Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Orientuje się ktoś co oznaczają poszczególne opcje podczas programowania webasto:

W pliku kodowania FSW_PSW jest następująca opcja:

STANDHEIZUNG_KONZEPT

i możliwe są w niej ustawienia:

STANDHEIZUNG_KONZEPT

nicht_aktiv (eng.) not active

sh_low_ohne_sperrventil (eng.) independant park heating (low) without off valve

sh_high_ohne_sperrventil (eng.) independant park heating (high) without off valve

sh_low_mit_sperrventil (eng.) independant park heating (low) with off valve

sh_high_mit_sperrventil (eng.) independant park heating (high) with off valve

lws_low

lws_high

Która opcja jest najodpowiedniejsza i która jaką pracę powoduje?

Dziś jest trochę chłodno, więc webasto będzie chodziło i chyba pójdę sprawdzać co się dzieje przy poczdzególnych opcjach, bo nie daje mi to spokoju...

opcje "sperrventil" to prawdopodobnie ustawienia siły nadmuchu wentylacji w przypadku dogrzewania kabiny lub przewietrzania

http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
  • Odpowiedzi 496
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Słyszłem też o takim interesie że dokłada się pompke elektr na przwód płynu i trzeba zakombinować z climatronikiem zeby szedł rozgrzany płyn na nagrzewnice+ dmuchawka pasuje żeby pokręciła troche i wtedy dogrzejemy wnętrze--ktoś tak zrobił ale dużooo roboty zeby to zsynchronizować i robi się to na bank tylko z analogowym :!: Przed liftem były analogowe i są tańsze w naprawach,lepsze rzekomo,i droższe w zakupie.Jak masz z przedlifa to masz analogowe.POzdr

Jeśli Webasto jest ZC to ma juz dogrzewanie wnętrza, tylko może być brak opcji sterowania jeśli nie ma BC w radiu, zostaje tylko domontowanie pilota albo zegarka. Nie wiem jak 525d, ale 530d miały fabrycznie Webasto ZC. Osobiście sprawdzałem i podanie +12V na 1 pin Webasto spowodowało załączenie, a po chwili wiatrak już dmuchał. Analogowe są droższe bo bardziej chodliwe, a to dlatego, tańsze/łatwiejsze w naprawach. Cyfrowe są trudne w naprawach jak i cała reszta elektroniki E39 bo BMW z wiadomych powodów nie dzieli się wiedzą z nie autoryzowanymi warsztatami. Pozdrawia.

Opublikowano
Błąd dotyczy świecy żarowej. Zwarcie do masy. Trzeba jeszcze dodać że świeca po zapaleniu mieszanki paliwa służy jako monitor obecności płomienia.
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Sprawdziłem sobie dzisiaj webasto - i znowu nie działa :(

Dwie zimy działało. Mam jeden błąd, który od razu się pojawia:

INPA:

7 Under voltage cut off

Implausible value, Invalid working area

i

w read status.

CLAMP30 - pokazuje 0.7V

DIS:

07 STH Undervoltage deactivate

Po wlaczeniu webasta, wyskakuja jeszcze bledy

Circulation Pump

Combusation air Fan

Wyglada, jak cos z zasilaniem. Co to jest ten CLAMP30 w Read status?

Czy ktos spotkal sie z takim bledem?

pozdrawiam

Tomek

Opublikowano
Odłącz kabelki od webasto, wzglednie wyjmij bezpiecznik na kilka-kilkanaście minut, włóż go później i sprawdź czy działa. Temp zewnetrzna musi byc poniżej 16 stopni.
Opublikowano
Odłącz kabelki od webasto, wzglednie wyjmij bezpiecznik na kilka-kilkanaście minut, włóż go później i sprawdź czy działa. Temp zewnetrzna musi byc poniżej 16 stopni.

Witam

Bezpiecznik już wyciągałem na dość długo.

