Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

To mój pierwszy post na tym forum. Od dwóch miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem mojego pierwszego auta marki BMW. :lol: Starałem się mocno przekopać forum przed napisaniem czegokolwiek :mrgreen: i dzięki Wam odkryłem już sporo ciekawostek w moim aucie, m.in. mam działającą nawigację ze zaktualizowanym firmwarem, itp., itd...

Nadejszła jednak ta wiekopomna chwyla, gdy potrzębuję Waszej rady. Otóż.

Problem mój polega na tym, że po wakacyjnej, kilkuset kilometrowej trasie po niezbyt dobrych drogach, pojawił się pewien charakterystyczny dźwięk delikatnego stukania w przednim zawieszeniu. Objawia się on jedynie podczas wolnego przejazdu po nierównościach, najlepiej uskokach typu przejazd kolejowy, droga usypana żwirem czy kostka brukowa. Odczuwam też wrażenie (choć może to kwestia przyzwyczajenia), że układ kierowniczy przestał być aż tak czuły jak to miało miejsce zaraz po zakupie.

Doczytałem się już na forum, że najprawdopodobniej przyczyną tego stanu rzeczy jest luz w tulejach przedniego zawieszenia, ew. sworznie. Niestety jestem zdezorientowany, albowiem oto diagnozy mechaników: :shock:

a) stacja diagnostyczna nr 1 - panie, wszystko jest w porządku, suche, żadnych luzów, amortyzatory też dobre; jeździć, nie przejmować się. 0 zł. :8)

b) stacja diagnostyczna nr 2 - my tu panie widzimy luz na drążku kierowniczym i z lewej strony na przekładni kierowniczej; na dowód tego poruszamy sobie intensywnie kołami na wyłączonym silniku i coś tam lekko stuka przy zmianie kierunku. 20 zł. :8)

c) mój zaufany mechanik (T. Polanowski - Barwna 51, Toruń) - męczyliśmy, sprawdzaliśmy, wszystko przejrzeliśmy, jeździć, nic nie robić, wszystko jest w porządku, świetny samochód, pozazdrościć; jak się ostro czepiać to może kiedyś trzeba będzie wymienić ten drążek kierowniczy, ale to nie teraz, wszystko jest oryginalne i sprawne. za kompleksowy przegląd - 50 zł :8)

Do sedna. Mnie to stukanie wkurza. Co mam robić?! :?:

Jak się zdenerwuję to wymienię te tuleje bo z tego co czytałem to minimalne luzy objawiają się właśnie w ten sposób, a nie da się ich zdiagnozować bez zdejmowania samych tulei z auta. Dobrze kombinuję? :roll:

Z góry dzięki za odpowiedzi

I sorry za długi wywód. :shock:

Pozdrowienia!

• Członkowie klubu
Opublikowano
Łączniki stabilizatora, albo brak zabezpieczeń klocków hamulcowych na zaciskach.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Łączniki stabilizatora, albo brak zabezpieczeń klocków hamulcowych na zaciskach.

A skąd akurat takie podejrzenia, jeśli mogę wiedzieć?

Opublikowano

nie wiem czy akurat to wina tulejek wahacza - ich uszkodzenie raczej powoduje "pływanie" auta oraz niestabilne zachowanie podczas jazdy niż "czyste stukanie".

Stuki przeważnie pochodzą od: sworzni wahacza, łączników stabilizatora, drążków kierowniczych, klocków hamulcowych .....

Proponuję wjechać na porządne szarpaki (najlepiej na dobrej stacji diagnostycznej ), gdzie przy okazji będzie płyta do badania zbieżności układu kierowniczego.

Pzdr,

Opublikowano

Tak jak kolega zapodał, najprawdopodobniej jest to lącznik stabilizatora, charakterystyczne jest przy wolnej jeździe ciche pukanie

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jestem piekarzem i strzelam :mrgreen: A poważnie; napisałes przecież w jakiej sytuacji dzieję się Twój problem, więc odpowiedziałem co jest najbardziej prawdopodobne :idea:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań