Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie,kupiłem auto od szwagra który na stałe mieszka w niemczech tam tez ma zarejstrowane auto, szwagier zgodził się żebym ja przez jakiś czas jeżdził na jego numerach(niemieckich)w polsce

ktoś mi powiedział że nie moge tak jezdzić,czy to prawda?

Opublikowano

Jeżeli właścicielem pozostaje Twój szwagier (obywatel niemiec), to nie będzie przeciwskazań dla jazdy na piemieckich numerach, ale na badania techniczne musisz jeździć do niemiec.

Jeżeli kupiłeś to auto, to masz obowiązek jeździć po Polsce na polskich numerach.

Opublikowano

A co jeśli tzw. "pięciodniówki" straciły ważność?

Auto ma już przegląd i opłacone OC. Mogę nim jeździć do czasu wydania decyzji przez Urząd Celny i Skarbówkę i późniejszej rejestracji?

Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli właścicielem pozostaje Twój szwagier (obywatel niemiec), to nie będzie przeciwskazań dla jazdy na piemieckich numerach, ale na badania techniczne musisz jeździć do niemiec.

Jeżeli kupiłeś to auto, to masz obowiązek jeździć po Polsce na polskich numerach.

Jeżeli w dowodzie rejestracyjnym wciąż będzie widniał szwagier jako właściciel i auto na blachach niemieckich to może mieć nieprzyjemności w kontakcie z Władzą. Albo będzie miał pełnomocnictwo/upoważnienie od szwagra na jazdę tym autem (może nawet w formie notarialnej, tego nie wiem).

Umowa kupna-sprzedaży jest dokumentem stwierdzającym zmianę właściciela ale w takim razie musi się on zmienić w dowodzie rej. A że pewnie autor posta nie ma meldunku w Niemczech to nie przerejestruje auta na siebie..... Więc jak napisał na-piechote czeka krzych81 rejestracja auta w Polsce.

pozdrawiam

Paweł