Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Stan mierzymy na D przy pracującym silniku i temp. silnika 50st.

Będę Ci musiał puki co zaufać, mam wrażenie że widziałeś jak to robią ?

Mam rację?

• Odpowiedzi 135
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W seriwisie na 100% wezma.

Ja od razu po kupnie pojechalem na sprawdzenie.

..ciach....

Za darmo to moga ci w aso serwis oleju skasowac ( podobno ).

Hehe..też miałem już styczność z ASO...niczego się nie dowiedziałem a zapłaciłem 260 zeta.

Znaczy sorry dowiedziałem się że się nie zmienia oleju w skrzyni i że ASB nie generuje błędów.

• Moderatorzy
Opublikowano
Stan mierzymy na D przy pracującym silniku i temp. silnika 50st.

Będę Ci musiał puki co zaufać, mam wrażenie że widziałeś jak to robią ?

Mam rację?

Widziałem ,ba a nawet robiłem za "operatora" i wachlowałem dźwignią :norty:

Następny raz już wymieniałem sam bo okazało się że wlano mi inny olej Esso od ZF..... :evil:

Opublikowano
Widziałem ,ba a nawet robiłem za "operatora" i wachlowałem dźwignią :norty:

Następny raz już wymieniałem sam bo okazało się że wlano mi inny olej Esso od ZF..... :evil:

Aha, czyli bedę miał prawidłowo.

Jutro pojeżdżę i postaram się przyuważyć czy drgania są przy niższych prędkościach i czy zanikają przy wyższych..mam nadzieję że to nie sprzęgło, było by lipnie.

Ale wcześniej nie miałem tego, ciekawa sprawa. Jeżdżę raczej spokojnie w granicach 100 / 140 - za dużo pkt. na koncie :] Raczej bym to zauważył, naprawdę mocno telepie :/

• Moderatorzy
Opublikowano
Poszukaj wątków o padniętym konwertorze ale nie popadaj w paranoję bo najczęściej każdy go podejrzewa a później się okazuje że to opona bądź podpora wału..
Opublikowano
Poszukaj wątków o padniętym konwertorze ale nie popadaj w paranoję bo najczęściej każdy go podejrzewa a później się okazuje że to opona bądź podpora wału..

Podpora wału powiadasz...w jaki sposób ją sprawdzić?

Edit

Przejechałem się do Katowic i spowrotem (100km), przy prędkości 80 nic nie czuć, przy 90 zaczyna już troszkę drżeć i drżenie wzrasta wraz ze wzrostem prędkości - przy 150 drgania są tak silne że strach się więcej rozpędzać. Czym auto bardziej rozgrzane tym wibracje są mocniejsze, wracając odpuściłem już przy 140 bo bałem się ze coś odpadnie. Pomimo że święto idę do garażu i zmienię po cichu przednie koła na zimowe, zobaczę co będzie. Może to rzeczywiście opona i to by pasowało do rozgrzania, jak wróciłem to sprawdzałem ciśnienie i było w każdym kole o 0.3 bara wyższe.

Edit v2

No i jednak opona:/ Przereklamowane te P7

Opublikowano

A więc wrażenia z jazdy:

- zrobiłem 1k km od wymiany, nie zauważyłem zmiany na lepsze i co mnie cieszy na gorsze :dance:

- jest coś czego wcześniej pewnie nie zauważyłem bo rzadko używam tempomatu.

Mianowicie podczas jazdy z dużej góry na tempomacie, hamowanie silnikiem wygląda tak jakby co chwilę skrzynia wysprzęglała - czyli takie niewielkie szkubnięcia.

Czy ktoś u siebie zaobserwował podobne zjawisko?

Dodam dla jasności że nie dotykałem ani pedału hamulca ani przyspieszenia.

Norma w ASB czy mam się stresować? :D

• Moderatorzy
Opublikowano
A więc wrażenia z jazdy:

- zrobiłem 1k km od wymiany, nie zauważyłem zmiany na lepsze i co mnie cieszy na gorsze :dance:

- jest coś czego wcześniej pewnie nie zauważyłem bo rzadko używam tempomatu.

Mianowicie podczas jazdy z dużej góry na tempomacie, hamowanie silnikiem wygląda tak jakby co chwilę skrzynia wysprzęglała - czyli takie niewielkie szkubnięcia.

Dodam dla jasności że nie dotykałem ani pedału hamulca ani przyspieszenia.

Norma w ASB czy mam się stresować? :D

Może zredukowała?

• Członkowie klubu
Opublikowano

U mnie tez lekko szarpnie jak redukuje bieg przy hamowaniu silnikiem, looozik :mrgreen:

Opublikowano
U mnie tez lekko szarpnie jak redukuje bieg przy hamowaniu silnikiem, looozik :mrgreen:

No to spox.

Przyczepności tam.

Opublikowano

2k od wymiany.

Skrzynka zimna zapina elegancko.

Ciepła natomiast ma fochy. Długo się "zastanawia"czy zmienić czy nie.

Przy zwykłym ruszaniu w granicach 1.8k do 2k obrotów czuć wyraźnie zmianę biegów. Jazda po mieście z prędkością do 60km/h to stale obroty w granicach 1.8k do 2k. Jak popuszczę z gazu zapina wyższy bieg. Na trasie z większymi prędkościami wszystko ok. Dep do podłogi i wszystko wraca do normy. Przy dynamicznej jeździe bez zarzutu. Następny raport niedługo.

