Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja kupuje diesle nie dla zużycia ON,a dla Nm :twisted:

To co powiesz, że 3.0 diesel jest szybszy od M5, bo ma więcej Nm ?

Opublikowano
Ja kupuje diesle nie dla zużycia ON,a dla Nm :twisted:

To co powiesz, że 3.0 diesel jest szybszy od M5, bo ma więcej Nm ?

Diesel zdecydowanie szybszy. :D

Ale tylko na dluzszym dystansie, M5 bedzie tankowac 2x czesciej niz diesel a przewaga mocy nie nadrobi tyle czasu co spedzi na stacji :)

Opublikowano
Diesel zdecydowanie szybszy. :D

Ale tylko na dluzszym dystansie, M5 bedzie tankowac 2x czesciej niz diesel a przewaga mocy nie nadrobi tyle czasu co spedzi na stacji :)

Z czystej ciekawosci policzylem to :D Dystans 1000km, 530d ->218PS -> 245km/h vs M5 -> 507PS -> 320km/h (bez blokady). Dla 530d przyjalem 15L/100km, dla M5 40L/100km. Obydwa maja zbiornik 70 litrow. Warunki labolatoryjne. 530d potrzebuje 2 tankowan zeby przejechac ten dystans, M5 potrzebuje 5 tankowan. Tankowanie przyjalem ze zajmuje 5 minut. 530d przejedzie 1000km w 4h i 5min. + 10min. tankowanie = 4h i 15min.

M5 przejedzie w 3h i 8min. + 25min. tankowanie = 3h i 33min.

Opublikowano

Zaliczyłem tydzień temu blisko 1000km przejażdżkę w pojedynkę, na zasadzie: 450km w jedną stronę, ~4 godz. przerwy i 450km z powrotem tą samą trasą. Łącznie ~540km autostradą, ~400km zwykłą trasą i reszta po mieście. Na trasie jazda spokojna ale dynamiczna, wyprzedzam kiedy chcę i co chcę ale staram się jechać w granicach 90-110 km/h, na autostradzie jazda szybka ale z dbałością o silnik i turbinę a więc obroty w bezpiecznej odległości od czerwonego pola, średnio ~3000-3600 obrotów i prędkość ~150-160 w jedną stronę (jazda w dzień) i ~150-180 w drugą (po północy, malutki ruch), gdy trzeba było zwolnić, nawet znacznie, bo oba pasy zajęte nie było potrzeby redukowania biegu: zwalniam do 100 km/h, droga wolna więc gaz i dynamiczny odjazd bez pozostawiania za sobą czarnej chmury (w zasadzie to bez żadnego dymku widocznego w lusterku). Wszystko lekko łatwo i przyjemnie, również bez dieslowskich atrakcji dla ucha, które w środku po prostu niezbyt różnią się od benzyny i żaden antyfan klekotów bmw nie wmówi mi że jest inaczej ;p. Średnie spalanie wyszło 6,4 - na autostradzie rosło do 6,8-7,1 a potem na trasie spadało do 6 (czyli dla samej trasy po autostradzie musiało być znacznie poniżej 6 żeby średnia wyszła 6).

Przyjemność z jazdy 10, spalanie 10, agresja 0 ;)

Opublikowano

Przyjemność z jazdy 10

hehehe Roberto daj spokój, jak można pisać o przyjemności męczenia 4 cylindrówki na autostradzie z klekotem w tle.

Przyjemność węża w kieszeni to rozumiem :lol:

Opublikowano

Przyjemność z jazdy 10

hehehe Roberto daj spokój, jak można pisać o przyjemności męczenia 4 cylindrówki na autostradzie z klekotem w tle.

