Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Panowie, przymierzam się do przesiadki z omegi 2,5 v6 do A8 albo e38. O audi zebrałem już wszystkie informacje natomiast o bymce nie wiem za dużo, tylko tyle co było w wikipedi. W gre wchodzi tylko 750 :twisted: . Oto moje pytanka: Czy skrzynia ma możliwość ręcznego zmieniania biegów czy tylko pełny automat ( w A8 tiptronic ma tryb ręczny), jaka jest pojemność zbiornika paliwa? Ile wchodzi oleju w silnik i w skrzynie? Co ile tys.km. zmienia się olej w skrzyni? Ile kosztuje razem z częściami wymiana rozrządu?Czy te automaty są bardzo awaryjne? No i ogólnie jak się tym jezdzi :D ? O spalanie nie pytam bo domyślam się że pali tak jak A8 4.2, od 15 do nieskończoności :D Czy są wersje z napędem na 4 kółka? I czy to prawda że do jakiś tam obrotów pracuje tylko 6 cylindrów a po przekroczeniu jakiejś granicy zaczyna pracować drugie 6? Wiem że dużo pytań ale licze że pomożecie mi w wyborze i odpowiecie na wszystkie. Edytowane przez ZIEMBA
Opublikowano
DAREX, od rana siedze i przeglądam forum szukajką. To czego nie znalazłem napisałem wyżej, no może poza tym jak się jeżdzi tą bymką :D Reszty naprawde nie moge znależć i już dostaje oczopląsu od siedzenia przy kompie. Wiem że takie marudy jak ja są wkurzające bo jestem w omegaklubie i tam też są tacy, ale starzy urzytkownicy powinni pomagać takim nowicjuszą :D
Opublikowano

Dobra zacznijmy od tego, zatytułuj poprawnie wątek, w 750 był steptronic czyli możliwość manualnej zmiany biegów.

Rozrządu sie nie wymienia, 750 w przeciwieństwie do A8 4.2 ma łańcuch a nie pasek.

Automat różnie bywa inni sobie chwalą inni nie....

Nie ma wersji 750 z napędem na 4 koła.

I wszystkie BMW zawsze chodzą na wszystkie cylindry!!!

Opublikowano
WIELKIE dzięki Darex! Prosił bym jeszcze kogoś o napisanie ile wchodzi oleju do silnika i skrzyni i jaką ma pojemność zbiornik paliwa
Opublikowano

jezdzilem A8 4.2 quatro z 1998 roku i poczawszy od pozycji za kierownica, przechodzac przez mozliwe wyposazenie, a skonczywszy na prowadzeniu - uwazam ze A8 nie ma startu do E38 !!! kupno A8 to byl moj blad - takiego auta z taka pojemnoscia nie sprzedaje sie od reki na gieldzie i relatywnie trudno pozbyc sie tego. musialem sporo poczekac nim przesiadlem sie wreszcie na e38. musze dodac ze nie jestem jakims nawiedzonym fanatykiem bmw - szukalem po prostu komfortu w aucie i "duszy"

odnosnie e38 to:

ja mam skrzynie steptronic - mozna zmieniac biegi recznie sekwencyjnie ale musze to napisac - automat robi to zdecydowanie lepiej i we wlasciwym momencie. moj jest bezawaryjny jak na razie i jazda nim jest bajeczna.

napedu 4x4 nie ma ale jest naped na tyl :) czyli jak wylaczysz kontrole trakcji to lepiej uwazaj zeby tyl nie wyprzedzil przod ale wlasnie za ta drapieznosc kocha sie te auta.

do 750 wchodzi w silnik okolo 7 litrow oleju - wymiana okolo 530 zl w aso. zbornik paliwa ma 95 litrow a wlasciwie sa to dwa zbiorniki dla rozlozenia masy.

po wlaczeniu silnika pracuje od razu 12 cylindrow - to nie jest chrysler hemi zeby mu sie dolaczaly cylindry. efekt jest taki ze jak zapalam silnik to cale otoczenie od razu nerwowo sie oglada. brzmienia V12 nic nie zastapi.

rozrzadu nie zmienialem i jak na razie mnie to nie interesuje. lac benzyne i jezdzic.

wg mnie najwiecej frajdy daje V12 i bogate wyposazenie, a w szczegolnosci: koniecznie jasna skora, radio z DSP i zmieniarka, skrzynia steptronic, nawigacja z TV, telefon, lusterka fotochromowe, czujnik deszczu, ksenony, pompowane podgrzewane fotele, elektroniczne amortyzatory z regulacja twardosci, felgi 18 " czy chocby szyby podwojne atermiczne, multifunkcujna kierownica czy czujniki parkowania i wiele innych ciekawych rzeczy. w e38 jest mase gadzetow i ciekawych rozwiazan technicznych ktorych nie opisuje sie przy sprzedazy auta ale one sa. audi tez oczywiscie jest bogate ale owczesnej serii 7 nie dorownuje. uwazam ze A8 z 1998 roku nie ma startu do E38 z tego samego roku.