Pamiętam, jak wczesniej wojowalem z webastem, ze w INPA w CLAMP30 w Read status mialem podane napięcie zasilania - teraz mam 0.7V. Jeszcze nie rozbieralem nadkola, ale napiecei dochodzi do sterownika. Jak wyciagne bezpiecznik, to nei chce sie komunikować. Z bezpiecznikiem jest komunikacja, ale pokazuje 0.7V.

Chyba znowu sterownik padl, ale teraz inaczej :(

pozdro

Opublikowano
Witam, odblokowałem dogrzewanie kabiny i mam chyba dziwne objawy , mianowicie jak ustawiam czas na wyświetlaczu (Monitor 4:3) to włącza się webasto, a raczej sam wiatrak, czuć jak dmucha. Innym przypadek to taki gdzie przekręcam kluczyk w pozycji I , włącza sie WEBASTO co słychać i czuć ropą. Tylko że pochodzi kilka minut (2- 3 min) i się wyłącza. Czy tak ma być, bo być może jest to spowodowane temp. na zewnątrz czyli 25 stop. Podłączając pod komputer wywaliło mi błąd Glow plug Flame detector. Proszę pomoc, co może być nie tak?;/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Webasto nie może zastartować, błąd świecy/czujnika płomienia. Prawdopodobnie będzie on do wymiany.
Opublikowano
Webasto nie może zastartować, błąd świecy/czujnika płomienia. Prawdopodobnie będzie on do wymiany.

i startuje jak na zewnątrz jest poniżej 16 stopni (czyli 15,5 i dalej w dół)!

skasuj wszystkie błędy, poczekaj na chłodniejszy wieczór i wtedy zrób test, najlepiej rano zanim odpalisz auto, bo po jeździe może czujnik łapać wyższą temp od rozgrzanego silnika.

Opublikowano
witam ma ktoś namiary do sprawdzonego speca od naprawy sterowników bo kupiłem drugie webasto i tam tez jest uwalony sterownik ale chyba dlatego ze pompka wody była spalona moja chodzi a nadal pokazuje błąd pompki
Opublikowano
pompkę musisz mieć identyczną z oryginalną - wystarczy że pompka będzie miała większy pobór prądu i sterownik zakwalifikuje ją jako uszkodzoną pomimo tego że będzie sprawna
http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
Opublikowano

Witam !!

U mnie piec webasta włącza sie samoczynnie za każdym razem gdy otwieram dowolne drzwi ,pochodzi ok 1 minutę i gaśnie . Do tej pory działało idealnie podczas ostatniej zimy a teraz widzę że już coś nie tak . Pytanie czy to może sterownik ?

Opublikowano
Witam !!

U mnie piec webasta włącza sie samoczynnie za każdym razem gdy otwieram dowolne drzwi ,pochodzi ok 1 minutę i gaśnie . Do tej pory działało idealnie podczas ostatniej zimy a teraz widzę że już coś nie tak . Pytanie czy to może sterownik ?

Tak, 100% sterownik. Mialem to samo. Uruchamia sie wentylator w webascie zaraz po wybudzeniu sterownika (po otworzeniu samochodu z pilota)

Wyślij płytkę do naprawy.

pozdro

Tomek

Opublikowano
Tak, 100% sterownik. Mialem to samo. Uruchamia sie wentylator w webascie zaraz po wybudzeniu sterownika (po otworzeniu samochodu z pilota)

Wyślij płytkę do naprawy.

Więc tak samo jak kolega konrad1654 szukam jakiegoś specjalisty od sterowników ,może ktoś ma jakieś namiary ?

Opublikowano

Przy jakiej temperaturze wlacza sie dogrzewanie silnika?

Moje bmw mialo funkcje przewietrzania wnetrza. Poprzedni wlasciciel doprogramowal webasto postojowe. Mam wersje z navi. Niestety jak ustawie kluczyk na pierwsza pozycje by wlaczyc natychmiastowe grzanie webasto, w menu ogrzewanie i wentylacja, zalacza sie wentylator na pare sekund i koniec dzialania... Mruga tylko mala czerwona kontrolka na nawigacji w ksztalcie wentylatorka. Na dzisiaj rano zaprogramowalem webasto i w samochodzie bylo zimno... Gdzie szukac awari?

