Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w dniu 6.06.2008r na 363km drogi Warszawa-Katowice dostałem fotkę,

radar był aktywny i flesz był także..

i tu mam do Was pytanie: po jakim czasie może przyjść fotka?

doszły mnie słuchy,ze po 30 dniach jak nie przyjdzie to mogę to olać i nie przyjąć czy to prawda? Jak to z tym jest? :wink:

Lubię jak diesel objeżdża benzynę, to miłe...
Opublikowano

kolego fotki zazwyczaj dochodzą do 30 dni,ale zdarza się że dojda po upływie tych dni!!!

A co wtedy zrobisz nie przyjmiesz to znając nasza Władze,to będziesz musiał się włóczyć po sądach-warto :?: :?: :?:

Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano
Policja interpretuje to jako 30 dni od ujawnienia wykroczenia, czyli od momentu jak zgrają z dysku fotki i je odczytają (to jest ujawnienie). Od tego momentu mają 30 dni na wysłanie Ci zdjęcia - nie mniej bardzo trudno dojść kiedy tak naprawdę odczytali to zdjęcie, a kiedy wysłali do Ciebie.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
moga tez zadzwonic do ciebie zebys sie osobiscie pofatygowal na najblizsza ci komende policji.jak tak mialem kilka lat temu. :mrgreen:
Opublikowano
Zdjęcia przychodzą w czasie 2-4 tygodni. Nie chce zapewniac, że po 30 dniach stają się nieważne, ale napewno jest jakiś limit czasu... Dowiem sie dokładnie od znajomego policjanta i odpowiem Wam czy "można się już cieszyc po 30 dniach" :D
///Mpower
Opublikowano

powinno coś rozjaśniać: Art. 45. (49) § 1. Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu.

z kodeksu wykroczeń

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam słowa przedmówcy. Żeby trochę rozjaśnić w tym temacie to informuję, że Policja (Straż Miejska) mają na ukaranie sprawcy w postępowaniu mandatowym 30 dni od daty ujawnienia sprawcy.

Poza tym punkty za naruszenia ulegają przedawnieniu i są usuwane z ewidencji po upływie roku od daty naruszenia chyba, że przed upływem tego okresu kierowca dopuścił się naruszeń za które liczba punktów ostatecznych i wpisanych tymczasowo ( za czyny w których organem rozstrzygającym jest sąd) przekroczyła 24 punkty, a w przypadku kierowców posiadających prawo jazdy poniżej 1 roku – 20 punktów.

Oznacza to po pierwsze, że między bajki należy włożyć opowieści, że wystarczy odmówić przyjęcia mandatu i bawić się przed sądem bo nie dostaniemy punktów. Prawdą jest wprawdzie, że sąd punktów nam nie naliczy w wyroku, ale zrobi to Policja uaktywniając nam owe punkty tymczasowe, które mamy już na swoim punkcie od daty ujawnienia sprawcy wykroczenia.

Po drugie, nieprawdą jest, że w ten sposób unikniemy przekroczenia limitu 24 pkt. bo zanim sąd sprawę rozpozna to się nam część punktów przedawni. Smutną prawdą dla nas kierowców jest fakt, że punkty się nam kasują po roku, za wyjątkiem sytuacji kiedy przed upływem tego okresu kierowca dopuścił się naruszeń za które liczba punktów ostatecznych i wpisanych tymczasowo przekroczyła 24 punkty. Wynika to z faktu, że punkty tymczasowe uaktywniane są na naszym koncie z datą popełnienia wykroczenia, a nie z datą uprawomocnienia się wyroku skazującego

Obrazując to hipotetyczną sytuacją. Załóżmy, że Pan X ma w miesiącu kwietniu 16 pkt karnych. W dniu 4 maja zostaje nagrany przez wideorejestrator i otrzymuje prezent w postaci 10 pkt karnych i mandatu w wysokości 500 zł. Oczywiście odmawia jego przyjęcia bo wie, że spowoduje to przekroczenie 24 pkt i utratę prawa jazdy i liczy na to, że mu się upiecze bo 28 maja "kasuje" mu się 8pkt. Zapisuje ponadto się jak najszybciej na szkolenie i po jego odbyciu w dniu 4 czerwca otrzymuje 6 pkt rabacik :norty: Wynikałoby, że na dzień 5 czerwca jego stan punktowy wynosił 2 pkt i może spać spokojnie bo nawet jak dostanie te 10 pkt to bedzie miał ich dopiero 12, nic bardziej mylnego ... :x

Wyrok skazujący zapada w miesiącu listopadzie i punkty tymczasowe w wysokości 10 pkt, "uaktywniają" się na jego koncie z datą 4 maja :mad2: i system informuje, że na ten dzień kierowca przekroczył 24 pkt.

Jakie jest zdziwienie pana X kiedy w miesiącu grudniu otrzymuje skierowanie na dodatkowy egzamin sprawdzający :mad2:

Ku przestrodze :worried: :worried:

Edytowane przez voshon
Opublikowano

i tak nie możemy sie smucić aż tak bardzo. Dla porównania w (!!! )NIEMCZECH(!!!) jest tak, iż punkty kasują się dopiero po dwóch latach jeśli w tym czasie delikwent nie zdobył nowych - jeśli zdobywa to stare się nie kasują tylko dodają - więc o wiele łatwiej stracić prawko u naszych zachodnich sąsiadów :)

A tu jeszcze kilka słów o postępowaniu mandatowym ze strony policji:

W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć jedynie, gdy:

1. schwytano sprawcę wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia /nałożenie grzywny może nastąpić aż do upływu 14 dni od daty ujawnienia czynu/,

2. stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawy czynu - w tym także w razie potrzeby po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie po ujawnieniu wykroczenia/nałożenie grzywny może nastąpić aż do upływu 30 dni od daty ujawnienia czynu/.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wyrok skazujący zapada w miesiącu listopadzie i punkty tymczasowe w wysokości 10 pkt, "uaktywniają" się na jego koncie z datą 4 maja :mad2: i system informuje, że na ten dzień kierowca przekroczył 24 pkt.

