Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wracając z trasy wyjeździłem paliwo do tego stopnia że zostało tylko kilka litrów w zbiorniku

na drugi dzień rano webasto już nie odpaliło

po wizycie u speców okazało się że pompka paliwa pociągnęła powietrze co spowodowało błąd czujnika płomienia (trzykrotny) i zblokowanie się piecyka

Zmień speców. Każdy moduł Webasto ma proste zabezpieczenie. Jeżeli świeci Ci się rezerwa - nie uruchomi pompki...

Pewnie masz rację ale po zatankowaniu piecyk dalej nie odpalał a błędy czujnika były bo sam widziałem w programie diagnostycznym.

Spece są ok naprawdę sporo mi opowiedzieli o webasto a samo kasowanie błędów miałem gratis.

Chodziło mi tylko o fakt zasysania powietrza. Cała reszta OK

• Odpowiedzi 496
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Hmm a ja mam taki problem od kiedy kupilem auto nie dziala mi webasto wlaczam je z komputerka daje ogrzewanie postojowe wlaczam ustawiam na jakas godzine i w danej godzinie wlacza sie nadmuch i... i nic wieje zimnym powietrzem co moze byc nie tak jak to sprawdzic jak naprawic ??
(oOO \ (||||)(||||) / OOo)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

masz na 100% dogrzewanie wnętrza ?

bo mi wygląda to na przewietrzanie, które dmucha właśnie na zimno

gdyby piecyk był niesprawny to nie powinno się nic włączać

http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
Opublikowano

No ale po co to jest potrzebne ??

W pozzatym mam jakas naklejke pod maska WEBASTO jego moc i model chyba

Opublikowano

W pozatym mam jakas naklejke pod maska WEBASTO jego moc i model chyba

1.przewietrzanie jest na lato żeby schłodzić wnętrze auta przed jazdą.

2.podaj symbol webasta z naklejki np. termo-top Z lub Z/C

3.napisz jakie masz funkcje na wyświetlaczu navi

np. u mnie po wejściu w menu ogrzewanie/przewietrzanie są cztery możliwości:

czas 1

czas 2

ogrzewanie

przewietrzanie

Opublikowano

Poświęc 2 godzinki na dokładne poczytanie forum. Wszystko w tym temacie było już pewnie ze 20x opisane. Jak się naprawde zainteresujesz znajdziesz odpowiedź po co jest ta naklejka i kto ją tam przykelił....

Opublikowano

Poświęc 2 godzinki na dokładne poczytanie forum. Wszystko w tym temacie było już pewnie ze 20x opisane. Jak się naprawde zainteresujesz znajdziesz odpowiedź po co jest ta naklejka i kto ją tam przykelił....

Nie pisalem o naklejce tylko o przewietrzaniu pozatym wiem ze zostala przyklejona przez producenta pozatym pytalem czy mam zepsute webasto i gdzie i jak to naprawic.Widze ze webasto rzecz zagmatwana i kazdy ma cos innego w swoim autku jeden ma na pilota drugi ma wiecej funkcji w kompie inny ma malo funkcji i kazdy ma cos innego i strasznie trudno sprecyzowac caly temat

A o to i naklejka jakie konkrety mozna z niej wyczytac ??

http://images41.fotosik.pl/55/0cc89581b38e94c3m.jpg

Opublikowano
Widze ze webasto rzecz zagmatwana i kazdy ma cos innego w swoim autku jeden ma na pilota drugi ma wiecej funkcji w kompie inny ma malo funkcji i kazdy ma cos innego i strasznie trudno sprecyzowac caly temat

Webasto w E39 to rzecz banalnie prosta. 4 warianty... i instrukcja obsługi pojazdu.

Opublikowano
Widze ze webasto rzecz zagmatwana i kazdy ma cos innego w swoim autku jeden ma na pilota drugi ma wiecej funkcji w kompie inny ma malo funkcji i kazdy ma cos innego i strasznie trudno sprecyzowac caly temat

Webasto w E39 to rzecz banalnie prosta. 4 warianty... i instrukcja obsługi pojazdu.

Hmm czy po tej naklejce da rady okreslic jakie mam ja ??

