Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.mam pytanko.chciałbym wymienic olej w skrzyni automatycznej Step -tronic w E39 2.8 benzyna.

Rozmawiałem z jednym gościem i powiedział zeby wymienić filtr w skrzyni to trzeba odkręcić miskę olejową.czy to prawda????

niedawno wymieniałem olej w silniku i nie chciałbym odkręcać miski.jaki filtr kupć czy są zamiennki czy tylko ASO i ile on może kosztowac.a może wymienić olej bez filtra??

Kierowca BMW bez punktów karnych? Nie ma takiego... no chyba że uciekł...
  • Moderatorzy
Opublikowano
Może lepiej jednak daj komuś do wymiany ten olej.Jest to bardziej skomplikowane niż wymiana oleju w silniku.
Opublikowano

kup filtr tylko w ASO będzie chyba z uszczelką miski skrzyni - to nie majątek - żadnych zamienników

musisz odkręcić pokrywę miski w niej jest osadzony filtr - wszystko dokładnie wyczyść - uwaga - w rogach będą magnesy nie pogub ich (one zbierają drobiny metalu) - jak będziesz zakręcał pokrywę z filtrem zakręcaj śruby po przekątnej.

są dwa rodzaje filtrów - jak w ASO podasz vin auta dobiorą odpowiedni

koszt filtra chyba jakieś +- 260 zł - jeden jest tańczy a drugi droższy

Opublikowano
Witam.mam pytanko.chciałbym wymienic olej w skrzyni automatycznej Step -tronic w E39 2.8 benzyna.

Rozmawiałem z jednym gościem i powiedział zeby wymienić filtr w skrzyni to trzeba odkręcić miskę olejową.czy to prawda????

niedawno wymieniałem olej w silniku i nie chciałbym odkręcać miski.jaki filtr kupć czy są zamiennki czy tylko ASO i ile on może kosztowac.a może wymienić olej bez filtra??

Owszem, trzeba odkrecic miske olejowa, ale skrzyni, a nie silnika (dwie rozne). Jezeli tego nie robiles i nie widziales jak ktos to robi, to raczej odradzam sie za to zabierac. Sprawa moze nie jest mocno skomplikowana, jak to opisal awasi, ale ja bym jeszcze zasugerowal spuszczenie oleju, ktory jest w misce, a pozniej trzeba go wlac przy uzyciu strzykawki. Filtr jak poszukasz w necie, to znajdziesz do 100 zl, a miske mozna uszczelnic takim specyfikiem w tubce (zapomnialem nazwy).

a może wymienić olej bez filtra??

a wymienilbys olej w silniku bez wymiany filtra?

Pozdrawiam

Opublikowano
dzieki wielkie za odpowiedzi.znalazłem warsztat w moim mieście który zajmuje sie wymiana olejów w skrzyni.takze podjede do nich i porozmawiam na ten temat.wole zeby to robił ktoś kto sie na tym zna Pozdrawiam
Kierowca BMW bez punktów karnych? Nie ma takiego... no chyba że uciekł...
Opublikowano
kup filtr tylko w ASO będzie chyba z uszczelką miski skrzyni - to nie majątek - żadnych zamienników

musisz odkręcić pokrywę miski w niej jest osadzony filtr - wszystko dokładnie wyczyść - uwaga - w rogach będą magnesy nie pogub ich (one zbierają drobiny metalu) - jak będziesz zakręcał pokrywę z filtrem zakręcaj śruby po przekątnej.

są dwa rodzaje filtrów - jak w ASO podasz vin auta dobiorą odpowiedni

koszt filtra chyba jakieś +- 260 zł - jeden jest tańczy a drugi droższy

Czemu niepolecasz zamiennikow?

Jakies konkretne przezycia?

Znam kilka osob (w tym ja w E34) majacych zamienniki filtrow oleju w ASB i nie ma najmniejszych problemow zarowno z montazem jak i z eksploatacja. A cena wiadomo sporo nizsza.

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

uściślę cenę oryginału - filtr z uszczelką = 186 zł

nie mam co wyjaśniać - mała różnica w cenie - po co ryzykować