Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam szanownych kolegow poniownie powiecie mi gdzie jest czujnik wentylatora klimy w 740d z 2001 roku??? chyba chodzi o tego co jest w chlodnicy (tak mi powiedziano ) bo ma problem z wentylatorem caly cza sie zalcz nawet jak klima nie chodzi i pracuje na pelnych obrotach i wlasnie mechanik mi podpowiedzial ze moze to byc uszkodzony czujnik jak cos wiecie na ten temat prosze o pomoc dziekuje
Opublikowano
twoja E38 ma prawdopodobnie wentylator klimy z plynnym sterowaniem. wiatrakiem klimy steruje wiec komputer. mozesz miec walniety modul komputera.
http://forum.7er.pl/images/signatures/212758479446f629c8be0f9.png
Opublikowano
Sprawa może być bardziej skomplikowana ponieważ wentylator klimy może się załączać również jak są problemy z chłodzeniem silnika (może masz padnięte visco), ale to powinno wyjść na komputerze jakim sygnałem jest w danej chwili sterowany wentylator czy syganłem z klimatyzacji czy też sygnałem z silnika. Jeśli by przyczyną był silnik to znaczy, że jest coś nie tak z jego chłodzeniem.
Opublikowano

Jest jeszcze jedna pozornie banalna opcja:

sprawdzałeś filtr pyłkowy ?

Jak jest zapchany i powietrze słabo bije, to komp załącza jako wspomagajłący (? chyba) wiatrak klimy, albo ten podstawowy głośniej słychać bo bije powietrze stłoczone i w kabinę słabiej dowiewa.

Powietrze częściowo jest zasysane wówczas przez kanał od klimy, przec co czuje się, że jest chłodniejsze