Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chciałem tylko pokazać że nie boję się policji mam auto jakie chciałem póki co mnie nie złapali ale wiem że to nielegalne, mam laminat więc bardzo łatwo zerwać. :cool2:

no i tak trzymać :cool2: :cool2: :cool2:

nie może wróg nas złamać :D

Opublikowano

Ja jeździłem dobre pół roku z przednimi dość mocno przyciemnionymi aż mnie nie złapali. Co więcej w trakcie tego pół roku miałem kontrole i nic... nawet wtedy jak szukali dziury w całym i podawali moje dane przez radio. Nic! A kiedyś jadę sobie spokojnie rano podjechali za mną na światłach potem wyprzedzili, kazali zjechać i alternatywa: albo dowód albo zrywam. Wybrałem to drugie... może źle zrobiłem.

Druga sprawa to piecowe przyciemnianie jest legalne chyba tylko dlatego że to gradient a nie jednolite. Koło lusterek jest przeźroczyste a z tyłu może być całkiem czarne.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ja sie mylę tylko masz wyrozumiałych policjantów w swoim mieście. W wielu innych jest tak, że z miejsca dostajesz mandat, jak pyskujesz to nawet 500 zł. Z tym odebraniem dowodu to musi być tak jak piszesz.

To podlega pod art. 96 § 1 pkt

od 50 do 200 zł

Opublikowano
szyby te mogą być przyciemniane jedynie przez producenta, gdyż nie ma możliwości przeprowadzenia badań na zgodność z wymaganiami Regulaminu R43 ECE na próbkach jednostkowych.

cytat z linku powyzej. wg mnie wniosek jest jeden, piecowe przyciemnianie moga uznac za "fabryczne", bo nie bedzie nic naklejonego na szybie. tyle. a policja nie poprze swojego domniemania ze szyby maja zbyt mala przepuszczalnosc, bo tego najzwyczajniej nie sprawdza zadnym urzadzeniem podczas kontroli ;]

mialem ostatnio dosyc wnikliwa kontrole, ale nie zapytali nawet o atest na tylne szyby.

BMW E34 1989 r. 2.4td 20.03.08 - 24.08.08 (stłuczka i śmierć pompy wtryskowej)

http://www.polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/30920

Opublikowano
mialem ostatnio dosyc wnikliwa kontrole, ale nie zapytali nawet o atest na tylne szyby.

A niby po co mieli pytać? Tylne szyby mogą być całkowicie zaciemnione oby nie było efektu lustra z zewnątrz.

Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano
Należy również pamiętać, iż w przypadku oklejenia ww. szyb należy posiadać przy sobie i okazać przy kontroli drogowej „Zaświadczenie o instalacji folii samochodowej”, w którym znajdować się powinny następujące dane:

- data instalacji,

- nazwa/nazwisko właściciela pojazdu,

- marka pojazdu,

- nr nadwozia/rejestracji pojazdu,

- typ folii,

- nr oznakowania (zgodny z oznakowaniem na szybach i z numerem Świadectwa z badań),

- pieczęć i podpis zakładu wykonującego usługę.

Format tego zaświadczenia powinien być wielkości nadającej się do przechowania z innymi dokumentami samochodu (dowód rejestracyjny itp.)

a trzeba dokladnie czytac ;] swoja droga, mam lekki refleks ;p

BMW E34 1989 r. 2.4td 20.03.08 - 24.08.08 (stłuczka i śmierć pompy wtryskowej)

http://www.polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/30920

Opublikowano

Najwyraźniej Pan podkomisarz nie zna taryfikatora. Zresztą nie ma się co dziwić, bo w tym kraju nawet Prezydent, profesor prawa nie potrafi zrozumieć konstytucji.

http://www.grupa33.jgora.pl/Article214.phtml

Ten tekst z przytoczonego linku powstał jakiś czas temu, o jego aktualności jednak świadczy niedawno wyemitowany program w telewizji (miesiąc temu), gdzie policjanci ze Szczecina potwierdzali wysokość grzywny, czyli 500 zł. Być może dorzucają jeszcze za coś albo kierują się innym paragrem. Trzeba by było ich o to zapytać.

Opublikowano
Należy również pamiętać, iż w przypadku oklejenia ww. szyb należy posiadać przy sobie i okazać przy kontroli drogowej „Zaświadczenie o instalacji folii samochodowej”, w którym znajdować się powinny następujące dane:

- data instalacji,

- nazwa/nazwisko właściciela pojazdu,

- marka pojazdu,

- nr nadwozia/rejestracji pojazdu,

- typ folii,

- nr oznakowania (zgodny z oznakowaniem na szybach i z numerem Świadectwa z badań),

- pieczęć i podpis zakładu wykonującego usługę.

Format tego zaświadczenia powinien być wielkości nadającej się do przechowania z innymi dokumentami samochodu (dowód rejestracyjny itp.)

a trzeba dokladnie czytac ;] swoja droga, mam lekki refleks ;p

Ok, trzeba mieć to zaświadczenie. A swoją drogą po co? Jak sobie tylne szyby zalepię gazetą to co wtedy?

Prowadzę swoje życie, a nie BMW