Skocz do zawartości

525 TDS: Kontrolka ASC zapalila sie i nie gasnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, wczoraj zapalila mi sie swiecaca na zolty kolor kontrolka pod licznikiem, takie kolko z trojkatem w srodku, pojawiala sie wczesnie tylko gdy recznie wylaczalem (przyciskiem pod klimatronikiem) guzikiem ASC.

Tym razem zapalila sie bez powodu i nie gasnie nawet po probie wciskania guzikiem. Dodam,ze nic mechanicznie w aucie nie grzebalem...

Co moze byc tego przyczyna? ps. probowalem tez sprawdzic w praktyce czy kontrola faktycznie nie dziala czy pali sie jedynie kontrolka... probowalem wprowadzic auto w kontrolowany poslizg i zaboksowac kolami ale warunki na nie wiele pozwolily ale "chyba" kontrola dziala.

W kazdym badz razie, co o tym myslicie?????

Opublikowano

Czytałem na ten temat w innych postach... dużo tego jest na forum, ale skoro już zacząłeś nowy wątek to odpowiem: prawdopodobnie to czujnik ABS'u odpowiada za świecącom kontrolkę. Sprawdź w bezpiecznych warunkach, czy auto jest "kontrolowane" i jeśli tak jest, wymień czujnik i skasuj błąd komputerem...

Gdybym nie miał racji niech mnie ktoś poprawi.

A Ty poszukaj trochę na forum, a napewno znajdziesz odpowiedź

Pozdrawiam!

///Mpower
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gdyby to była wina czujnika ABS'u to nie świeciłaby się tylko kontrolka od trakcji.

Ja miałem taki sam problem. Powodem tego była przetarta linka od kontroli trakcji. Jej koszt to 35 zł. Wymiana bardzo prosta.

Daj znać jak znajdziesz przyczynę.

Opublikowano
Gdyby to była wina czujnika ABS'u to nie świeciłaby się tylko kontrolka od trakcji.

Ja miałem taki sam problem. Powodem tego była przetarta linka od kontroli trakcji. Jej koszt to 35 zł. Wymiana bardzo prosta.

Daj znać jak znajdziesz przyczynę.

Dokładnie, kolega "Sołtys" ma rację. Wystarczy tą linką poruszać (lekko poszarpać) w komorze silnika (w E39 tak po prawej trochę wyżej stojąc twarzą do auta), zgasić i odpalić motor i kontrolka na jakiś czas zgaśnie. Ale po 2 - 3 dniach znowu się zaświeci. Wymiana.

...

Opublikowano

Ja bym proponowal komputer podpiac a dopiero potem cos wymieniac.

Zapalona kontrolka ASC moze onzaczac wiele. poczawszy od czujnikow absu a skonczywszy nawet na jego pompie lub czym gorszym.

Faktem jest, ze czujniki absu czesto fixuja, ale ja bym najpierw zdiagnozowal komputerem.

pozdro

Opublikowano
Ja bym proponowal komputer podpiac a dopiero potem cos wymieniac.

Zapalona kontrolka ASC moze onzaczac wiele. poczawszy od czujnikow absu a skonczywszy nawet na jego pompie lub czym gorszym.

Faktem jest, ze czujniki absu czesto fixuja, ale ja bym najpierw zdiagnozowal komputerem.

pozdro

Czesc jestem tu nowy i mam podobny błąd kontrolka sie swieci no i co gorsza kontorla trakcji nie dziala. jak kupilem samochod wszystko dzialalo ok, nagle nie wiadomo dlaczego kontrolka sie zaswiecila i terz swieci caly czas. Jutro jade na komputer sprawdzic co jest jak cos to dam znac co to bylo.

mam jeszcze pytanie bylem u paru mechanikow i kazdy ma inna opinie na moj problem, kiedy jezdze bez wlaczonej klimatyzacji wszystko jest ok, ale jak tylko wlyacze ja to po chwili rosnie mi temperatura na wskazniku temperatury, powiedzcie jak mieliscie taki problem co to jest bo sam nie wiem, wogloe nie chodzi wentylator od klimy no i to tez chce sprawdzic czy to cos z elektronika. Niektorzy mechanicy twierdza, ze to wina sprezarki od klikmy bo lekko zegocze jak sie zalaczy klima, a nie ktorzy mowia mi zebym uruchomil wentylator i sprawa bedzie rozwiazan, dlatego przed wymiana poszczegolnych czesci chce sie was poradzic.