Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Forumowicze. W piątek postanowiłem wymienić amortyzatory w moim autku, mianowicie przód. Zakupiłem ok miesiaca temu komplet Sachsa z odbojami, miałem efekt grzechotania wiec wymienlem rowniez poduszki amortyzatorów...co prawda ekekt grzechotki na małych nierownościach w lewym przednim kole nie zniknal, ale problem jest inny. Zaraz po wymianie czyli w pitaek wieczorem zauwazyłem niepokojące objawy. Wcześniej autko było stabilne pomimo jednego walniętego amortyzatora, natomiast teraz po wymianie przodu przy prekdości powyzej 60km/h i wiecej jak jade prosto i skrece kierownicą w miare szybko np. w celu ominiecia jakiejs przeszkody, to autko po prostu pływa, boje sie pomyslec co by bylo przy wiekszej predkosci bo chyba by mnie wawalilo z drogi, ale mozesie myle. Jak jade prosto i skrece kierę dosc szybko w prawo i w lewo to juz w ogole masakra. amortyzatory nowe, w zawieszeniu luzow nie ma w zakretach trzyma sie lepiej niz przed wymiana, ale na tej prostej pływa, ktos ma jakies sugestie, tylko bez propozycji wymiany wszystkiego. Czy one musza sie ulozyc?? moze??
Opublikowano
ja mam opony 17 cali szerokość 235 i tez pływam na koleinach .za szerokie jak na nasze drogi.wczesniej miałem bmw3 i opony 215 bnyło o wiele lepiej
Kierowca BMW bez punktów karnych? Nie ma takiego... no chyba że uciekł...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Lukas a byłeś ustawić zbieżność? Jeśli nie to zrób to w porządnym zakładzie gdzie dadzą ci wydruk ustawień przed i po ustawianiu.

Jeśli jesteś z Łodzi to polecam:

Diaguma

94-104 Łódź ul. Obywatelska 94

tel.: 42 6899655,

Opublikowano
sprawdz gumy na drazku stabilizacyjnm, i na wahaczach ja mam podobny efekt jak zawieje boczny mocniejszy wiatr,i tylko czekam kiedy All(czyli nasz Sebo)Cars zacznie dziłac w swoim juz Serwisie i mykam do niego jako 1 klient bo jest napradwe Spoko Kolega!!!!!Kto zana to wie kto nie to jak pzna sie nie zawiedzie(pozdro Dla Ciebie Sebo:P). Wracajac do pytania mma nadzieje ze pomoc moje bedzie trafna

Czerwna bo??...bo szybsza xD

http://www.ctr.pl www.kamery.pl

Opublikowano
Lukas a byłeś ustawić zbieżność? Jeśli nie to zrób to w porządnym zakładzie gdzie dadzą ci wydruk ustawień przed i po ustawianiu.

Jeśli jesteś z Łodzi to polecam:

Diaguma

94-104 Łódź ul. Obywatelska 94

tel.: 42 6899655,

Dziekuje DRAY, niezwłocznie zrobię to, tylko czasu nie ma ciągle praca i praca, amortyzatory lezaly miesiac bo nie mialem kidy podjechac wymienic :| mniejsza z tym. dzieki za sugestie jestem z Łodzi, zadzwonie i sie umówie. Co do opon jak kolega pisał wcześniej to mam 225 na profilu 55 i wcesniej było okej, problem pojawil sie zaraz po wymianie i naprostej tylko

Opublikowano
amortyzatory lezaly miesiac

jeśli leżały to przed montażem cza je było już w pionie kilkakrotnie wyciągnąć i wsunąć

no i montaż -- zamontowałeś zgodnie z symbolami na nalepkach ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli kolega nie ustawiał zbieżności po wymianie amortyzatorów i tych poduszek to naturalne jest że samochód zachowuje się dziwnie. Poza tym jeśli jest coś nie tak z autem to na badaniu wyjdzie czy któreś koło nie stoi po innym kątem niż wynika to z danych fabrycznych.

Zbieżnością zajmuję w tym warsztacie taki starszy facet - jest naprawdę niezły. Czasem zastępuje go jakiś młody chłopak więc wtedy lepiej sobie darować.

Opublikowano
amortyzatory "leżały" ale postawilem je w pionie wiedząc o co chodzi, cały czas stały w pionie w pudełkach, niestety czasu nie miałem aby wczesniej wymienic :mad2: . zobacze jak wyjdzie sprawa w tym zakłądzie, chociaz nigdy nie słyszałem, aby po wymianie amorkow trzeba było ustawiac zbieżnosc, ale nie zaszkodzi, nie znam się wiec pytam, dziekuje za wszelkie rady :) a efektu grzechotania w lewym przednim kole nie zlikwidowałem :mad2: myslalem ze to wlasnie zuzyte poduszki amortyzatorów ale lipa, osłona tarczy idealnie sie trzyma, wiem ze juz pare osób miało ten problem lub tez nadal ma, niestety nie wyeliminowalem tego, cóz narazie wazniejsza sprawa aby autko prowadzilo sie pewnie, a grzechotaniem na małych nierownosciach zajme sie później
Opublikowano

Mialem taki przypadek że łożysko sie tukło! Jezli nie masz zadnych luzów na wahaczach to przyjzyj sie piascie!

amortyzatory "leżały" ale postawilem je w pionie wiedząc o co chodzi, cały czas stały w pionie w pudełkach, niestety czasu nie miałem aby wczesniej wymienic :mad2: . zobacze jak wyjdzie sprawa w tym zakłądzie, chociaz nigdy nie słyszałem, aby po wymianie amorkow trzeba było ustawiac zbieżnosc, ale nie zaszkodzi, nie znam się wiec pytam, dziekuje za wszelkie rady :) a efektu grzechotania w lewym przednim kole nie zlikwidowałem :mad2: myslalem ze to wlasnie zuzyte poduszki amortyzatorów ale lipa, osłona tarczy idealnie sie trzyma, wiem ze juz pare osób miało ten problem lub tez nadal ma, niestety nie wyeliminowalem tego, cóz narazie wazniejsza sprawa aby autko prowadzilo sie pewnie, a grzechotaniem na małych nierownosciach zajme sie później
Tomek
Opublikowano

Co się dzieje gdy amortyzatory leżą na płask. Ja również wymieniłem amorki i auto nie za dobrze się prowadzi (oczekiwałem czegoś więcej)

Amorki u mnie leżały 2-3 dni co mogło im się stać? Czy można coś zrobić już po ich zamontowaniu?

