Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie kupiłem moją drugą bmkę!:) Jest to e39 528 sedan z manualną skrzynią z 1999 roku.

Jak tylko zrobię trochę fotek to wrzucę.

Narazie mam pytanie: w serwisie (Piaseczno Przesmyckiego 58) powiedzieli mi, że mój silnik ma dwa vanosy i jest to m54. Czy taki slinik w ogóle istnieje (chyba tak skoro go mam)? Trochę trudno znaleźć jakiekolwiek informacje o nim w internecie. Wiecie coś o danych technicznych takiego auta? Jakie są różnice w porównaniu do m52?

Opublikowano
Ja mam inne pytanie, czeka mnie wymiana silnika, jednak silnik który mam okazję kupić jest właśnie na podwójnym vanosie (ja mam 1 vanos) czy osprzęt będzie pasował?
Opublikowano

Hej,

zawsze powinieneś patrzeć na ręce mechanikowi - taką niestety mamy rzeczywistość. Chyba że zjadłes z nim beczkę soli:)))

Niekoniecznie Mag pol się walnął, być może dojrzeli, że na bloku silnika masz wystukane M54..... jeśli gdzieś tam grzebali. Było M54

Warto sprawdzić, Vin vinem, a może być tak, żę ktoś Ci bunie zwyczajnie przeszczepił:)

Pozdrawiam

Opublikowano

Najbardziej miarodajna bylaby rozmowa z obeznanym w temacie pracownikiem serwisu - albo z kimś z forum.

Gdzies czytałem ze po 2000 r. (chyba w ksiązce serwisewej) BMW zmodyfikowało jednostkę napędową 2.0 z uwagi na jej słabe osiągi i wprowadziło 2.2

Natomiast co do zastąpienia 2.8 3.0 w 6 cylindrach - to ciekawe i warto zgłębic ten temat.

Natomiast wydaje mi się ze najbardziej miarodajne będzie to co jest na bloku silnika.

Przeciez w mag polu nie wzieli oznaczenia m54 z nieba :) poza tym te chłopaki, które robiły moją bunie znaja się na rzeczy - wiec tak z mostu bym ich nie osadzał.

Najlepiej sprawdzić.

Jeśli kolega ma M54 znaczy się, że ma bardziej zaawansowany silnik :))

Pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Od 09.2000 czyli po liftingu nastąpiła zmiana silników R6:

520i (M52) 2.0 150KM - na 520i (M54) 2.2 170KM

523i (M52) 2.5 170KM - na 525i (M54) 2.5 192KM

528i (M52) 2.8 193KM - na 530i (M54) 3.0 231KM

Opublikowano

Natomiast wydaje mi się ze najbardziej miarodajne będzie to co jest na bloku silnika.

A co jest na bloku silnika??? Ja u siebie nie zauważyłem wybitego numeru z typem silnika.

Przeciez w mag polu nie wzieli oznaczenia m54 z nieba :) poza tym te chłopaki, które robiły moją bunie znaja się na rzeczy - wiec tak z mostu bym ich nie osadzał..

Hmmm - osobę, która mówi o istnieniu silnika o pojemności 2,8L o oznaczeniu M54 powinna być od razu osądzona jako "nieznająca tematu"

Jeśli kolega ma M54 znaczy się, że ma bardziej zaawansowany silnik :))

Pozdro

Kolega na 100% nie ma M54 jeśli pojemność silnika wynosi 2,8L.

Kolega DRAY napisał poprawnie jakie pojemnośći posiada M54.

Pzdr,