Może Ty daj spokój? Jeden woli pomęczyć 4-cylindrowego klekota w e46, drugi V8 w e34, a jeszcze inny V12 w e65. Peace. Pozdr ; )

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano

Przyjemność z jazdy 10

Nie zauważyłem, żeby cokolwiek się męczyło (no może poza kilkoma sąsiadami z trasy) i jeszcze specjalnie dla takich jak ty wspomniałem o braku dieslowskich atrakcji dobiegających uszu kierowcy a mimo to próbujesz mi wmówić ten klekot :roll:

Opublikowano

NIe widze żadnej innej zalety, śmierdzi (stąd Niemcy sie wyprzedają z dieslli bo kilku letni ma niższą klase czystości niż 14 letnia benzyna), klepie, i szlag trafia oszczędności na paliwie podczas pierwszej awarii.

Jeśli auto nowe, na gwarancji, to ok, można sie potoczyć, i pooszczędzać.

Używka, bez gwarancji, to porażka na dłuższą mete.

Już nawet nie pisze o wrażeniach i przyjemności z jazdy.

Acha, no i mówcie co chcecie, ale diesle nie jeżdżą, ot co.

A z jakimi to dieslami miał kolega doczynienia forując tak miażdżącą opinię ?? Opis pasuje do 20letniego autobusu z Sanoka :)

Pzdr

Opublikowano

a dzisiaj choćby z 535d na trasie właśnie :)

I zdania nie zmieniam po tym.

Opublikowano

:lol: Zapewne wiatrak z niego zrobiłeś ?

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano
a co w tym takiego śmiesznego ?

Tzn. dla mnie pocieszna jest satysfakcja z jaką to piszesz, bo piszesz to trochę tak, jakby to był Twój życiowy cel ;) Ale nie interpretuj tego jakoś negatywnie... :)

Ale przede wszystkim prowadzisz trochę niefortunne porównania. Jak można porównywać 3.0 R6 z bodajże 4.4 V8 ? Najlepiej gdybyś się zmierzył z e34 z silnikiem od 745d ;), bo choć to nierealne, wydaje się być właściwym porównaniem - podobne pojemności, jeden i drugi to V8.

Opublikowano

Boogie, bardzo chętnie zweryfikuję legendarne osiągi Twojego V8.

Czekam na prv.

Pzdr,

Opublikowano

Czekam na prv.

Pzdr,

Tak z ciekawości pytam,

masz przenośną hamownię?

Opublikowano

Czekam na prv.

Pzdr,

Tak z ciekawości pytam,

masz przenośną hamownię?

A musi mieć przenośną czy stacjonarna wystarczy?

Opublikowano
:D Nawet gdybym miał to raczej moglibyśmy powiedzieć o weryfikacji parametrów silnika. Osiągi to zdecydowanie test uliczny.
Opublikowano
Stawiam $ przeciwko orzechom, że e34 będzie górą. Tak z przekory i przekonania co d sŁuszności stwierdzenia, że wartość auta jest odwrotnie proporcjonalna do umiejętności kierowcy.
Opublikowano
535d Berniego, o ile sie dowiedziałem jest bardzo mocno różna niż normalne 535d :)
Opublikowano
Jakub, bez względu na wynik liczy się dobra zabawa. Boogie obiecał że będą jeszcze M5 E34, więc sparring uważam za ciekawy. Wszystkie auta mają 6 biegowe manuale i ważą podobnie,krańcowo różna jest zato charakterystyka ich motorów. A co do umiejętności kierowców, to jazda po prostej nie wymaga ich za wiele :D
Opublikowano
Jakub, bez względu na wynik liczy się dobra zabawa. Boogie obiecał że będą jeszcze M5 E34, więc sparring uważam za ciekawy. Wszystkie auta mają 6 biegowe manuale i ważą podobnie,krańcowo różna jest zato charakterystyka ich motorów. A co do umiejętności kierowców, to jazda po prostej nie wymaga ich za wiele :D

Mam nadzieję, że będzie relacja na forum.

Dobrej zabawy :)

Na przyszŁość dajcie kilka zkrętów, trochę piasku i też się przyŁączę