Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Słuchajcie mam problem. Pewnego razu jak wracałem z pracy autem włączyłem dmuchawe na przednią szybę na poziom '4'. W pewnym momencie usłyszałem głośny tak jakby wystrzał gdzieś w okolicach maski i wyłączyła się dmuchawa. Okazało się że przestał dzialać wentylator na kabine i aktualnie nie leci mi żadne powietrze do środka auta, czy to zimne czy ciepłe. Czy ktoś może mi poradzić gdzie szukać przyczyny tej sytuacji? Czy może to być walnieta nagrzewnica? Proszę o pomoc
Opublikowano

ja mam e30, ale myślę, że problem jest bardziej związany z silnikiem od dmuchawki niż z nagrzewnicą.

Nagrzewnica może zostać uszkodzony jeśli jakieś elementy z wentylatora uderzyły w nią a więc warto sprawdzić przy naprawie. W e30 można łątwo dojść do silnika od dmuchawki od strony silnika. Nie wiem jak to jest w e36, ale szukałem na forum wątków na ten temat. Oto jeden z nich:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=63007&highlight=silnik+wentylator

:D

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano

Dzieki kolego. Napewno sprawdze czy to silniczek dmuchawy. Ale mam jeszcze jedno pytanie, czy gdy jest np walniety silniczek dmuchawy to wogole nie bedzie lecialo zadne powietrze, czy to zimne czy cieple?

Dzieki za porade

Opublikowano
Jeśli silniczek nie chodzi, to jedynie pod wpływem nadciśnienia powietrza na zewnątrz samochodu może powietrze docierać do środka samochodu. Jednak nie jest to duża ilość powietrza. . . i to niezależnie od nastawienia na zimne lub na ciepłe powietrze.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano

Czy padła sama dmuchawa (skoro nie kręci) najszybciej sprawdzić miernikiem czy dostaje zasilanie z rezystora dmuchawy tzw (jeż).

Dlaczego z rezystora? Dlatego, że bezpośrednio z rezystora napięcie idzie już prosto do dmuchawy.