Opublikowano
a przeciez nie wiadomo ile leza zanim je kupimy nic z nimi nie jest przeciez. a kwestia pływania to nie wiem bede mial czas to w tygodniu podjade na zbieznosc
Opublikowano
a przeciez nie wiadomo ile leza zanim je kupimy nic z nimi nie jest przeciez. a kwestia pływania to nie wiem bede mial czas to w tygodniu podjade na zbieznosc

To byłaby paranoja ,bo wiadomo jak traktuje się części w polskich magazynach . Takie pierdoły są ze sprzęgłami wiskotycznymi ,z oponami itd. itp. To po co są nowe jak wystarczy ,żeby leżały nie tak jak potrzeba przez 2-3 dni i ...się zepsuły ? To byłaby jakaś Afryka dzika .

Opublikowano
witam moje autko tez plywalo nie dalo sie nim wogole jezdzic po koleinach. mam 530 d kombi,opony Pirelli P Zerp Rosso 235/45/17.opony z gornej pulki. Na drodze baz kolein rewelacja ale jak tylko sa koleiny to tragedia. Wlasnie w sobote wymienilem na Good Year F1 i jest rewelacja jak bym wsiadl do innego auta koleiny sa niwyczuwalne !!!!!!!!!!!!zaznacze ze opony produkcji niemieckiej.
Opublikowano
Czy one musza sie ulozyc?? moze??

One będą twardsze po kilkuset kilometrach - tylko takie ułożenie nastąpi. Pływanie jest czymś innym.

Dray ma rację - zbieżność jest tu kluczowa.

Sprawdż też ciśnienie w oponach. Mała rzecz, ale bardzo ważna.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano
Kiedys moj kolega kupił nowe amorki u Smorawinskiego w Poznaniu...pocieszył sie moze 2 tygodnie...oba były całkowicie zuzyte,oczywiscie serwis wymienił na nowe dwie sztuki,znow kilka tyg i ta sama sytuacja...oddali pieniadze i kolezka kupił jakies tam monrolki czy inne w jakims sklepie.Po problemie.Czyzby były jakies zlezałe?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Panowie otóż sprawa po dłużzym czasie wróciła. Nie miałem czasu aby zrobić tego wcześniej więc udałem się do warsztatu gdzie panowie się znają na rzeczy i co mi powiedzieli? - otóz zbieżność okej idealnie, natomiast mam luz na wahaczu z przodu tym prostym dolnym bodajże. Czy to moze być przyczyną tego że autko jest niestabilne podczas kontrowania toru jazdy przy wikeszej prędkości. zamówiłem oba te wahacze na jedną i druga stronę chociaz tylko jeden mam walnięty. Najlepsze jest to ze na szarpakach nic nie wyszło dopiero ręcznie dało się wykryć luzy. Nic więcej w przednim zawiasie nie jest luźne tylko ten jeden lewy przedni prosty wahacz. I co Wy na to??
Opublikowano
cieszyć się będziemy dopiero jak objawy znikną.

Nie rozumiem co autor postu miał na myśli :?: ale mniejsza z tym, nikt tu nie mówił o radości z tego co napisałem wręcz odwrotnie ta dobra zbieżność tylko jeszcze bardziej skomplikowała sprawę. Ciekaw jestem czy po wymieanie wahaczy bo ma komplet(lemforder) zamówiony tj. oba te proste przednie, coś się poprawi.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Przyznam sie ze wahacze cały czas leża w garazu :mad2: w ogole brak czasu, a jak juz mialem to w warsztacie nie mieli terminu a chce robic koniecznie u nich bo sie znaja na zawiasie w bmw
Opublikowano
czytałem wątek pomocny bardzo i dzieki, ale jesli przeczytałeś w czym problem to u mnie sprawa wygląda nieco inaczej bo zadziało to sie po wymianie amorków przód, wczesniej wszystko było okej. W warsztacie powiedzieli, ze jeden wahacz ma luz i powiedzieli ze jak zalozylem nowe amorki to zawieszenie teraz inaczej reaguje, ze starym zuzytym wahaczem i nowymi amortyzatorami, zbieznosc idealna, wiec kupiłem dwa lemfordery na przód bo jednego wymieniac nie bede jak cos to przynajmniej parami i zobacze co i jak szkoda ze czasu brak na to aby wymienic
Opublikowano

a to bardzo możliwe ze teraz inaczej reaguje na zużytch wachaczach !

niestety nie mogę Ci pomóc, musisz wymieniać ! pozdro

kiedyś Golf II, Ibiza Cupra Look, Golf IV, e36 320 coupe, A3 1.9 TDI 136KM teraz

530dA e39 222,9 HP i 463 Nm

No i z przyczyn..... 316i e36 sedan --->>> e36 318is coupe !!!

Opel Vectra - Kia Cerato 2.0 Crdi - Kia Ceed 1.6 Crdi

Teraz 320i e90 150 KM aut.