Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam trzeba jeździć wciąż na światłach ale zauważyłem że nikt nie jeżdzi na xenonach tylko ja :lol: Jeśli nie trzeba jeżdzić na xenonach to w jaki sposób ustawić to pokrętło??
Jedno serce,jedno bicie,kocham BMW ponad życie...
Opublikowano
W mojej w pozycji "0" sa stale zalaczeone swiatelka (bez xenonow) , tylko same pierscienie - wtedy nie dziala podswietlenie deski.
Opublikowano
W dzień jezdzisz na 0 a w nocy na ksenonach nie? a mi się zdawało że 0 to są świtała postojowe??
Jedno serce,jedno bicie,kocham BMW ponad życie...
Opublikowano
mam pytanie.. u mnie jesli przekręce całkowicie w prawko to mam swiatła mijania, xenon, a czym rozni sie, jesli przekręcil bym calkowicie w lewo, ?? Bo ja zadnej roznicy nie widze .. Jest namalowany taki sam znaczek tylko widac na nim literke "A" Może xenony same sie poziomuja??
Opublikowano
A to automat, w zaleznosci od natezenia swiatla auto decyduje czy wlaczyc swiatla, np wlacz na auto i wjedz w dzien do tunelu a po chwili swiatla sie zapala. Ja nie jezdze na ksenonach w dzien gdyz mam amerykanskie swiatla do jazdy dziennej czyli o polowe zredukowane swiatla dlugie, u mnie swieca sie kierunki z przodu, zredukowane dlugie i obwodki na postojowych, xenony kierunki i obwodki na mijania i automacie. Generalnie amerykanskie dzienne zapalaja sie od razu po wlaczeniu stacyjki, mozna to przeprogramowac za 50 pln w serwisie ale mi to nie przeszkadza i oszczedza xenony
Opublikowano
W dzień jezdzisz na 0 a w nocy na ksenonach nie? a mi się zdawało że 0 to są świtała postojowe??

na 0 w x5 e70 sa swiatla drogowe bez ksenonow

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może wprowadźmy właściwą nomenklaturę, bo widać że część wypowiadajacych się nie ma zielonego pojęcia, o czym mówi:

- światła pozycyjne - w 'X' są to ringi z przodu i czerwone z tyłu;

- światła mijania - zwane też krótkimi;

- światła drogowe - zwane popularnie długimi.

Jak mówi mój kolega 'jeśli zawiodły wszystkie sposoby, czas sięgnąć po instrukcję': konfiguracja świateł jest różna na różne rynki. W Europie włączające się wraz z silnikiem (pod ustawieniem '0') światła pozycyjne to tzw. konfiguracja skandynawska (ze wzgledu na specyficzne przepisy dotyczące oświetlenia), gdy nic się nie dzieje, mamy do czynienia z konfiguracją kontynentalną.

Pozycja 'A' na pokrętle oznacza, jak wspominał któryś kolega, automatyczne włączanie/ wyłączanie świateł przez czujnik zmierzchu/ natężenia światła (w x3 wyposażenie opcjonalne wraz z czujnikiem deszczu).

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Mam pytanie odnośnie świateł w x3 z 2004r., Jak aktywować światła do jazdy dziennej poza serwisem? Czy w ogóle da się to zrobić, lampy są xenonowe bez ringów, może to bixenony? nie wiem na lampach akurat się nie znam i nie potrafię ich rozróżnić ;p
Opublikowano
Podbijam pytanie, wie ktoś bo jakoś nie chce mi się jak na razie jechać 80 km do najbliższego serwisu.