Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kurcze juz kupilem w ASO BMW 255zl bez znizki bo mieli walniete kompy :mad2:

Ale przeplacilem co do tego z Allegro :duh:

Dalem do lakiernika auto mam 3 elementy do malowania zderzak caly poprawka na masce ale sa odpryski wiec chyba cala machna i blotnik. :|

wiec mysle ze za tydzien bede wymienial olej w skrzyni i filtr :cool2:

mysle ze pobawie sie tez przy tych zaworkach EGR czy jak to sie nazywa

jak szalec to szalec :norty:

Diesel Forever x5
  • Odpowiedzi 135
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Nie chcę zapeszać bo mówią że świeczka przed zgaśnięciem mocniej świeci ale do rzeczy. Po upuszczeniu niedawno oleju wydawało mi się że skrzynia zapina bardziej miękko i ładnie spina lockup. Jak pisałem mogła to być autosugestia jak niektórzy mają po nalaniu jakichś super dodatków do paliwa. W każdym razie przeleciałem od upustu około 1.5k i faktycznie skrzynka chodzi elegancko. To tyle, mam nadzieję że to nie "ostatni błysk" :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i stało się.

Skrzynia weszła w tryb awaryjny co ciekawe na postoju przed odpaleniem.

Po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu komunikat

się już nie pojawił ale to chyba początek końca co ?

Mam się bać gdzieś dalej wypuszczać ?

Wczoraj rozładował mi się akumulator prawie do zera,na tyle że wykasował się zegar i inne ustawienia kompa. Auto zostało odpalone z urządzenia rozruchowego i pojechałem. Błąd ASB wyskoczył dziś. Czy to zdarzenie mogło mieć wpływ na sterownik skrzyni ?

• Członkowie klubu
Opublikowano

Wczoraj rozładował mi się akumulator prawie do zera,na tyle że wykasował się zegar i inne ustawienia kompa. Auto zostało odpalone z urządzenia rozruchowego i pojechałem. Błąd ASB wyskoczył dziś. Czy to zdarzenie mogło mieć wpływ na sterownik skrzyni ?

Nie chce krakać, ale mogło...

1. Czy kable zostały wpięte bezpośrednio do aku czy wykorzystałeś wyprowadzenie (+) w komorze silnika?

2. Po uruchomieniu silnika, zgodnie z tym co nakazuje instrukcja, należy włączyć jak największą ilość odbiorników energii (światła, ogrzewanie szyby, ogrzewanie siedzeń itd) a dopiero potem odłączyć kable - ma to na celu zminimalizowanie gwałtownego skoku napięcia w instalacji, który może (ale niekoniecznie musi) uszkodzić elektronikę w aucie - a jak wiemy jest tam tego trochę :duh:

3. Może być też tak, że ten komunikat o błędzie był spowodowany właśnie rozładowanym aku i skrzynia jest w porządku. Zazwyczaj błąd ASB wyskakuje podczas pracy skrzyni (czyli podczas jazdy) i to jest wtedy powód do zmartwień. Na Twoim miejscu jeździłbym jak do tej pory, jeśli błąd się powtórzy i to podczas jazdy wtedy do warsztatu ASB i w pierwszym rzędzie diagnoza komputerowa.

Pozdrawiam!

• Moderatorzy
Opublikowano
Nie chcę zapeszać bo mówią że świeczka przed zgaśnięciem mocniej świeci ale do rzeczy. Po upuszczeniu niedawno oleju wydawało mi się że skrzynia zapina bardziej miękko i ładnie spina lockup. Jak pisałem mogła to być autosugestia jak niektórzy mają po nalaniu jakichś super dodatków do paliwa. W każdym razie przeleciałem od upustu około 1.5k i faktycznie skrzynka chodzi elegancko. To tyle, mam nadzieję że to nie "ostatni błysk" :D

To się często zdarza po zaniku zasilania.Było o tym już parę razy na forum.

Opublikowano

Nie chce krakać, ale mogło...

1. Czy kable zostały wpięte bezpośrednio do aku czy wykorzystałeś wyprowadzenie (+) w komorze silnika?

Pod maską wpięli choć chcieli do baterii podłączyć.

2. Po uruchomieniu silnika, zgodnie z tym co nakazuje instrukcja, należy włączyć jak największą ilość odbiorników energii (światła, ogrzewanie szyby, ogrzewanie siedzeń itd) a dopiero potem odłączyć kable - ma to na celu zminimalizowanie gwałtownego skoku napięcia w instalacji, który może (ale niekoniecznie musi) uszkodzić elektronikę w aucie - a jak wiemy jest tam tego trochę :duh:

O tym nie wiedziałem:/

3. Może być też tak, że ten komunikat o błędzie był spowodowany właśnie rozładowanym aku i skrzynia jest w porządku. Zazwyczaj błąd ASB wyskakuje podczas pracy skrzyni (czyli podczas jazdy) i to jest wtedy powód do zmartwień. Na Twoim miejscu jeździłbym jak do tej pory, jeśli błąd się powtórzy i to podczas jazdy wtedy do warsztatu ASB i w pierwszym rzędzie diagnoza komputerowa.

No jeżdżę. Dzisiaj nic się nie działo, mam nadzieję że będzie ok..sporo wydatków teraz mam:/

Opublikowano
To się często zdarza po zaniku zasilania.Było o tym już parę razy na forum.

Właśnie dlatego dopisałem później o tym rozładowaniu, bo trafiłem na coś takiego na forum seata. No i wygląda na to że w naszych pojazdach też tak jest.

Dzięki za info.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zaświećcie koledzy na sekundę zapalniczki nad zmarłą ASB.

W tym temacie się zaczęło i w tym kończy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam.

Od niedawna jestem posiadaczem E39 530D w automacie, tu na forum naczytałem się wielu opinii o automatycznej skrzyni biegów i...już sam nie wiem co sądzić, opinie są tak różne że się w głowie kręci. Chyba pojadę do jakiegoś serwisu sprawdzić jaka to skrzynia i jaki jest jej stan (w serwisie BMW w Bielsku Białej twierdzą że nic nie trzeba robić). Niepokoi mnie jeden dziwny objaw, mianowicie przy gwałtownym przyśpieszaniu jest OK ale puszczając pedał przyśpieszenia odczuwa się takie dziwne "walnięcie".

Czy zna ktoś dobry sprawdzony serwis w Krakowie?

Proszę o link do strony serwisu lub choćby nr. telefonu.

Mam taki sam problem z moja skrzynią , napisz czy po wymianie oleju to "walniecie" przy puszczaniu pedału przyzpieszenia umilkło?

Opublikowano
Mam taki sam problem z moja skrzynią , napisz czy po wymianie oleju to "walniecie" przy puszczaniu pedału przyzpieszenia umilkło?

Nie, po wymianie oleju nie ustało. Po naprawie skrzyni tak.