Opublikowano

masz webasto z elektryczną pompką obiegu wody więc może też działać jako ogrzewanie postojowe z tym że musi być uruchomiona taka funkcja przez serwis lub kogoś kto ma program diagnostyczny

wklej fotkę jak wygląda u ciebie menu przewietrzanie/ogrzewanie i będzie wszystko jasne

Opublikowano
masz webasto z elektryczną pompką obiegu wody więc może też działać jako ogrzewanie postojowe z tym że musi być uruchomiona taka funkcja przez serwis lub kogoś kto ma program diagnostyczny

wklej fotkę jak wygląda u ciebie menu przewietrzanie/ogrzewanie i będzie wszystko jasne

Dzieki za innfo u mnie jest tylko dwa Timery i opcja wlaczania (wlaczasz zabierasz klucze i dziala)

http://images33.fotosik.pl/453/b22739931a62203em.jpg

Opublikowano
Ja mam identycznie jak Ty. Dzwoniłem do mojego elektryka, on akurat się tym nie zajmuje i nie bawi ale powiedział mi, że jak znajde solidny serwis Webasto to nie dosyć, że mi zaprogramują grzanie wnętrza to będę mógł u nich zakupić pilota którego mi zaprogramują :D już się nie mogę doczekać tego. Muszę znaleźć serwis i przede wszystkim sprawdzić ile to kosztuje :) jak dużo to raczej uszykuję się na kolejną zimę bo ta się już kończy
Opublikowano
Ja mam identycznie jak Ty. Dzwoniłem do mojego elektryka, on akurat się tym nie zajmuje i nie bawi ale powiedział mi, że jak znajde solidny serwis Webasto to nie dosyć, że mi zaprogramują grzanie wnętrza to będę mógł u nich zakupić pilota którego mi zaprogramują :D już się nie mogę doczekać tego. Muszę znaleźć serwis i przede wszystkim sprawdzić ile to kosztuje :) jak dużo to raczej uszykuję się na kolejną zimę bo ta się już kończy

Hmm ja czegos tu nie rozumiem to to webasto jest wlozone po to zeby je programowac i wtedy dopiero ma dzialac ?? Bez sensu mogl bys mi to wytlumaczyc ?? Gdybys sie zorientowal w cenach oraz w sprawach technicznych to skrobnij cos do mnie Dzieki Pozdrawiam

Opublikowano

Podejrzewam, że na tym bili kolejne kokosy przy zakupie nowych samochodów (mówię o ASO) Z tego co wiem to jeżeli ktoś ma już ogrzewanie wnętrza ma też do tego pilota to chyba, że przy 5er tak nie było.

Jeżeli chodzi o serwis to jest problem bo nikt mi nawet nie potrafił dać namiarów na takich ludzi (w Lesznie) jedynie w serwisie Bosch naprowadzili mnie, że gdzieś przed Poznaniem ktoś taki jest. Podejrzewam, że w Komornikach. Jak wytropię i coś mi powiedzą więcej przez telefon to dam znać. Najpierw sprawdzę czy w ogóle webo działa, w czwartek jadę do elektryka z innym problemem. Powiedział, że podstawowe rzeczy przy webasto mi sprawdzi

Opublikowano

Dzieki za innfo u mnie jest tylko dwa Timery i opcja wlaczania (wlaczasz zabierasz klucze i dziala)

http://images33.fotosik.pl/453/b22739931a62203em.jpg

1.tak jak pisałem wcześniej masz u siebie tylko opcję przewietrzania wnętrza

2.dogrzewanie można sobie uaktywnić w serwisie BMW, niestety bez dodatkowych elementów (pompa, zawór) nie będzie działać idealnie

3.polecam zrobić diagnostykę w serwisie webasto lub BMW i wtedy będzie wiadomo czy piecyk jest sprawny, ja od tego bym zaczął

4.co do pilota to nie jest tak wesoło ponieważ webasto w e39, a przynajmniej w tych z magistralą CAN, jest sterowane elektronicznie i dołożenie układu zdalnego sterowania to duży koszt

taniej jest przy piecykach sterowanych przekaźnikami, koszt ok 500zł ale nie wiem czy takie były w e39

Opublikowano

Korzystając z okazji, choć mam wrażenie, że ktoś już takie zdjęcia robił, postanowiłem rozkręcić fabrycznie nowe Webasto Thermotop Z/C aby pokazać jak wygląda nowy środek.