• Moderatorzy
Opublikowano
Jak chcesz ja ładnie nauczyć pracy zresetuj komp skrzyni.
Opublikowano
Jak chcesz ja ładnie nauczyć pracy zresetuj komp skrzyni.

Czy mechanik który kasował mi poduszkę tym samym kompem zresetuje skrzynię? Są tam jakieś specjalne chwyty, czy się wciska reset i już?

Bo facet kompa ma ale też ma okulary jak dno od kufla, a popatrzyć nie da.

Po resecie trzeba jakoś specjalnie jeździć czy po prostu dep i jazda?

• Moderatorzy
Opublikowano

Reset można zrobić najprostszym interfejsem nawet z pod Carsoftu.

Poszukaj na forum są ty jakieś magiczne opisy nowej adaptacji choć ja po prostu normalnie jeździłem.

Opublikowano

Poszukaj na forum są ty jakieś magiczne opisy nowej adaptacji choć ja po prostu normalnie jeździłem.

Czyli mechanik spokojnie to zrobi.

Czy Ty po resecie rzeczywiście odczułeś różnice? Mógłbyś coś więcej napisać o tym?

• Moderatorzy
Opublikowano

Czy Ty po resecie rzeczywiście odczułeś różnice? Mógłbyś coś więcej napisać o tym?

Jak już pisałem wcześniej wlano mi zły olej do skrzynki z czasem nabierała nowych manier tzn. zmieniała biegi w innym zakresie niż wcześniej po resecie ok.

Opublikowano

Jak już pisałem wcześniej wlano mi zły olej do skrzynki z czasem nabierała nowych manier tzn. zmieniała biegi w innym zakresie niż wcześniej po resecie ok.

No i właśnie wróciłem od mechanika..nie wiem co to ma za kompa ale nie ma tam nic do ASB. Czyli nie byle jaki soft musi być chyba albo inne gniazdo. Nad pedałem gazu mam jakieś okrągłe gniazdo, może to to? Ale on i tak nie ma okrągłej końcówki.

Opublikowano

No i właśnie wróciłem od mechanika..nie wiem co to ma za kompa ale nie ma tam nic do ASB. Czyli nie byle jaki soft musi być chyba albo inne gniazdo. Nad pedałem gazu mam jakieś okrągłe gniazdo, może to to? Ale on i tak nie ma okrągłej końcówki.

• Moderatorzy
Opublikowano
Funkcja nazywa się "EGS Erase"
Opublikowano
Funkcja nazywa się "EGS Erase"

U niego nie ma takiej funkcji, jedynie co mi zrobił to skasował jakiś stary błąd świec żarowych, dostępu do ASB nie ma.

A odłączenie akumulatora nie da rady?

Opublikowano
Pojechałem do serwisu boscha zresetować kompa. Podłączyli odpalili oprogramowanie, najpierw jedno potem drugie, na obu skrzynia była widoczna ale nie było funkcji resetowania ani adaptacji. Jedynie się dowiedziałem że skrzynia elektronicznie jest sprawna i że nie miała komunikacji z ECU. Stówa poszła, różnicy żadnej.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Pojechałem do serwisu boscha zresetować kompa. Podłączyli odpalili oprogramowanie, najpierw jedno potem drugie, na obu skrzynia była widoczna ale nie było funkcji resetowania ani adaptacji. Jedynie się dowiedziałem że skrzynia elektronicznie jest sprawna i że nie miała komunikacji z ECU. Stówa poszła, różnicy żadnej.

W Carsofcie jest zakładka chyba"zaawansowane" w niej reset kompa skrzyni i głównego .

Opublikowano
W Carsofcie jest zakładka chyba"zaawansowane" w niej reset kompa skrzyni i głównego .

Oni tam nie mają carsoftu, jeden nie zapamiętałem jaki, drugi delphi. Facet twierdził że gdyby była możliwość resetowania AG to przecież by to zrobił, pokazywał mi że da się zresetować ECU silnika, ale skrzyni nie. No ale nie ma tego złego, przynajmniej wiem że w elektronice wszystko ok.

Pobrałem z rapida Carsoft 6.5 z ciekawości, jest coś takiego jak EGS erase. Dzwoniłem teraz do faceta, mówi że to kasowanie błędów jeśli są. U mnie nie było.

Co myślicie o tym:

http://www.allegro.pl/item421163620_hitinterfejs_do_bmw_87_04_carsoft_6_5_inpa_ediabas.html

Przyda mi się to?

• Moderatorzy
Opublikowano

Dokładnie coś takiego.

To jest kasowanie adaptacji a nie błędów.Błędy kasuje się w innej zakładce.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

4k od wymiany i kolejny raport, pewnie ostatni.

Skrzynka non stop w permanentnym poślizgu, biegi zapina jak chce - raz prawie nie wyczuwalnie, raz szarpie że aż tył przysiada i nie jest to zależne od tego jak deptam tylko od jej widzimisię. Chyba zapomniała co to jest lockup:/

Pewnie nie jest to spowodowane wymianą oleju, ale znajomy mech powiedział mi: "jak chodziła to po coś tam wkładał pazury?"

No...to tyle.

Jak wam skrzynka chodzi to w ogóle na nią nie patrzcie, taka moja rada.