Opublikowano

No to już wsystko wiem :D Dzięki panowie! Tylko tego oleju cuś mało wchodzi, do mojej V6 wchodzi 6 a do V12 tylko 7? Ale skoro tak mówicie to pewnie tak jest.

Darex, nie wiem jak teraz mam zmienić tytuł :oops:

Opublikowano
Czy skrzynia ma możliwość ręcznego zmieniania biegów czy tylko pełny automat ( w A8 tiptronic ma tryb ręczny),

Możesz zmieniać ręcznie - ale jest to trudne do wykorzystania, bo jak już chcesz dać bieg wyżej to jedziesz 160km/h i czas raczej hamować niż przyśpieszać - to znaczy nie ma poczucia frajdy że sekwencyjnie sobie wrzucasz biegi - generalnie droga się kończy, albo już masz prędkość światła. Komputer to robi najlepiej za ciebie, nie ma się co kopać z koniem.

jaka jest pojemność zbiornika paliwa?

95l - ale często jest problem z przeciekającym zbiornikiem jak lejesz pod korek - generalnie na stacjach benzynowych zawsze kupa śmiechu, kiedy obsługa pyta się "Za ile" - -"400" - "tyle nie wejdzie!" etc.. ;-)

Ile wchodzi oleju w silnik i w skrzynie?

nie chce skłamać ale chyba 12 i 7 - ale sprawdź, nie pamiętam. Dużo.

Co ile tys.km. zmienia się olej w skrzyni?

Teoretycznie nigdy, w praktyce rekomenduje się zmianę oleju na starcie a potem co 100 000km,

Ile kosztuje razem z częściami wymiana rozrządu?

Kosztuje tyle co inne 750 które NIE wymaga zmiany rozrządu - jest to jakiś kosmos, zresztą, musisz zobaczyć czy znajdziesz mechanika który się na tym zna / jest w stanie to zrobić - kolega przechodził przez zmiane silnika 30% to mechanika, reszta to czujniki / + elektronika.

Czy te automaty są bardzo awaryjne?

Bezawaryjne - jak wymienisz olej, i nie walisz do dechy za każdym razem spod świateł, to nic się nie stanie - ja zawsze sie toczę tak do 30-50 kmh, dopiero potem cisnę dalej.... chyba ze obok jest ekipa Calibra Team / Mondi, wtedy trzeba ich ukarać, tak wiem że to naiwne. ... ;-)

No i ogólnie jak się tym jezdzi Very Happy ?

Napewno lepiej niż każdym nowym samochodem do 250 000 PLN na drodze.... e38 750 to jest:

Najwięcej koni

najwięcej luksusu

najwięcej prestiżu

najwięcej Co2

najwiecej martwych krów\najwięcej telefonów/faxów na 4 kołach

najwięcej przyśpieszenia

za najmniejsze pieniądze - stosunek złotówek do bajerów jest największy z możliwych.

Wałkowałem temat S8 / W220 - dopiero od S600 2003+ rok w turbinach zaczyna się wyższy poziom motoryzacji.

...fajne rzeczy można robić - ostatnio Bentley GT sie zdziwił że stary trup im siedział na zderzaku przy 230 km/h (ok, to nie było zbyt mondre, ale za 35 000 pln robisz to co samochód za 750 000 PLN więc jest tu jakaś logika)

Na drodze tylko jeden samochód jest mocniejszy - S600 w turbinach, albo kwadrat w AMG .. a tak to nie ma mocnych generalnie... chodzi o przyśpieszenie od 160 do 220 - cały czas idzie kiedy wszystko zdechło - nowa seria 7 daje rade dopiero od 750+ audi to tak od 4.2 jak już leci czarny dym to trochę szybciej idzie... a tak to spokojnie.

O spalanie nie pytam bo domyślam się że pali tak jak A8 4.2, od 15 do nieskończoności Very Happy

Nie pali tyle co myślisz. 90% wypowiedzi odnośnie spalania to bajki, zresztą kogo to obchodzi?

Czy są wersje z napędem na 4 kółka?

nie. nie ma potrzeby masz systemy trakcji, nic się nie stanie w zakrętach / na mokrym etc.

I czy to prawda że do jakiś tam obrotów pracuje tylko 6 cylindrów a po przekroczeniu jakiejś granicy zaczyna pracować drugie 6?

nie, to ma W220 S600

Wiem że dużo pytań ale licze że pomożecie mi w wyborze i odpowiecie na wszystkie.

Wal śmiało, mamy dwie 750 na stanie i przerabiałem już dużo motywów - nie daj sobie wcisnąć kitu że 740 to to samo etc. bajki.

Pozdrawiam,

K.

www.specops.pl
Opublikowano
W gre wchodzi tylko 750

ja przymiarzam sie do sprzedazy mojego auta w pazdzierniku.

jesli jestes zainteresowany kupnem w tym terminie to nie krepuj sie :wink:

http://forum.7er.pl/images/signatures/212758479446f629c8be0f9.png