To co widać na dnie - się z czasem wypala - i trzeba wymienić cały moduł palniczka. W dotyku przypomina zbitą watę szklaną ale chłonie paliwko jak gąbka :)

http://img24.imageshack.us/img24/6783/img8765ny3.th.jpg http://img22.imageshack.us/img22/6144/img8767fz0.th.jpg http://img9.imageshack.us/img9/1020/img8769tq5.th.jpg http://img21.imageshack.us/img21/1940/img8768ds7.th.jpg

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Po pełnej lektórze tematu ,nakręcony do granic możliwości, zadzwoniłem do wskazanego wyżej "HVAC Gliwice" z zapytaniem o przeprogramowanie. W odpowiedzi dowiedziałęm się, że nic na ten temat nie wiedzą, ale mogą zainstalować dodatkową wiązkę kabli, zegarek (mimo posiadanej navi z idrivem i sterowaniem przewietrzaniem) i przeprogramować za jedyne 2 800 zł :shock: w efekcie będę miał dogrzewanie kabiny i piękny dodatkowy gadżet (zegarek).

Z wrażenia nie zapytałem, ile kosztuje instalacja pełnego zestawu vebasto, bez wykorzystywania istniejącego dogrzewacza.

Być może zmieniła sie obsada mechaników i obecni nie słyszeli o opisywanym we wcześniejszych postach uruchamioaniu nagrzewania wnętrza przez zmiane softu. W każdym razie, jeżeli ktoś z was może podać namiary na inny warsztat w Polsce, który potrafi to zrobić, to bardzo o nie proszę? Qrcze zima idzie, a moje E60 nie ma postojowego grzania wnętrza.

Mam też pytanie czy w każdym 520d E60 od 2008 r było montowane conajmniej dogrzewanie silnika?

Edytowane przez narek
Opublikowano

Ja mam u siebie tylko przewietrzanie. Czy ktoś wie gdzie we Wrocławiu mi to ktoś przeprogramuje?

I jeszcze ewentualnie jak ktoś ma i mu działa to bym prosił o potwierdzenie jak to jest faktycznie z tą temperaturą zewnętrzną powyżej której webasto się nie załącza. Tzn ile ona wynosi? 5 stopni czy 16 czy ile? I czy faktycznie się nie włącza jeśli pali się rezerwa.

Opublikowano

Witam

Ja jak narazie odpukać nie mam problemów z Webasto. U mnie załącza się kiedy temperatura spada do 10 stopni bądź mniej. Jeśli chodzi o rezerwę to chyba racja, że Webasto wtedy się nie załączy. Raz tylko miałem taką sytuację bo staram się nie jeździć na rezerwie ale wtedy faktycznie się nie załączyło.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie - nie działa mi webasto -Z/C na kompie swieci zwarcie + na pompie wody wspomagającej ( gdzie ona jest w e39 ? ) 530d,

sprawdziłem w nadkolu - wszystko ok wtyczki przewody webasto jest - w oryginale auto mialo pilota ale ja go nie mam , pozatym mam pelny BC i tam mam wszystko odblokowane i grzanie i przewietrzanie. webasto nie dogrzewa silnika - prawdopodobnie wylączyło się od tej niesprawnej pompki . i pytanie gdzie ona jest bo juz trace cierpliwość .

prosze o pomoc

Tomek

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

Opublikowano

witam - ponownie wyjąłem bezpiecznik nr 47 nad akku na może minute - i o dziwo zadziałało... po włożeniu bezp i przekręceniu stacyjki na 1 webasto ruszylo - pompka zaczęła dzialac. dalsze testy potem

tomek

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

Opublikowano

Niestety - po przeanalizowaniu stanu webasto słychać ze pracuje w nim jakaś pompa (zapewne ta obiegowa) ale nie pali, z wydechu nic nie leci, wydech zimny.

Pytanie czy jest jeszcze jakiś trick na odblokowanie ? . kablem sprawdzę dopiero w sobotę a tu zimno :)

Tomek

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004