Voshom, groch z kapustą.....

Nie ma żdnych punktów tymczasowych, i nic nie ma prawa być wpisane na naszym koncie dopóki sąd nas nie uzna winnymi - w przypadku odmowy przyjęcia mandatu.

Punkty karne implikuje nałożenie kary za popełnienie wykroczenia.

Warunkiem nałożenia kary jest uznanie winy przez popełniającego wykroczenie.

Prawo jednak pozwala mu nie zgodzić się w organem, który w taki czy inny sposób stwierdza popełnienie wykroczenia.

a wyrok skazujący, a raczej uznający nas winnymi popełnienia wykroczenia, tylko powoduje przyznanie nam wstecz niejako, punktów karnych.

Policja nie ma prawa nic nam wpisywać w naszej kartotece.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Voshon, groch z kapustą.....

Nie ma żdnych punktów tymczasowych, i nic nie ma prawa być wpisane na naszym koncie dopóki sąd nas nie uzna winnymi - w przypadku odmowy przyjęcia mandatu.

Punkty karne implikuje nałożenie kary za popełnienie wykroczenia.

Warunkiem nałożenia kary jest uznanie winy przez popełniającego wykroczenie.

Prawo jednak pozwala mu nie zgodzić się w organem, który w taki czy inny sposób stwierdza popełnienie wykroczenia.

a wyrok skazujący, a raczej uznający nas winnymi popełnienia wykroczenia, tylko powoduje przyznanie nam wstecz niejako, punktów karnych.

Policja nie ma prawa nic nam wpisywać w naszej kartotece.

Napisałem to "łopatologicznie", żeby wszyscy zrozumieli w czym rzecz :norty: A co do punktów "tymczasowych" to jest to moje określenie, niemniej jednak są one przypisane do sprawcy wykroczenia od momentu ujawnienia tego sprawcy, uaktywniają się jednak w momencie udowodnienia winy, czyli przyjęcia mandatu albo prawomocnego skazania.

Nie zmienia to faktu, że oboje mamy rację :lol:

Opublikowano
Jeżeli zrobiono wam zdjęcie fotoradarem to macie 30 dni od momentu popełnienia wykroczenia na zapłacenie mandatu, niezależnie od tego czy o fakcie zrobienia fotki wiecie czy nie. Po upływie 30 dni sprawa kierowana jest przez policję do sądu. :norty:
Opublikowano
Jeżeli zrobiono wam zdjęcie fotoradarem to macie 30 dni od momentu popełnienia wykroczenia na zapłacenie mandatu, niezależnie od tego czy o fakcie zrobienia fotki wiecie czy nie.

lekko dziwne.nie sadzisz ze pierwsze powinienem zobaczyc fotke, a potem miec 30 dni na zaplacenie??

Opublikowano
Jeżeli zrobiono wam zdjęcie fotoradarem to macie 30 dni od momentu popełnienia wykroczenia na zapłacenie mandatu, niezależnie od tego czy o fakcie zrobienia fotki wiecie czy nie.

lekko dziwne.nie sadzisz ze pierwsze powinienem zobaczyc fotke, a potem miec 30 dni na zaplacenie??

Jak powinno być, a jak jest to dwie różne sprawy. Takie mamy prawo. Jesli policja nie zdąży Cię powiadomić w ciągu 30 dni to automatycznie sprawę kieruje do sądu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jeżeli zrobiono wam zdjęcie fotoradarem to macie 30 dni od momentu popełnienia wykroczenia na zapłacenie mandatu, niezależnie od tego czy o fakcie zrobienia fotki wiecie czy nie. Po upływie 30 dni sprawa kierowana jest przez policję do sądu. :norty:

A skąd niby mam wiedzieć jaka wysokościa mandatu mnie ukarali i ile przekroczyłem predkość? Sam mam sobie wyliczyc metodą oszacowania?? :?: Nie sądzę, jest zdjecie rpzychodzi na nim jest mprekdosc godzina itp i tyle i wedlug jakis zestawien płace okresloną wartośc, kwotę mandatu.

Opublikowano

A skąd niby mam wiedzieć jaka wysokościa mandatu mnie ukarali i ile przekroczyłem predkość? Sam mam sobie wyliczyc metodą oszacowania?? :?: Nie sądzę, jest zdjecie rpzychodzi na nim jest mprekdosc godzina itp i tyle i wedlug jakis zestawien płace okresloną wartośc, kwotę mandatu.

Zgadza się płacisz mandat wg taryfikatora, ale jeśli przekroczony zostanie termin 30 dni od momentu popełnienia wykroczenia to żaden policjant nie wystawi ci już mandatu choćby nawet chciał. Sprawę może skierować jedynie do sądu. Wiem bo sam wystawiam takie mandaty :). Pozdrawiam.

Opublikowano
hehehe kolega policjant, serdeczne pozdrowienia dla kolegi pchor_1 :twisted2:
  • 6 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

odgrzeje temat - czy jest jakas podstawa prawna ktora okresla termin kiedy moze przyjsc bo dotychczas widze same gdybanie.

czy jak przyjdzie po 3 miesiacach moge odmowic przyjecia?

Sprzedam e90 320d 163km , wiecej info na PW

http://files.tinypic.pl/i/00648/l0zon5mzpefi_t.jpg

Opublikowano
odmowic mozesz zawse ale jak przyszedl to zaplac bo gwarantuje ci ze sad grodzki bedzie grany

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D