Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

e60 to dość obszerne auto i ma spory bagażnik, ale modelowa polska rodzina 2+2 nie jest w stanie wybrać się nad morze bez dodatkowego bagażnika dachowego ;) Z poprzedniego auta został mi bagażnik dachowy thule rapid system który po wymianie belek i tzw. kit'ów na odpowiednie do 5 mogę zamonotwac w nowym aucie. Pytanie czy taki bagażnik thule to najlepsze rozwiązanie w tym aucie. Czego Wy używacie u siebie? Pytam bo w accordzie nie było to idealnie spasowane.

ps. auto jak widać odebrane :)

Opublikowano

BOX dachowy to jedyne rozwiązanie żeby powiększyc przestrzeń ładunkową ,ale sedan na moje potrzeby jest w zupełności wystarczający i nigdy nie korzystałem z takich dodatków

hej

Opublikowano

Ja mam E39, pływam na desce i po wstępnym rozpoznaniu zdecydowałem się kupić oryginalny bagażnik. Nie wiem jak jest w E60, ale w E39 nieoryginalne, ale renomowanych producentów posiadają pokryte gumą stopki i musza stać na dachu. BMW zadbało o swój interes i jedynie oryginalne montuje się w rynienkach pod klapkami przy pomocy śrub. Oryginalny w ASO to był koszt 550 PLN, ja nówkę-sztukę w kartonie kupiłem na Allegro za 400 PLN+20 PLN przesyłka. Za nieoryginalny nowy, renomowanego producenta (oczywiście ze stopkami) musiałbym dać około 350-380 PLN. W Hondzie Civic Coupe miałem taki na stopkach i się z niego wyleczyłem, bo nie da się za szybko jechać z bagażem na dachu, a przynajmniej z deską, bo mocowanie się potrafiło luzować od wibracji... Nie wiem jak inni koledzy, ja polecam mimo wszystko oryginał...

pzdr

thenygoos

P.S. Dodam, że oryginalny ma śruby z unikalnym kluczem i byle ciul nie zdejmie Ci bagażnika od ręki i bez przygotowania (zakupiony oddzielnie zestaw śruby+klucz to około 180 PLN). W trakcie szukania oferty na Allegro dla bagażników zdekompletowanych (bez klucza i śrub osiągały 549 PLN :twisted2:)

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Ja mam thule spirit 780 black + oryginalne poprzeczki BMW. Moim zdaniem ze wszystkich modeli dostępnych na rynku najlepiej komponuje się z linią e60. Jest dośc cichy i do pewnych;) prędkości na pewno nic się nie dzieje (przynajmniej mi nic się nie stało, ale lepiej chyba nie utrzymywac przez dłuższy czas takich prędkości przy większym wietrze chociażby ze względu na hałas temu towarzyszący, ale także pewnie i bezpieczeństwo - producent zaleca jazdę z prędkością do 130km/h).

Używałem go tylko przy wypadach w góry. Co prawda upchnąłem tam dwie pary nart, dwie pary kijków, dwie pary butów narciarskich + dwie deski snowboardowe (jedna 165 cm w wersji wide - a więc stosunkowo duża, druga trochę mniejsza) i dwie pary butów snowboardowych, ale trochę mi zajęło właściwe ułożenie tego, aby się zmieściło. Największy problem tkwi w tym, że jest on stosunkowo niski i właśnie z tego wynikały kłopoty normalnym rozłożeniem bagażu.

Jeżeli będziesz chciał to mogę spróbowac:) wstawic zdjęcie (nigdy tego nie robiłem) mojego auta z zamontowanym boxem dachowym. Pozdrawiam.

P.S. Tak przeczytałem jeszcze raz Wasze posty i do końca nie jestem pewien czy chodziło o bagażnik dachowy w formie boxu, ale zostawiam post;)

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano

Dzieki za odpowiedzi. Chodziło mi bardziej o sam system mocowania niż box. Box mam i to o takich rozmiarach, że wózek dzieciecy wchodzi niemal bez składania ;)

Chodziło mi raczej o elementy mocujące poprzeczki do dachu. W accordzie 'łapy' bardzo lekko uszkodziły obrzeże dachu. W e60 montuje sie w podobny sposób i nie chce popełnić gafy i zniszczyć auta.

Opublikowano
Widać masz podobne doświadczenia jeśli chodzi o bagazniki z "łapkami" stojącymi na dachu... O ile sposób mocowania bagażnika E60 jest taki sam jak w E39 to polecam mimo wszystko oryginalny. Nic Ci się nie poluzuje i nie uszkodzi...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png