa akumulator czy jest ryzyko , że akumulator padnie ptzy tych mrozach.

Generalnie powinno się po 30 minutach używania webasto, tyle samo czasu jeździć samochodem, żeby aku się podładował.

Przy tych mrozach zbyt często nie baw się załączaniem pieca, bo Ci szybko padnie bateria.

http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano

Jak już wcześniej pisałem, mam webasto tylko z funkcją podgrzewania silnika. Wczoraj po raz pierwszy uruchomiłem nowy fejs (działa idealnie :)) i zdiagnozowałem wcześniej niedziałające webasto. Używałem inpy, no i tam w kolejno: e39>body>cośtam a...heating. No i miałem parę opcji. 1 to test pompy, 2 to aktywacja piecyka, 3 to deaktywacja. Ok no to włączyłem piec, przeszedłem do podglądu parametrów live (chyba F5 o ile dobrze pamiętam) no i zauważyłem, że temp wody w obiegu (coolant temp.) wzrastała do 60-ciu kilku stopni (silnik był tak ok 15 min po trasie, gdzie silnik pracował 20 min we właściwej temperaturze roboczej). No to ok, myślę sobie..fajnie, webasto działa a to taka głupota była ;)

Ale po odłączeniu kompa i zamknięciu samochodu dalej słyszałem różne dźwięki z okolic przedniego koła od str. kierowcy. No i zgłupiałem bo nie wiem ile czasu piecyk ma prawo działać po wyłączeniu auta itp. Temp. płynu już była ok, choć wskazówka nie osiągnęła pionu ale silnik nie był odpalony. Czy może ktoś opisać jak wygląda procedura od odpalenia piecyka po jego pracę aż do chłodzenia etc. Chodzi mi o czas (mniej więcej) po jakim się powinien wyłączyć, tak żebym mógł zdiagnozować czy pracuje ok. Na noc wyjąłem bezpiecznik, z obawy że rozładuje mi akumulator.

Więc proszę o rady i z góry dziękuję :)

Opublikowano
Jak już wcześniej pisałem, mam webasto tylko z funkcją podgrzewania silnika. Wczoraj po raz pierwszy uruchomiłem nowy fejs (działa idealnie :)) i zdiagnozowałem wcześniej niedziałające webasto. Używałem inpy, no i tam w kolejno: e39>body>cośtam a...heating. No i miałem parę opcji. 1 to test pompy, 2 to aktywacja piecyka, 3 to deaktywacja. Ok no to włączyłem piec, przeszedłem do podglądu parametrów live (chyba F5 o ile dobrze pamiętam) no i zauważyłem, że temp wody w obiegu (coolant temp.) wzrastała do 60-ciu kilku stopni (silnik był tak ok 15 min po trasie, gdzie silnik pracował 20 min we właściwej temperaturze roboczej). No to ok, myślę sobie..fajnie, webasto działa a to taka głupota była ;)

Ale po odłączeniu kompa i zamknięciu samochodu dalej słyszałem różne dźwięki z okolic przedniego koła od str. kierowcy. No i zgłupiałem bo nie wiem ile czasu piecyk ma prawo działać po wyłączeniu auta itp. Temp. płynu już była ok, choć wskazówka nie osiągnęła pionu ale silnik nie był odpalony. Czy może ktoś opisać jak wygląda procedura od odpalenia piecyka po jego pracę aż do chłodzenia etc. Chodzi mi o czas (mniej więcej) po jakim się powinien wyłączyć, tak żebym mógł zdiagnozować czy pracuje ok. Na noc wyjąłem bezpiecznik, z obawy że rozładuje mi akumulator.

Więc proszę o rady i z góry dziękuję :)

Witam

Najlepiej podłącz fejs, uruchom INPA i włącz podgląd parametrów live. Uruchom teraz webasto z panelu klimatronika (lub uruchom silnik jak nie masz ogrzewania postojowego) i obserwuj. Beda wyświetlać Ci sie rożne fazy pracy webasta. Przy 74 stopniach webasto powinno wejść w tryb cooling - czyli wyłączy sie i to trwa kilka minut.

Wiec jak wyłączysz silnik a webasto dalej bedzie pracowac, to po zamknieciu samochodu jeszcze przez 2 min (czy cos kolo tego) będzie pracować - studzic sie.

PS. Przy otwieraniu samochodu lub drzwi po postoju nie ma prawa włączyć sie silnik nadmuchu w webasto (slychac w nadkolu). Jezeli masz cos takiego, uszkodzony sterownik.

Jakie masz webasto Z czy Z/C ? Może nie masz zakodowanego ogrzewania kabiny lub w ogóle tej funkcji nie masz. W najgorszym przypadku może być to wina padniętego sterownika.

Moze byc sterownik, ponieważ procedura odpalania wygląda następująco : 1) IHKA (klimatronik) wysyla sygnal do startu webasta - nic nie dzieje sie na panelu. 2) Webasto startuje, jak nie ma błędów wysyła do IHKA sygnał potwierdzajacy. 3) Po otrzymaniu sygnału "OK" IHKA uruchamia nadmuch.

Moze to tez byc uszkodzenie w webascie (pompka paliwa, swieca) i webasto nie wysyla potwierdzenia do IHKA. Musisz odczytać bledy z webasta.

pozdrawiam

Tomek