Opublikowano
Przy jakiej temperaturze wlacza sie dogrzewanie silnika?

Na dzisiaj rano zaprogramowalem webasto i w samochodzie bylo zimno... Gdzie szukac awari?

Włącza się webasto jak jest:

- poniżej 16 stopni na zewnątrz i grzeje przez 30 minut lub do osiągniecia temp zostawionej ostatnio na klimatroniku

- powyżej rezerwy paliwa (jak jest za mało to nie włączy sie by nie wypompować go do zera)

- powyżej napięcia 12,1V (jak aku słabe to też go nie wypompuje).

Co do drugiego pytania to podłącz kompa i odczytaj błędy ;)

Opublikowano

Witam

Mam webasto termo top z/c ale zepsuty wyswietlacz niestety nic prawie nie widać nie da sie ustawic tego wgl.Żeby mi to ustawili to musi byc jakis specjany kompyter?? dogrzewanie silnika włącza sie automatycznie? mozna to wyłączyc? jak przekręce kluczy i włczy sie zapłon to prcuje jakby silniczek elektryczny,to jest to??

http://images47.fotosik.pl/1121/7538d99f88a8f564m.jpg' alt='7538d99f88a8f564m.jpg'>

wyswietlacz mam taki jak na zdjęciu

Opublikowano

Witam!

1) Mam pytanie czy webasto w e38 po lifcie 11.1999 rok korzysta z czujnika temperatury wewnętrznej.

Webasto mi się nie załącza po zaprogramowania czasu Time 1 lub Time 2. Włącza się tylko przewietrzanie. Nie wiem czy temperatura musi być jeszcze niższa teraz sprawdzałem przy około 9 - 10 C, czy też webasto korzysta z czujnika temperatury zewnętrznej a ten pokazuje na komputerze +50 C - jest uszkodzony?

Dodam że jak włączę webasto z wyświetlacza - opcja Direct Mode to wszystko działa. Również jak uruchomię silnik webasto się włącza przy niskiej temperaturze (więc webasto ma niezależny czujnik temperatury) .

Pytam dlatego, iż przeczytałem że w tej wersji webasto jest sterowane po szynie i np nie uruchomi się na rezerwie.

Proszę o pomoc, z góry dziękuję

Pozdrawiam!

Opublikowano
Witam!

e38 po lifcie 11.1999 rok (...) webasto korzysta z czujnika temperatury zewnętrznej a ten pokazuje na komputerze +50 C - jest uszkodzony?

Dodam że jak włączę webasto z wyświetlacza - opcja Direct Mode to wszystko działa.

Sam znalazłeś przyczynę ;)

Opublikowano

Witam!

Dlatego chciałem się upewnić że na postoju webasto odczytuje temperaturę z czujnika temp zew. w samochodzie (ten jest u mnie zepsuty) podłączonego do wyświetlacza?

A gdy silnik jest uruchamiany to informacją jest pobierana z innego czujnika temperatury? Po włączeniu silnika webasto działa jak jest zimno nie działa natomiast po zaprogramowania zegara w komputerze.

Pozdrawiam!

Opublikowano
Witam.Mam webasto z opcja przewietrzania(nic nie grzeje) ktoś wie gdzie w Łodzi przerobie to na opcję dogrzewania i jakie to są koszta?
Opublikowano
Witam.Mam webasto z opcja przewietrzania(nic nie grzeje) ktoś wie gdzie w Łodzi przerobie to na opcję dogrzewania i jakie to są koszta?

Mogę ci odblokowac webasto. W lodzi bede we wtorek. Napisz co to za auto i jaki silnik oraz rocznik. Jak coś pisz na priv.